ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Monschau

30 augustus 2004 – dit was de eerste keer dat we in Monschau waren en hierna zijn we er in 2007 nog een keer geweest. Hoewel hier maar 3 jaar tussen zit blijkt ook de vooruitgang in Monschau waarneembaar, want achter het rijtje huizen (linker foto) staat in 2007 een hoger/moderner gebouw. Naast de mooie/scheve vakwerkhuizen heeft het dorpje nog iets bijzonders en dat is de naam. In geschriften uit de afgelopen eeuwen heeft men al meer dan 150 verschillende namen/schrijfwijzen gevonden.

Het dorpje heeft ruim 200 panden die onder toezicht van monumentenzorg staan en de meest in het oog springende zijn de Burg Monschau, der Haller en het Rotes Haus. De laatste, waarin tegenwoordig de Stichting Scheibler Museum in zit, is gebouwd tussen 1752 en 1768 in opdracht van de industrieel Johann Heinrich Scheibler. We zijn er (nog?) niet binnen geweest, maar vooral de vrijdragende eiken trap (foto) schijnt schitterend te zijn.

Een minder opvallende bijzonderheid is het windvaantje in de Evangelische Kirche, waar ze het traditionele ‘haantje’ vervangen hebben door een ‘zwaantje’ (foto).  Het waterrad in een aparte loop van de rivier de Rur werd gebruikt om machines aan te drijven. Af en toe slibt het dicht en zijn er vrijwilligers nodig om het schoon te maken. Wie meer over de geschiedenis van Monschau wil weten kan o.a. hier terecht.

Hier staan onze foto’s van: Monschau, de Burg Monschau en Der Haller.

Leave a Reply