ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Verbouwingsnieuws 29 juni 2012

29 juni 2012 – we hadden de afgelopen dagen contact gehad met de architect over de offerte van het houtbedrijf en vanmiddag kwam hij langs om onze vragen door te nemen en het vervolg te bespreken. Vrij snel waren we het erover eens dat dit niet de aanpak was die onze voorkeur had. Wij willen de oude kenmerken en sfeer zoveel mogelijk behouden en daarin passen geen “moderne” prefabwanden; zelfs niet als ze van hout zijn.
We gaan dus op zoek naar een ander bedrijf!

We willen niet alleen verder met het hout van de Scheune, maar ook met het volgende deel; een ongeveer even groot stuk met daarin o.a. de keuken en de voormale koeienstal. Ook hier moet het nodige gebeuren:

 • De balken boven de buitendeur van de koeienstal moeten gedeeltelijk worden vervangen door een betonlatei, dit omdat de binnenkant slecht is (er staat al een paar jaar een stempel onder) en om de brandwerendheid te verhogen.
   
 • Het balkenkozijn rondom het raampje in de koeienstal moet nagekeken worden; balken moeten vervangen worden en er moet een echt raam inkomen.
   
 • De  stenen/betonnen verdiepingsvloer met stalen balken boven de koeienstal moet eruit en worden vervangen door hout. We hebben er al een doorgang in gehakt, maar de rest van de vloer blijft nog even zitten totdat het werk aan de muren af is.
   
 • Het vakwerk boven de koeienstal heeft als gevolg van de bouwschriften (aan de binnenkant komt een brandwerende wand)  in de toekomst geen constructieve functie. We laten het uiteraard wel zitten en we gaan het rechtzetten, renoveren en de vakken worden opnieuw gevuld.
   
 • Aan de binnenkant van het vakwerk boven de koeienstal moet de al eerder genoemde metselwerkwand komen, om:
   (a) de brandwerendheid te vergroten,
   (b) te zorgen voor de nodige stabiliteit en
   (c) de dakbalken erop te kunnen leggen.
   
 • Misschien moet het reeds bestaande betonnen ringanker (in de Scheune) doorgetrokken worden boven deze nieuwe muur.
   
 • De leemvloer/-plafond tussen de balken boven de keuken moet weggehaald worden. Door het destijds lekke dak is hier jarenlang water naar binnen gekomen. Dit heeft al eens geleid tot het instorten van een deel van het keukenplafond en het is noodzakelijk om de balken vrij te leggen zodat ze goed bekeken kunnen worden.
   
 • De muur tussen de garage en koeienstal moet hersteld worden, zodat de nieuwe houten vloerbalken er goed op kunnen liggen (en wij er overheen durven te lopen).
   
 • en ongetwijfeld komen we nog de nodige andere dingen tegen….

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.