2007 – 11 oktober 2016 – dit komt ook ooit nog wel een keer op de site te staan.
12 oktober 2016 – een tijdje geleden hadden we een balk in het trapgat “gevonden”. Het idee was om die balk zichtbaar te maken. We begonnen aan het verwijderen van het behang en stuukwerk, maar dat viel niet mee. De balk was –zoals zo vaak hier- verre van recht en de laag werd steeds dikker en liep door naar het plafond in de gang.
We laten daarom maar een deel van de balk in het zicht, zodat te zien is, hoe men vroeger van een niet-rechte constructie een enigszins rechte muur maakte.
12 oktober 2016 – we hebben “anti-van-alles-spul” op het zichtbare deel van de balk gedaan, ook al is de kans op schimmel of houtworm hier niet zo groot (denken we).
14 oktober 2016 – in het trappenhuis hebben we wat scheuren dichtgemaakt tussen het stuukwerk en hout. Omdat de vakwerkvulling van deze wand niet helemaal goed meer vastzit, bestaat de kans dat de scheuren terug komen. Op andere plaatsen in die wand is dat ook gebeurd.
Het deels van Putz ontdane balkje hebben we in de beits gezet en we laten het voorlopig zo zitten.
29 oktober 2016 –in het trappenhuis hebben we nog wat geverfd; weer iets wat er beter uitziet.
2017
7 juni 2017 – in het trapgat hebben we het deel waar we bij konden geverfd. Voor het bovendeel moeten we eerst een plank neerleggen en/of een trap/ladder voordat we daar bij kunnen.
16 juni 2017 – de deur van de gang naar de garage heeft nog een grijze kleur die wij niet mooi vinden. Die zat op veel meer dingen, maar wordt steeds verder teruggedrongen. We hebben de deur opgeschuurd, maar de verf begon daarna te bladderen. Dit schuren we er morgen ook af.
17 juni 2017 – het -even- schuren van de deur bleek toch wat langer te duren. De bovenste laag verf bleef bladderen en we hebben op allerlei manieren geprobeerd de verf eraf te krijgen. De bandschuurmachine, Multi-tool, vlakschuurmachine, roterende schuurschijf en zelfs de roterende staalborstel, werden weinig succesvol van stal gehaald. Vanwege de niet-vlakke planken ging dit lastig en eigenlijk ging het nog het beste met een ouderwetse krabber een steekmes en een oude beitel.
Toen dit gedaan was konden we eindelijk de deur verven en die kreeg de kleur ‘Rustikal Rot’. De deur is dus niet egaal rood, maar ziet er meer uit of hij al velen jaren geleden geverfd is.
Er staat nog een ontverfkarwei op ons te wachten en dat is de trappaal. Hier zit een keiharde millimetersdikke laag verf en andere zooi op. Die willen we er ook af hebben en we zijn van plan om elke dag een stukje te doen en het meteen in de impregneerolie te zetten.
2 & 3 juli 2017 – traditioneel is zondag de dag van de rustige karweitjes. We hebben weer wat verf van de trappaal afgehaald, maar het schema wat we wilden volgen halen we bij lange na niet. We zijn de nieuwe werkweek ook weer gestart met wat krabwerk, maar het gaat een lange weg worden.
6 juli 2017 – aan het eind van de werkdag hebben we nog wat verf van de trappaal gekrabd.
10 augustus 2017 – in het trapgat hebben we het laatste stuk geverfd waar we zonder steiger of trap bij kunnen. Om het af te kunnen maken hebben we dus een steigerplank of trap nodig.
Als afsluiting hebben we nog wat verf van de trappaal afgekrabd. We zijn weer een stukje verder, maar we moeten nog de nodige meters.
12 augustus 2017 – in het trapgat in de gang vonden we een versiering achter het behang. We hadden die al eerder wat opgeknapt en nu hebben we de lijnen er omheen opnieuw getrokken. Of het zeldzaam of bijzonder is weten we (nog) niet, maar leuk is het in ieder geval wel.
2018
4 mei 2018 – het oude lampje wat al bij de koop in het trapgat hing hebben we nooit mooi gevonden. We hebben er nu een andere lamp opgehangen, maar twijfelen of die wel mag blijven hangen. De kans is redelijk groot dat er weer een andere lamp komt.
We hadden vorig jaar een kast voor in de gang meegenomen met 3 laden. Voor het vertrek hadden we de laden er uit gehaald, maar hier lukte het niet meer om ze er in te krijgen. De handschaaf bracht uitkomst, want nadat er 0,2 mm van de zijkant en onderkant af was, gingen ze weer normaal open en dicht.
13 mei 2018 – in de gang moest het sierrandje nog afgemaakt worden. Gelukkig hoefde niet de hele gangkast weg en konden we erbij nadat de bovenkant wat opzij geschoven was. De eerste keer hadden we iets te sterk afplakband (voor glas) gebruikt, waardoor de verf van de muur getrokken werd. Dit moest eerst hersteld worden voordat we verder kunnen met het sierrandje.
Het afgekeurd lampje in het trapgat is weg. Er hangt nu 2-lampige versie van de 3-lampige woonkamerlamp. Zoals wel vaker kon de lamp pas opgehangen worden nadat die was aangepast was.
14 & 15 mei 2018 – in de gang staat een andere kast en hierdoor was het ontbrekende sierrandje te zien, of eigenlijk niet te zien. We waren gestopt bij de vorige kast en nu die weg is moet het randje doorgetrokken worden. Dat is nu gedaan en de verf boven en onder het randje is ook hersteld. Daarna hebben nog een minikastje opgehangen en hiermee is de opgeknapte hoek af.
10 augustus 2018 – het was de bedoeling om de lampen in de gang aan te sluiten op de nieuwe meterkast. De kabel was al getrokken en het uiteinde stak al minstens een jaar uit muur vlakbij één van de schakelaars. Omdat de 2 ganglampen met een hotelschakeling aan en uit gezet kunnen worden, moesten we eerst weten waar de stroom vandaan kwam. Na diverse schakelaars en aansluitkastjes opengemaakt te hebben, zagen we hoe het zat en de conclusie was, dat er teveel tijd, hak- en breekwerk nodig was om dit te doen. Voorlopig laten we het zoals het is en laten we de losse kabel tijdelijk eindigen bij een stopcontact.
11 augustus 2018 – nu het stopcontact in de gang min of meer vast zat, konden we eindelijk de aansluiting van de gangmuur op het vakwerkkozijn van de keuken afwerken. Hier hebben we een paar jaar geleden de lelijke omkasting afgehaald. Als eerste moet het stucwerk hersteld worden en daarna kunnen we het dan verven en afwerken.
15 september 2018 – in de gang konden we een kortgeleden gestuukt stuk muur verven, want alles was droog. Met het onderste en laatste stuk wachten we tot volgend seizoen en dan zou al het vocht er als het goed is uit moeten zijn.
17 september 2018 – we wilden eerst tot volgend jaar wachten met het verder verven van de gang, maar hebben nu besloten om dat toch nu maar te doen. Vandaag hebben we het onderste en bovenste deel geverfd en als dat goed droog is, komt er een scheidingslijn tussen.
21 september 2018 – de verf op de muur in de gang was droog en nu kon het “randje” tussen de 2 kleuren erop. Wat er in de toekomst met de hang gaat gebeuren weten we nog niet, maar voorlopig is er weer iets afgewerkt.
9 november 2019 – een karweitje wat nog op het programma stond was de deurklink van de keukendeur, al was het maar om ontwrichte vingers te voorkomen bij het open en dicht doen van de deur via het gat van de klink.
De eerdere poging mislukte vanwege de te korte patentbouten. We zijn op zoek gegaan naar langere, maar die waren alleen online te krijgen. Een andere optie was een stukje M4 draadeind met aan weerszijde een draadbus (om de een of andere reden worden patentbouten per 4 verkocht, terwijl je er voor een deur maar 2 nodig hebt).
Na nog wat denken kwamen we op het idee om het schroefdraaddeel van de bout af te zagen en dat als draadeind te gebruiken. De totale lengte was nu iets langer, waardoor we de klink en het slot (na wat aanpassingen) op de deur konden zetten.
Verder met de keukendeur. Omdat de keukendeur geen slot krijgt en er een kozijnanker in de weg zat hebben we de sluitplaat nog een stukje ingekort. Dit scheelt bovendien wat gebeitel in het kozijn en nadat dat gedaan was, kon de sluitplaat erin.
Als laatste kwamen er 2 schroeven in en toen kon de keukendeur voor het eerst in meer dan 52 maanden (sinds 31 juli 2015) weer dicht.
2020 & 2021
Geen nieuws.
2022
26 april 2022 – binnen viel een grote vocht- en schimmelplek op de muur in de gang bij de keukendeur op. We hebben hier al vaker last van vocht gehad en hebben geen idee waar het vandaan komt. Het staat nu op de ‘to do’ lijst en er zal wel het nodige hak- en breekwerk nodig zijn om de oorzaak te achterhalen.
Aan de andere kant van de deurpost van de keukendeur lag een hoopje gruis. Het lijkt gruis van stuukwerk te zijn, want precies boven het hoopje gruis, was een stukje stuukwerk weg. Hoe dat zo vergruisd is, is vooralsnog een raadsel en we zetten het op de werklijst van dit jaar.
2023
5 mei 2023 – in de hoek van de gang bij de keukendeur hebben we al een paar keer een hoopje gruis van onbekende herkomst weggehaald. Nu lag er weer een hoopje en gaan we proberen te achterhalen wat het is en waar dat vandaan komt.
Hout (van houtknagers) is het waarschijnlijk niet, want het is niet brandbaar; het lijkt steen- of stucgruis te zijn. Om te kijken waar het vandaan komt, hebben we latjes op de staander gespijkerd. Het idee is, dat er gruis op een bepaald latje valt, waardoor wij weten van welke hoogte het komt, zodat we daar verder kunnen speuren.
30 mei 2023 – met het trapgat van de oude trap en het raam konden we destijds niet verder, omdat we er niet bij konden. We hebben nu van een paar dikke planken en stukken OSB-plaat een soort van steigervloertje gemaakt, waardoor we overal bij kunnen, zelfs bij het plafond.
Vanaf het steigervloertje konden we deze hoek eindelijk een keer schoonmaken om te zien hoe alles er uit ziet. Aan de muren zagen we niets bijzonders en het hout van het kozijn en het raam moet nodig geverfd worden. Veel van de stopverf is eruit, of valt eruit en er is een ruitje kapot. Het hout lijkt nog redelijk goed te zijn en dat is mooi meegenomen.
31 mei 2o23 – in het trapgat zijn we ook verder gedaan en rondom is het bovenste stuk van de muren wit. Je ziet duidelijk dat het wit wat erop zat geen wit meer was, maar grauw grijs.
1 juni 2023 – de muur rondom de steiger is nu grotendeels gedaan; boven een brede witte rand en daaronder crèmekleurig. We komen nu ook bij de deuren, het traphek en de trappaal en gaan nadenken over de kleur(en) van die onderdelen.
2 juni 2023 – net als in de gang beneden, komt er een sierrandje tussen de verschillende kleuren van de muren rondom. Op de slaapkamermuur willen we – net als op andere plaatsen – een oude muurversiering, die onder het behang zat, in het zicht laten. Helaas is de hechting van deze versiering erg slecht, waardoor die steeds kleiner wordt.