ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

25 augustus 2023 ‘onnatuurlijke ventilatie’

25 augustus 2023 – de weervoorspellers geven vandaag het kenmerk ‘onrustig en turbulent’ mee; het kan stevig regenen en waaien, met hagel, onweer en windstoten. Koud wordt het daarentegen niet, met 23 tot 31 graden.

Natuurlijke ventilatie in de vorm van raamloze kozijnen, niet-sluitende deuren, kieren en spleten is er in grote delen van het pand nog steeds in overvloed. Bij badkamer2 wordt dit een ander verhaal, want geïsoleerde voorzetwanden, afgetimmerd met OSB en gipsplaten en nieuwe ramen, gaan ervoor zorgen dat tocht geen vrij spel meer krijgt.

De ramen kunnen gebruikt worden voor ventilatie bij mooi, maar zijn minder handig als het kouder is of waait. Voor die momenten komt er een elektrische afzuigventilator, die – omdat we die denken die niet zo vaak te gaan gebruiken – via een schakelaar bediend kan worden.

Het ontbrekende deel tussenwand (inclusief isolatie) aan de kant van de achtergevel zit er ook in. Er moet alleen nog een makkelijk te verwijderen raamwerk met doorzichtig plastic gemaakt worden, zodat er geen ongewenste bezoekers naar binnen komen. Eigenlijk geldt dit ook voor wind en neerslag, dat hebben we liever ook niet binnen.

Van het plafond blijven de onderkanten van de balken zichtbaar en tussen de balken in komt isolatie (15 cm steenwol), met daaronder OSB en gipsplaat. De bevestigingslatjes, isolatie en OSB lukte vandaag, de gipsplaat hopelijk morgen.

De dikke balk in de lagedeurkamer hebben we helemaal kaal gemaakt en net als in de slaapkamer, blijven de balken die erop liggen wit. De meest loszittende verf hadden we er al eerder afgehaald en vandaag hebben we eerste balk wit geverfd.