ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Koeienstal

2007 – 2016

T.z.t. komt er uit deze tijd misschien nog wel wat te staan. Wat we gedaan hebben is o.a. (1) doorgang naar garage aangepast, (2) wand naar Scheune vervangen en doorgang gemaakt, (3) wand naar keuken vervangen en doorgang gemaakt, (4) betonvloer vervangen, (5) plafond inclusief balken vervangen en (6) elektriciteit aangelegd.

2017

10 augustus 2017 – als de keuken af, dan gaan we verder met de koeienstal. Het uitdagendste onderdeel hier wordt de trap naar de toekomstige woonkamer op de 1e verdieping.

Een paar jaar geleden (de foto’s uit 2011 staan hier) hadden we de doorgang van de garage naar de koeienstal al aangepast. Met name de hoogte, omdat je er bijna op je knieën doorheen moest.

We waren niet helemaal tevreden over hoe de balk aan de kant van de koeienstal er destijds ingezet was, dus die hebben losgemaakt en een stukje verschoven. Hierbij hebben we het vakwerk erboven tijdelijk met een stempel opgevangen.

11 augustus 2017 – in de voormalige koeienstal willen we een vast trap naar de hooiopslagplaats erboven maken. De hooiopslag moet een woonkamer worden met daaraan een inpandig terras wat uitkijkt op de tuin(trap/muur). Een paar jaar geleden hebben we oude massief beuken treden van de timmerman gekregen en we gaan proberen die te hergebruiken.

Bij het leggen van de balken en vloer hebben we er rekening mee gehouden dat er ooit een trapgat in zou moeten komen en dat ‘ooit’ was nu. Voor het maken van het trapgat moesten eerst een paar balken doorgezaagd worden. Voor de zekerheid hebben we er een schroefstempel onder gezet, maar de kans is groot dat de balk gewoon aan de OSB vloer zou blijven hangen.

Eigenlijk horen er geen balkschoenen in de houtconstructie van dit huis, maar voor de toekomstig onzichtbare raveelbalk hebben we een uitzondering gemaakt. Het voordeel is dat het lekker snel werkt en in no-time zat de eerste erin.

Het afzagen van de andere balken en stukken vloer ging voorspoedig. Het kwam goed uit dat we op de puntkamer nog een Douglasiebalk hadden liggen die prima te gebruiken was om de 3 raveelbalken van te maken. Aan het eind van de middag zat er een L-vormig gat in de vloer voor de trap, waar we voor de zekerheid een stempel onder hebben gezet.

De stempel moet vervangen worden door een trappaal en daarvoor gaan we de grote balk die bestemmingsloos in de Scheune lag gebruiken. Deze balk hebben we opgehaald tijdens de houthaalexpedities in 2012.

De balk is ongeveer 20 x 25 cm en 4,15 m lang. Het stof en de minder mooie grijze kleur gaan we te lijf met de roterende staalborstel. Vandaag hebben we 2 kanten gedaan en morgen de andere 2. Om het toekomstige eindresultaat te bekijken hebben we een schoongemaakt stuk geïmpregneerd en dat ziet er goed uit.

Doordat we de balk boven de doorgang naar de garage een stukje verschoven hadden, was er (links) een gat naast de balk ontstaan. Dit hebben we in lijn met de rest van de muur dichtgemaakt met stukken leisteen. Ook hebben we het vakwerk erboven extra ondersteun met wat extra stukjes eiken balk.

12 augustus 2017 – het schoonmaken van de 2e helft van de trappaal ging sneller en toen dat gedaan was hebben we de onderkant wat vlakker gemaakt

Het was tijd voor een proefplaatsing en het aftekenen van de plaats waar de vloerbalken in moesten komen.

 

Met hamer en beitel werd een hap uit de paal gehaald en toen kon die definitief geplaatst worden. Zoals het meeste hier is ook de paal verre van recht en helemaal waterpas zetten lukt dan niet.

Het is maar net waar je meet. We hebben hem zo recht mogelijk gezet en toen boven met een paar schroeven van 20 cm lang vastgezet. Voor de zekerheid hebben we hem onder nog met een hoekje aan het beton vastgezet. Hiermee was de 2e mijlpaal een feit!

Het onderste stuk van de muur tussen koeienstal en garage is ca. 60 cm dik leisteen. Daarboven begint het vakwerk en voor de stevigheid hebben we er in augustus 2012 (tekst & foto’s) een ringanker van gewapend beton op gemaakt. De vakwerkwand is erg slecht met diverse doorgerotte balken. Die moeten ooit een keer vervangen worden, maar dat doen we nu niet. In plaats daarvan komt er aan de kant van de koeienstal een extra wandje voor het vakwerk. Dit wordt ook een vakwerk, wat we waarschijnlijk gaan vullen met leemstenen. Met kleine nieuwe staanders uit oude balken hebben we een vakwerk gemaakt. Het hout staat er, maar hier en daar moet het nog vaster gezet worden voordat de leemstenen erin komen.

16 september 2017 – nu de keuken in het finalestadium zit en het  ‘eindelijk-is-het-af-moment’ nadert, storten we ons op de koeienstal. Om te beginnen komt er op de muur naar de garage een vakwerkwand met leemstenen. De vorige keer hadden we de staanders gemaakt en provisorisch vastgezet en nu hebben we ze goed vastgemaakt. Met de onderkant zitten ze nu met hoekijzers en keilbouten vast aan het betonnen ringanker.

Om dit te kunnen doen, hadden we de schroefstempels weggehaald en een soort steiger gemaakt van workmates en planken. Dat werkt goed en we kunnen overal prima bij.

Aan de bovenkant moeten er tussen de staanders nog balkjes komen. Daarna kan het driehoekhout erop en kunnen we gaan metselen met leem en leemstenen.

Als laatste hebben we balkje voor de bovenkant gezocht. Het was ondertussen al 7 uur geweest en volgende keer gaan we verder.

17 september 2017 – eigenlijk hoort het niet op een zondag, maar we zijn toch begonnen om balken terug te leggen om het trapgat tijdelijk dicht te maken. De trap komt op z’n vroegst volgend jaar en zeker in de winter is het een enorm tochtgat.

18 september 2017 – voor het eerst in 2 jaar ging er weer een zak Lehmunterputz open. Dit is de eerste stuclaag die op de leemstenen komt, in dit geval het vakwerk in de koeienstal aan de kant van de keuken. We hebben 5 vakken gedaan en morgen de rest.

Op de balken die we gisteren gelegd hebben, hebben we de stukken OSB plaat weer opgelegd. Het paste redelijk en na het vastschroeven ziet het er bijna uit als voorheen, alleen staat de ladder iets anders en is er een trappaal.

In het vakwerkje tussen de koeienstal en garage moesten nog bovenkanten komen. Het moeten er 4 worden en we hebben er vandaag 2 gedaan. Ze zitten met lange schroeven en hoekjes aan de staanders en de balken n het plafond vast. Morgen doen we de rest.

19 september 2017 – we hebben de 2 resterende bovenkanten voor het vakwerkje in de koeienstal gemaakt en daarna de rechterkant afgewerkt. Daar zaten allerlei oude en nieuwe balken en dat zag er wat rommelig uit. Nu zit er een afdekplank overheen en dat ziet er beter uit.

Daarna hebben we weer wat vakken gestuukt met de grove Lehmputz, morgen de rest.

’s Avonds laat kwamen we er achter dat we vergeten waren om het “nieuwe” hout in de koeienstal te impregneren, dus dat hebben we als nog gedaan net voor middernacht.

20 september 2017 – het vakwerkje in de koeienstal (aan de kant van de garage) wordt ouderwets met leem gevuld en op de onderkant en zijkanten komen Dreikantleisten (driehoekige eiken latjes) op het hout, die meehelpen om de leemvulling op z’n plaats te houden.  Dit karweitje ging probleemloos en daarna konden we aan een soort balkje onder de staanders beginnen. We hadden toevallig een stuk hout liggen waar nauwelijks wat af hoefde.

Het koeienstalvakwerk aan de kant van de keuken is al veel verder af en daar hebben we op een aantal vakken weer een laag grove leemstuc gedaan. We moeten nog 1 vak, maar de steiger staat in de weg. In de vakken die we eerder gedaan hebben zitten wat scheuren, maar dit is standaard bij de eerste laag.

21 september 2017 – de koeienstal stond op het programma, waar het laatste vak aan de kant van de keuken werd gestukt. Ondertussen hadden we ook de leemstenen voor het eerste vak aan de garagekant op maat gemaakt. Het metselen met leemstenen en leemmortel was weer even wennen, maar het duurde niet lang of het eerste vak zat erin. Behalve de laatste laag, die mag er pas over een paar weken in als de rest “ingezakt” is.

Na de theepauze begonnen we aan het tweede vak, met een kromming in de onderbalk. Dit is de grootste van de 4 vakken en we hadden net te weinig leemmortel voor de laatste paar stenen. Die doen we morgen als we ook de andere vakken gaan doen.

22 september 2017 – we hebben de laatste vakken dichtgemaakt met leemstenen. Deze vakken waren kleiner en ook hier komt de bovenste laag er pas over een tijdje op.

Daarna hebben we nog wat stukjes muur gestuukt en spleten gevuld; de strook naast de deur naar de keuken ziet er nu goed uit en bij het vakwerk naar de garage hebben we de opening links van de linker staander dichtgemaakt. Bij de (toekomstige) deur naar de garage zat ook nog een gat.

Dit is nu ook dicht, maar er loopt wel een buis doorheen voor de toekomstige trapgatverlichting.

23 september 2017 – de muur tussen de koeienstal en de garage ziet er op sommige plaatsen niet goed uit; het stucwerk en stenen zitten los en er zitten gaten in. Vandaag zijn we begonnen met de reparatie. De kleinere gaten hebben we gedicht met Putz en bij de grotere gaten hebben we er stenen bij gedaan. In de muur zit ook een betonnen ringanker en dat willen we verbergen achter een stuclaag.

24 september 2017 – er stonden wat kleine karweitjes op het programma, waaronder de zak cement van de drempel afhalen. De kit kan de komende dagen uitharden en daarna gaan we het verder afwerken.

7 oktober 2017 – we hebben leemmortel aangemaakt en plakjes leemsteen gezaagd om de bovenrand van het vakwerk tussen de koeienstal en garage dicht te maken. Met die laatste laag moet je even wachten zodat de onderste lagen kunnen inklinken. Vul je het in 1 keer, dan ontstaat er na het inklinken een spleet aan de bovenkant.

De wand is nu dicht en als het droog is, dan kunnen de 3 lagen Lehmputz (Unter-, Ober- en Feinputz) erop en tot slot de leemverf.

11 oktober 2017 – we verder gingen verder met het repareren van de muur tussen de koeienstal en de garage. Hier zaten de nodige stenen los en het stukwerk leeg wel poeder. We hebben een stuk van het ringanker afgewerkt en de hoek met de buitenmuur verstevigd. Ook hebben we gevallen steen opnieuw vastgezet en het stukje muur afgewerkt.

12 oktober 2017 – het wandwerk begon met het dichten van gaten in de koeienstalmuur met cementmortel en stukjes leisteen. Kortgeleden hadden we Unterputz op een paar vakken gedaan en daarop kwam nu de 2e laag, de Oberputz. Als het goed is zitten er straks geen scheuren meer in; hoogstens wat haarscheutjes die verdwijnen als de Feinputz erop zit.

13 oktober 2017 – we hebben weer wat grotere gaten in de muur aan de kant van de garage gedicht met mortel en stukjes steen. We moeten ook nog even nadenken over het stuken van de toekomstige trapgatmuur. Nu kun je er nog makkelijk bij, maar als het gat in de vloer zit en de trap staat er wordt dat een ander verhaal.

14 oktober 2017 – op 3 vakken van de vakwerkwand aan de keukenkant hebben we Oberputz gedaan.

Nadat de laatste koeien uit de koeienstal vertrokken waren, kwam er een tank in te staan voor de olie van de verwarming. Via een pompje werd de olie door dunne koperen leidinkjes naar de diverse kachels in het woongedeelte gepompt. De tank en de lekbak waar hij in stond hebben we een paar jaar geleden gesloopt, maar nog niet alles was weg.

Op de wand aan de kant van de garage zat nog stukwerk met een soort rubberachtige -en waarschijnlijk vloeistofdichte en oliebestendige- verf erop. Met hamer en beitel hebben we dat eraf gemept en nu kan ons stukwerk erop.

2018

5 mei 2018 – dit jaar willen we ook verder met de koeienstal. Omdat er niet zoveel licht was hebben we de kleine TL buis vervangen door een langere.

15 mei 2018 – om de koeienstal te kunnen stuken moet de steiger weg, maar die kan pas weg als de plafondrand erop zit. De verlenging zat goed vast en na het nodige schaven, vijlen en schuren was de zijkant net zo niet-recht als de muur en dus passend. Het nieuwe hout is te nieuw en daarom kreeg het een verouderingskuur in de vorm van 2 lagen beits. Toen dat droog was kon die op z’n plaats gezet worden. Aan 1 kant moest een schroef komen, maar omdat het een zwarte gleufkopschroef is, past het in het geheel.

in de koeienstal gaan we een trap naar boven maken, maar voordat die er komt, moeten eerst een paar muren afgewerkt worden. Vooral de gerepareerde buitenmuur is een bonte verzameling van allerlei soorten steen en beton en ook de ringankers ontsieren de muren. Hier moet dus het nodige gestuukt worden en daar zijn we vandaag aan begonnen. De eerste hoek is gedaan, tegen het nieuwe plafondrandje aan.

16 mei 2018 – de muurrenovatie stond weer op het programma. Dit keer de muur aan de kant van de garage. In en op de muur zitten allerlei bouwmaterialen, waaronder een betonnen ringanker en stucwerk en voegsel dat er al afvalt als je ernaar kijkt. Dit moet er allemaal af, voordat het nieuwe erop kan.

19 mei 2018 – in de koeienstal stond de hoek tussen de buitenmuur en de muur aan de kant van de garage op het programma. De koeienstal is er later aangebouwd en de buitenmuur staat eigenlijk tegen de garagemuur aan zonder dat er stenen doorlopen. Hier en daar was er wat verzakt in de loop der eeuwen, waardoor stenen losgeraakt waren en je door spleten heen naar buiten kon kijken.

Dat door de muur heen kijken was al eerder verleden tijd en met het nieuwe stucwerk kan het er weer een tijdje tegen.

20 mei 2018 – rechts van de doorgang naar de keuken zat nog een stukje stucwerk wat geverfd moest worden. Dit stucwerk zit er om een te nieuwe staander van het vakwerk onzichtbaar te maken. Het was niet veel werk, maar je ziet wel meteen resultaat en er is weer een stukje muur af.

Om verder te kunnen met de trap die in de koeienstal moet komen, hebben we de 14 treden opgemeten. Deze komen uit een oude trap en we willen kijken of we ze kunnen hergebruiken. Ook hebben we de hoogte van vloer tot vloer opgemeten (= 3,015 m) en komen uit op een optrede met een hoogte van ca. 20 cm. Dit is toevallig een prima hoogte, want bij het leggen van de nieuwe vloerbalken hebben we hier geen rekening mee gehouden.

8 juni 2018 – we hebben het steigertje weer opgebouwd en  de vakken aan de kant van de garage gestuukt. Vorig jaar hebben we hier leemstenen in gemetseld en nu moeten er 3 lagen leemstuuk op; Unterputz, Oberputz en Feinputz en daarna als laatste leemverf. Hier gaat behoorlijk wat tijd in zitten en elke laag heeft de nodige tijd nodig om te drogen. De eerste en dikste laag, de Unterputz zit er nu op.

9 juni 2018 – in de koeienstal zitten 2 leisteenmuren die deels mooi en voor een groot deel lelijk zijn. De mooie stukken leisteen laten we in het zicht en de lelijke stukken verdwijnen achter stuukwerk en verf. Een soort van Anton Pieck uiterlijk. Vandaag hebben we weer een flink stuk gestuukt en wat geverfd in een eerder gestukte hoek.

Door de witte verf is de hoek een heel stuk lichter geworden en ziet de hele koeienstal er beter uit.

Een karweitje dat dit jaar sowieso moet gebeuren is het aanpassen en vernieuwen van de stenen trap van de garage naar de koeienstal. Het hoogteverschil is ca. 60 cm en behalve nieuwe treden, moeten we ook iets op het water/vocht verzinnen, want bij regenbuien worden de stenen nat.

15 juni 2018 – de muren aan de kant van de trap moeten zo veel mogelijk af gemaakt worden, want daar kun je een stuk lastiger bij als de trap ervoor staat. Het af maken bestaat uit het verwijderen van losse stenen en los stuukwerk en het daarna weer opbouwen.

De gaten worden opgevuld en de muren worden gestuukt. Als dat gedaan is en het is droog, dan kan er geverfd worden.

Een andere klusje is het trapje tussen garage en koeienstal. Hier is zo’n 60 cm hoogteverschil en dat was overbrugd met een aantal zeer onregelmatige treden. Dit was niet het grootste probleem; het was vervelender dat een paar treden uit losliggende leistenen bestonden (die steeds losser gingen liggen) en dat het bij regen vochtig wordt door optrekkend vocht, of water wat onder de Scheune en koeienstal doorloopt.

Er komt dus een nieuw trapje, wat net als in de keuken van beton gaan maken en wat aansluit op de vloer in de koeienstal en de garage. Hiervoor moet eerst de oude stenen “trap” gesloopt worden. Daarna moet er wat uitgegraven worden en dan kan de opbouw beginnen.

Vandaag hebben we er de nodige stenen en leem uit gehaald. Hier zaten ook grote stenen van ca. 40 kilo bij die we moesten los wrikken met een koevoet. We hebben het eerst uitgegraven tot op het leem en daarna nog een stukje verder tot onder de garagevloer.

Hierin komt later een laagje split voor de drainage.

De bekisting maken is weer een uitdaging op zich, want rondom de bekisting is geen ruimte om het vast te zetten. We hebben daarom een bekisting gemaakt die hangt aan een balk die over het gat in de koeienstalvloer ligt. Dit gat hebben we destijds bij het maken van de nieuwe vloer bewust open gelaten, omdat we nog niet wisten hoe het trapje zou worden.

Nu weten we dat wel en kunnen we alsnog een groot deel van het gat dichtmaken.

Nadat we de bekisting voor de bovenste 2 treden gemaakt hadden liep het tegen halftien en was het mooi geweest; morgen gaan we verder.

16 juni 2018 – op 2 van de 3 vakken van het vakwerk aan de kant van de garage hebben we de 2e laag Putz gedaan; de Oberputz, die veel minder grof is dan de Unterputz. Er was nog wat over en daarmee hebben een klein vakje aan de kant van de keuken gedaan.

Het stuukwerk op de stenen muren inmiddels droog genoeg om te verven. Door de witte verf wordt de koeienstal een stuk lichter en de stenen die we zichtbaar gelaten hebben zijn goed te zijn. Ook het donkere hout steekt mooi af bij de witte verf.

We hadden het oude trapje weliswaar afgebroken, maar hadden er geen rekening mee gehouden dan de voorkant van de onderste tree door moest lopen tot de garagevloer. Dit betekende dat er nog de nodige emmers leem en stenen uit moesten.

Tijdens het graven kwamen we ook nog een roestige soort ijzeren strip met een gat tegen die in cement leek te zitten. We kregen het er niet heel uit en het afgebroken stuk komt bij de opgraaf verzameling te liggen.

Deze huizen hebben geen fundatie en staan in feite los op het leem. Hierdoor zaten we al snel op het leem, waar we nog een laagje weggehaald hebben om er split in te doen voor de drainage van vocht/water.

Van het trapje moest de bekisting voor de onderste treden nog gemaakt worden. Dit was vrij simpel, want het was niet meer dan 2 planken boven elkaar die op de vloer van de garage stonden. Het tegenhouden ging ook simpel door de zandsteen traptreden er tegenaan te schuiven.

Toen dit gedaan was, was het later dan gepland, maar konden we wel beginnen met het vullen. Op het leem hebben we een laag split gedaan en daar overheen folie. De onderste tree is ca. 53 cm hoog, 95 cm breed en 65 cm diep (dikte van de muur) en hier gaat een gigantische hoeveelheid (ca. 325 liter) beton in.

Dat beton moesten we vanuit zakken met een handmixer aanmaken en om tijd en beton te besparen hebben we de nodige stenen in het beton gedaan (die we er eerder uitgehaald hadden).

Toch gingen er nog 5 zakken beton (200 kg.) in en ook nog wel minstens 100 kilo stenen. Ons streven om het hele trapje te doen moesten we terugbrengen tot de onderste trede. Dat was al genoeg om ons de na elven bezig te houden en we waren net op tijd klaar, zodat we de zondagsrust niet hoefden te verstoren.

17 juni 2018 – zin om alles op te ruimen hadden we gister niet meer, dus dat stond vandaag op het programma. Als eerste ging we ’s ochtends kijken naar het trapje, of eigenlijk de onderste tree. Het lijkt allemaal goed te zijn, al zijn we wel benieuwd hoe het er uit ziet zonder bekisting.

Er zitten nog wel wat oneffenheden in, maar omdat er nog stenen en stuukwerk overheen komt is dat niet zo erg.

Volgende keer gaan we verder met de volgende tree en de opstap op de vloer van de koeienstal en we hopen dan iets eerder klaar te zijn.

27 juni 2018 – het ontkisten van de onderste tree ging snel en het beton zag er vrij goed uit. Hier en daar had het niet helemaal tegen de bekisting aan gezeten, maar na een laagje stucwerk zie je daar niets meer van.

28 juni 2018 – de werkdag begon met stuken in de koeienstal; eerst een stuk muur en daarna Feinputz op de leemvakken van het vakwerk. De Feinputz is de laatste van de 3 lagen stucwerk voordat de verf erop kan. Die kon er nu nog niet op, maar we konden al weer eerder gestuukte delen van de muur verven.

Het 2e deel van het trapje van de garage naar de koeienstal stond ook op het programma. De bekisting hadden we de vorige keer al gemaakt, dus nu kon de inhoud erin.

Het wordt een mengsel van beton en stenen die nergens anders voor te gebruiken zijn, maar voordat die erin kon, hebben we eerst een soort van drainage laag van kapotgeslagen stoeptegels en split neer gelegd. Daar overheen een laag plastic en toen kon het eerste beton erin.

Na het eten gingen we verder met trapje en het verven en rond 21:00 zat de bekisting vol met beton (7,5 zak van 40 kg) en steen (100 kilo?) en zat de werkdag er weer op.

 

29 juni 2018 –we gingen de vers gestukte vakken van het vakwerk verven met Lehmweiß (leemwit).  Zoals de naam al aangeeft, een witte verf voor op leem. De verf koop je in poedervorm. Je moet het aanmaken met water, daarna een halfuurtje laten rijpen, nog even roeren en dan kun je verven. De eerste keer lijkt het niet te dekken, maar hoe droger de verf wordt, hoe witter de kleur. Om het echt wit te krijgen moet je het meestal 2 keer doen.

We hebben de vakken van het vakwerk aan de garagekant gedaan en met het beetje wat nog over was, een klein vakje aan de kant van de keuken.

Voor de trap in de koeienstal willen we de beuken traptreden gebruiken, die we een paar jaar geleden gekregen hebben. Voordat dat kan, moeten eerst de spijkers en de verf eraf. De treden zijn van massief hout van ca. 4 cm dik en de timmerman had al verteld, dat de smeedijzeren spijkers die er al meer dan 100 jaar in zaten, er niet meer uit te krijgen waren.

Afslijpen was de enige optie en dus hebben we van alle 14 treden de spijkers af geslepen en het vlak gevijld.

Een 2e verfkarwei in de koeienstal was het verven van de muren waarop we eerder steenstuc gedaan hadden. Vooral voor de buitenmuur zijn in de loop der eeuwen allerlei materialen gebruikt; leisteen, zandsteen, baksteen, beton en hout. Het meeste is nu bedekt en wit geverfd en hier en daar zijn de mooiere leistenen te zien.

De balk boven het raam en de deur blijft ook zichtbaar en ter bescherming en voor het mooi hebben we die schoongemaakt en in de lijnolie gezet.  Ook op andere plaatsen hebben we hout in de koeienstal schoongemaakt en in de lijnolie gezet. De bij de koop lage, vochtige, vieze, donkere ruimte die vol met troep stond, ken je niet meer terug (gelukkig hebben we de foto’s nog) en verdient eigenlijk de naam koeienstal niet meer (maar het houdt die naam wel).

Het tweede trap karwei was de verf van de treden afhalen. We hadden gedacht de smalle treden “even” door de schaaf te halen en de grotere treden met de handschaaf te doen. Dat plan ging niet door, want de treden waren niet vlak genoeg. Er zouden enkele millimeters af moeten en dat was teveel. De stukken die we met de handschaaf konden doen hebben we gedaan en voor de rest hebben we de bandschuurmachines, krabbers, vijlen en schuurpapier gebruikt. Drie treden later was het 19:00 uur en dus tijd om te stoppen.

30 juni 2018 – als eerste gingen we vandaag weer een stukje stuken van de buitenmuur van de koeienstal. Om het stucwerk beter te laten houden, hebben eerst wat leem weg gekrabd.

De met leem gevulde vakken kregen een 2e laag Lehmweiß en zien er witter uit. Misschien doen we er nog een derde laag op om het echt wit te krijgen. 

Evenals gisteren hebben we een stuk muur geverfd en weer wat stenen in het zicht gelaten.

De 3 houten treden van gisteren hebben we nog even geschuurd met ander schuurpapier, omdat dat mooier was en daarna zijn we aan nieuwe treden begonnen. Dit waren treden die in de bocht van de trap zitten en daardoor een stuk groter zijn dan de recht treden van gisteren. Omdat ze ook veel minder recht waren, duur het een stuk langer en kwamen we niet verder dan 4 treden. Totaal 7 en daarmee zijn we halverwege de trap.

Een andere tree is de onderste tree van het betonnen trapje van de garage naar de koeienstal. We denken erover om leistenen neer te leggen in het stuk naast de houten drempel. Hierdoor loopt de muur als het ware door. Nu nog platte leistenen vinden en puzzelen.

1 juli 2018 – we hebben de koeienstal opgeruimd, want die moet leeg zijn als we volgende keer de afwerkvloer erin willen gaan leggen. Ook hebben we nog een klein beetje “echt” werk gedaan; de 3e laag leemverf op de vakken aan de kant van de garage.

2 juli 2018 – in de koeienstal stonden nog wat kastjes van een tijdelijke keuken en die moesten eruit om aan de muur en de vloer te kunnen werken. In de buitenmuur zaten bijvoorbeeld nog de nodige slechte stukken die we gerepareerd hebben nadat we het loszittende oude stucwerk eraf gemept hebben.

Toen brak er een spannend moment aan, de bekisting ging van het tweede deel van het trapje af. Dit koste wat meer moeite dan gedacht, want een deel zat ingeklemd tussen stenen van de muur. Met een koevoet lukte het en het resultaat viel niet tegen. Het beton had niet perfect tegen de bekisting aan gezeten, maar het zat goed genoeg.

Nadat we wat sporen van de bekisting hadden weggewerkt met Putz, konden we het trapje in gebruik nemen. Het loopt prima en sinds de eerste doorgang die waarschijnlijk ergens tussen 1779 en 1820 is gemaakt, kon je niet zo makkelijk van de garage naar de koeienstal lopen.

Tussen het vakwerk van de koeienstal en de keuken zit aan de rechterkant nog steeds een spleet van enkele centimeters tussen de linker staander en de muur. Die zijn we gaan vullen met een mengsel van stenen en mortel. 

Ook hebben we weer een aantal traptreden klaar gemaakt voor hergebruik; we hebben er 5 gedaan, dus nog 2 te gaan.

3 juli 2018 – op een aantal vakken van het vakwerk hebben we een laag Oberputz gedaan. Dit is de middelste van de 3 lagen leemstuc. Eronder zit de Unterputz erop komt de Feinputz. De muren waar geen vakwerk zit, zijn van steen. Het zou leisteen moeten zijn, maar in de loop der jaren (of eeuwen) is het een allegaartje geworden van allerlei steen-, stuc- en betonsoorten. Het stucwerk gaan we opknappen en daarna verven, waarbij de mooie leistenen in het zicht blijven.

We hadden inmiddels wat handigheid met het afhalen van de verf van de traptreden, waardoor de laatste 2 treden snel gingen. Daarna hebben we alle treden geschuurd met fijner schuurpapier en ze in de impregneerolie gezet. Dit spul moet bescherming bieden tegen schimmel en ongedierte en als bonus krijgt het hout er een mooiere kleur door.

4 juli 2018 – de volgende keer staat ons een uitdagend karwei te wachten; de afwerkvloer in de koeienstal! We hebben ruim 20 zakken beton klaar staan om gemengd en gestort te worden. Het wordt een hele klus om dit op 1 dag te doen en daarom hebben we nu vast wat lastige stukken gedaan.

Bij het maken van de constructievloer hadden we nog het idee om in de hoek van de koeienstal een wasmachine neer te zetten. Die heeft inmiddels een andere plaats gekregen, maar de destijds toekomstige afvoer zat er nog. Die buis hebben we afgezaagd en afgedekt, zodat die onder de vloer zit. Het stuk buis paste precies op het afvoerputje wat we willen maken. Hiervoor was een ruime opening in de vloer gemaakt, die ook nog dicht gemaakt moest worden.

12 juli 2018 – de vorige keer hebben op bepaalde (lastige) plekken – zoals bij de rand van de trap- in de koeienstal al vast een stukje dekvloer gelegd. Deze stukjes hebben ook de juiste hoogte, waardoor ze meteen een soort van ijkpunt zijn bij het leggen van de rest van de vloer. De “bekisting” hebben we gemaakt van latjes van 3,5 cm hoog en die hebben we verzwaard met blokken hout, stenen en zakken cement. Dit alles hebben we weggehaald en daarna de vloer schoongemaakt, zodat die klaar is voor morgen.

13 juli 2018 – deze vrijdag de 13e hadden we gereserveerd voor het leggen van de dekvloer in de koeienstal. Zoals de naam aangeeft komt die bovenop de constructievloer. We hadden het begin van de werktijd iets vervroegd, omdat het de nodige uren kost om alle Estrich (beton) erin te krijgen.

Er lagen 21 zakken beton van 40 kilo te wachten. Elke zak werd gemengd met ongeveer 4 liter water. De bak met Estrich werd op een hondje (plank met 4 zwenkwieltjes) gezet en naar de plaats van bestemming gereden.

De Estrich werd vervolgens uitgespreid op de vloer en met een waterpas zo vlak mogelijk gemaakt op de juist hoogte. De oneffenheden werden weggewerkt met een schuurspaan en zo verdween zak na zak van de stapel en groeide het stuk wat af was. Het vlakschuren met de schuurspaan viel af en toe tegen, omdat het beton niet constant was. Het waren dezelfde zakken, maar de inhoud week af en toe af van kleur (geen probleem) en structuur (lastig).

 

 

 

 

Toen we net over de helft waren, leken we Estrich tekort te komen en daarom hebben we voor de zekerheid nog 3 zakken gehaald. Daarvan hebben we er maar 1 gebruikt, maar beter wat over dan tekort.

Net voor negen uur hadden we de laatste Estrich glad gestreken en konden we gaan opruimen. Al met al waren we -op wat korte eet- en drinkpauzes na- bijna 12 uur bezig geweest, maar de Estrichvloer lag erin!

14 juli 2018 – met het werk van gister nog voelbaar hebben we over de vloer gelopen. Hier en daar zitten er wat oneffenheden in, maar als t.z.t. de tegels gelegd zijn, dan is daar niets meer van te zien. Met een sloopbeitel hebben we de betonspetter los geschraapt en na het stofzuigen zag de vloer er aardig uit.

20 juli 2018 – er stond ook weer wat Putzwerk op het programma in de koeienstal. Op de 2 vakken boven de doorgang naar de garage kwam de laatste van de 3 lagen Putz, de Feinputz. Als die droog is, dan kan de leemverf erop.

21 juli 2018 – de laatste vakken aan de kant van de keuken kregen een laag Oberputz en daarna kwam er een laag leemverf op een vak boven de doorgang. Het voordeel van deze verf is, dat je het kunt laten staan en er alleen wat water bij hoeft te doen als je het weer wilt gebruiken.

We hadden Putz voor buiten aangemaakt, maar die werkzaamheden werden gedwarsboomd door regen. We hebben het daarom maar binnen gebruikt om de opstaande rand van een tree van het trapje van de garage naar de koeienstal af te werken.

23 juli 2018 – met het stuuksel wat we buiten over hadden hebben we opstaande randen van het trapje van de garage naar de koeienstal gestuukt. Het betonuiterlijk is hiermee verdwenen en het trapje ziet er meteen veel ouder uit.

24 juli 2018 – ’s middags hebben we in de garage de voorkant van de onderste nieuwe trede naar de koeienstal gestuukt. Dit deel van het trapje is nu af en als het goed droog is, dan gaan we het misschien verven.

 

Aan de rechterkant van de doorgang is de muur op een paar mooie stenen na wit en het grote vak boven de doorgang is na 2 lagen witte leemverf ook af.

25 juli 2018 – toen de zon kwam hebben we het werk verplaatst naar binnen en naar de achtergevel. Binnen hebben we nog een stuk muur van de koeienstal gestuukt bij de doorgang naar de garage, zodat het totaal er beter uitziet.

Bij het storten van de vloer van de Scheune was er iets teveel beton, waardoor de vloer wat dikker is geworden dan gepland. Hierdoor liep er wat beton over de drempel richting de koeienstal en dit is vrij hobbelig opgedroogd. Jarenlang was dit niet echt storend, maar nu we fanatiek met de koeienstal bezig zijn, gaan we dit fatsoeneren. Om te beginnen hebben we de hobbelige stukken beton eraf gemept. Het was niet erg veel, dus hebben we het met de hand gedaan.

Op de koeienstalvloer komen uiteindelijk dezelfde tegels als in de keuken te liggen. Hier wachten we nog een tijdje (paar jaar?) mee, omdat de koeienstal voorlopig nog een doorvoerruimte voor bouwmateriaal is. Om niet al die tijd tegen een stoffige grijze betonvloer aan te hoeven kijken, krijgt de vloer een terracotta-achtige kleur. Als test hebben we vandaag een paar traptreden geverfd.

26 juli 2018 -in de koeienstal zijn weer wat vakken van het vakwerk aan de kant van de keuken voorzien van Feinputz (de laatste laag) en de muren bij de doorgang naar de garage zijn weer wat witter.

27 juli 2018 – wat vandaag af is, is de Lehmputz in de koeienstal! Op alle vakken zitten 3 lagen leemstuc en nu kan als laatste de leemverf erop.

Om te kijken hoe het staat hebben we een stuk van de koeienstalvloer geverfd. Hier komen t.z.t. tegels, maar tot het zover is moet de verf zorgen voor een beter uiterlijk en (iets) minder stof.

 

 

28 juli 2018 – doordat we bezoek kregen, was de werkdag wat korter, maar er was nog tijd genoeg om een stuk muur van de koeienstal te stuken. Dit is een van de laatste stukken muur die gedaan moeten worden, als dit af is moeten alleen de randen bij de deur- en raamkozijnen nog worden gedaan.

én van de kozijnen is die van de deur van de garage naar de koeienstal. Nu het trapje af is weten we de hoogte en konden we een bruikbare balk gaan zoeken.

We denken die gevonden te hebben; een eiken balk van 9 bij 16 cm en 2,2 meter lang. Om te voorkomen dat de doorgang te smal wordt hebben we de balk over de lengte door midden gezaagd.

Dat lukte wel, maar omdat de balk niet recht was (niets is hier trouwens recht) zijn de helften ook niet helemaal recht.

29 juli 2018 – door het mooie weer van de afgelopen dagen was het leemstucwerk droog en na 3 lagen Lehmputz (Unterputz, Oberputz en Feinputz) kon eindelijk het Lehmweiß (de verf erop). Dit is verf in poedervorm die je aanmaakt met water en als die te droog is, of hij staat een tijdje, dan doe je er gewoon weer wat water bij.

2 augustus 2018 – veel tijd om te werken was er niet; we konden een stukje muur verven en de doorgezaagde balk voor het deurkozijn op de juiste lengte zagen. Er was nog net tijd om de stijlen provisorisch in de doorgang te zetten en toen was de werktijd voorbij.

5 augustus 2018 – een korte tussenstop in Kröv. In de tijd dat wij er niet waren, was er volop aan de trap in de koeienstal gewerkt. De minstens 5 cm dikke schaaldelen (plakken boomstam) waren grotendeels omgetoverd tot dikke gezaagde en geschaafde eiken planken, voor de trapbomen. De kleine trappaal op de koeienstalvloer en het eerste stukje trapboom stond er al.

10 augustus 2018 – nu al het leemstucwerk in de koeienstal droog is, kunnen we het gaan verven met Lehmweiß. De nodige vakken kregen een eerste laag, maar de ervaring leert dat het wel 2 keer moet, of soms wel 3 keer.

De afgelopen nacht heeft het stevig geregend en ook vanavond viel er de nodige regen. Het lijkt erop dat de verbouw van het koeienstaltrapje ook op dit punt zin gehad heeft, wat vooralsnog is alles droog. Het kan zijn dat het een tijdje duurt voordat het water zich ondergronds verplaatst (of dat dit vanwege de droogte niet gebeurt), dus we blijven het in de gaten houden.

De vakwerkvakken in de koeienstal aan de kant van de keuken kregen de 2e laag leemverf. Als het goed is, is dit de laatste laag. Verder hebben we wat leemresten van het hout gehaald en het hout waar nodig gebeitst of in de lijnolie gezet. De wand die de plaats ingenomen heeft van de vergane wand die er bij de koop in zat, is nu bijna af.

11 augustus 2018 – in de doorgang van de garage naar de koeienstal zat vroeger een laag houten deurtje. Dat hebben we eruit gehaald met het verhogen en verstevigen van de doorgang in 2011. Sindsdien zit er geen deur en geen kozijn meer in en daar komt nu (dit jaar?) verandering in.

Het eerste karweitje was het plaatsen van de deurstijl waar later de deur aan komt te hangen. Dit is al een aardige uitdaging, omdat de muur waar die tegenaan moet zeer onregelmatig is en op sommige plaatsen ontbreekt zelfs de eerste 10 cm. Verder is de muur grotendeels opgebouwd uit leisteen met leem ertussen, met hier en daar wat kalk als een soort van metselspecie.

Niet echt geschikt dus om gaten te boren voor keilbouten. Ook was de muur in de opening zo’n 5 cm scheef en als eerste hebben we wat uitpuilende stukken steen weg geslepen en gehakt en de stijl aan de bovenste 30 cm. Wat dunner gemaakt.

Op de doorgezaagde eiken balk hebben we 5 stokeinden geschroefd als alternatief voor kozijnankers (die we niet hadden), die het kozijn vast moeten houden als de muur gerepareerd is. Verder wilden we 4 M8 ankers van 110 mm lang gebruiken, maar die waren veel te kort. We hebben langere gemaakt van een draadeind en geschikte plekken gezocht om de gaten te boren.

Tot slot hebben we onderaan de stijl een plaatje geschroefd wat met 2 ankertjes aan de betonnen traptree werd vastgezet. Als de tree bekleed wordt met een houten drempel en steen zie je hier niets neer van. Als allerlaatste bevestiging hebben we een 15 cm lang schroef schuin bovenin door de stijl in de latei boven de opening geschroefd. Hiermee zou het vast moeten zitten.

Omdat de gaten tussen de stijl en de muur wel erg groot zijn, hebben we daar vast een eerste laagje cement in gedaan.

12 augustus 2018 – bij de check van de ankers van het deurkozijn bleek de helft (=2) goed vast te zitten, zat er 1 een beetje vast en 1 nauwelijks. Als de muur gerepareerd wordt en de 5 stokeinden worden ingemetseld, dan zou dat samen met de grote schroef aan de bovenkant en de ankers aan de onderkant voldoende moeten zijn om er een deur aan te hangen (denken we). Is dat niet zo, dan verzinnen we wel weer iets.

13 augustus 2018 – het opwarmkarweitje vandaag was het afslijpen van de te lange draadeinden van de stijl tussen de garage en de koeienstal. Gelukkig zat de stijl vast genoeg om de muur in de doorgang te herstellen.

Met mortel en stukjes leisteen hebben we de gaten gevuld tussen de muur en de deurstijl. Het was een heel gepuzzel om de juiste stenen te vinden. Tijdens dit werk hebben we ook de geïmproviseerde kozijnankers ingemetseld. De helft van de gaten is dicht, morgen de andere helft.

In de koeienstal zit een opening voor een raam, maar we hebben geen bewijs kunnen vinden dat er ooit een raam ingezeten heeft. Geen haken van een luik, geen resten van een kozijn en al helemaal geen raam. We gaan proberen om zelf een kozijn en een raam te maken.

Omdat de muur in alle richtingen scheef is, is het de vraag wat je als uitgangspunt neemt voor de plaats van het kozijn. Wij hebben besloten om het horizontaal evenwijdig te laten lopen aan de provisorisch gemetselde vensterbank en verticaal evenwijdig aan de buitenmuur. Omdat de muur aan de bovenkant naar buiten helt, staat het raam dus ook scheef.

Om later het kozijn te kunnen bevestigen en om de muur af te kunnen werken hebben we eerst een stelkozijn gemaakt (uit een stuk eiken balk) en geplaatst. Hierbij hebben we ook de stukken beton uit ‘iets wat op een vensterbank leek’ gehakt.

Daarna kon het stelkozijn erin en dat ging nog lastiger dan de stijl van de doorgang. De muur rondom het raam was bijna overal te zacht om boren en pluggen te gebruiken. We kregen er een paar in en voor de rest hebben we her en der montagekit tussen gedaan in de hoop dat het blijft zitten. Omdat ook hier de muur niet aansluit op het hout hebben we de nodige schroeven in het kozijn gedraaid als een soort ankertjes. Morgen gaan we er mortel tegenaan doen.

14 augustus 2018 – in de koeienstal stond het inmetselen van het stelkozijn van het raam op het programma. Als het cement droog is (morgen en het stelkozijn zit vast, dan kunnen de lijmklemmen eraf die het tegen de muur aan drukken.

In de raamopening moet een nieuwe vensterbank van leisteen komen en dat betekent dat er gepuzzeld moet worden met stukjes leisteen. Dit ging toch nog redelijk soepel, want aan het eind van de werkdag zat de vensterbank erin.

Ook de 2e stijl van de doorgang van de garage naar de koeienstal stond op het programma. De muur is een stuk beter dan aan de andere kant. Na het afslijpen van wat uitstekende stukken steen konden we al gaan kijken hoe het hout er tegenaan komt.

Evenals bij de andere stijl komt er aan de bovenkant een lange schroef en aan de onderkant een plaatje met ankers. Omdat de onderkant van de stijl niet recht was, moesten we eerst een driehoek van oud eikenhout maken. Stukjes oud hout hebben we genoeg en het driehoekje was zo gemaakt en vastgeschroefd.

Om de stijl aan de onderkant aan het beton vast te zetten (met 2 ankertjes) hebben we een koppelplaat doorgeslepen en eronder geschroefd. Voor wat extra stevigheid hebben we in het midden 4 draadeinden in de stijl geschroefd die ingecementeerd worden.

De beoogde pluggen en schroeven durfden we niet te gebruiken omdat hiervoor gaten van ca. 14 cm diep geboord zouden moeten worden. We hebben dus kleinere pluggen (ca. 6 cm) gebruikt en schroeven 6×120 en dit nog vastgezet met montage kit.

 

Het vastzetten van de stijl ging goed, behalve dat 1 van de 2 6×150 schroeven aan de bovenkant niet goed vast te zetten was. Waarschijnlijk ontbreekt er een stukje van de latei boven de doorgang.

15 augustus 2018 – vandaag gingen we verder met het repareren en fatsoeneren van de doorgang van de koeienstal naar de garage. In de doorgang moest het nodige gedaan worden en ook in de garage (die eigenlijk geen deel uit maakt van het koeienstalproject) moest wat gedaan worden omdat de doorgang de hoek om gaat.

Na afwerken van de linker volgde de rechter stijl die we er gisteren op gezet hadden. Die zit weliswaar dichter tegen de muur, maar dat maakt het eerder lastiger dan makkelijker. Ook hier wordt een stukje van de garage meegenomen en blijven de mooie stenen in het zicht in de stijl van “Anton P.”. De stijlen zijn nu af, we kunnen nu verder met de bovenkant van het deurkozijn en de drempel.

De volgende koeienstaldoorgang die onder handen genomen wordt is die van de buitendeur. Die deur gebruiken we nu nauwelijks en dat zal in de toekomst alleen maar minder worden. Niettemin moeten de deur en de doorgang opgeknapt worden, want het is nu niet echt mooi en de centimeters brede kieren tochten enorm. De buitenkant van de deur bestaat uit door de tand des tijds aangetaste planken; die moeten blijven. De binnenkant is een allegaartje van hout en hardboard; dat wordt vervangen. Een groot deel van het deurkozijn is er nooit geweest; dat gaan we maken.

Als eerste de bovenkant van het kozijn, waarvoor we een stuk oude eiken balk in gedachten hadden. Om de binnenkant beter te kunnen bekijken, hebben we hem eerst ongeveer op lengte gezaagd. Het hout zag er nog goed uit.

Daarna kwam de schoonmaakbeurt met de roterende staalborstel, waarmee vuil en zachte delen verdwenen en nog 7 spijkers tevoorschijn kwamen. Nog steeds zag het hout er bruikbaar uit.

De oude verweerde kanten blijven in het zicht en bij het op hoogte zagen, bleek het hout in goede staat en prima bruikbaar; we gaan we dus mee verder. De volgende actie was het min of meer taps afzagen in de lengte, omdat de drempel niet evenwijdig loopt aan de bovenkant. Daarna kan de balk op lengte worden gezaagd en nadat er een laagje impregneerolie op zit, op z’n plaats worden gezet.

16 augustus 2018 – eindelijk konden we de lijmklemmen van het stelkozijn af halen, zonder kans te lopen dat het kozijn zou verschuiven (als heet goed is). Het stelkozijn bleek inderdaad goed vast te zitten en ook dat stuk muur ziet er steeds beter uit.

We konden dus verder met het in het cement zetten van de geïmproviseerde kozijnankertjes en daarna het afwerken van de muur links en rechts van het stelraam. De spleten tussen stelkozijn en muur zijn weg en het raamgat is afgewerkt en klaar om geverfd te worden.

Het noodraam met plastic ruit past niet meer in het stelkozijn, dus dat gaan we aanpassen. Voor de lol hebben we voor het binnenraam een simpele verbinding (halfhoutskeepverbinding volgens Internet) met de zaagtafel gemaakt en als de lijm droog is, gaan we de rest doen.

Een tijdje geleden hebben we wat oude planken gekocht om als plafond in de koeienstal te gebruiken. Als test hebben we van 1 plank een paar tiende (millimeter) afgeschaafd om te zien hoe dat staat. Het ziet er goed uit en als de plafondrand erop zit gaan we er een paar planken op zetten.

Na dit min of meer gehobby was het de hoogste tijd om verder te gaan met het echte werk; het kozijn van de buitendeur van de koeienstal.

Hiervan moest de bovenbalk schuin afgezaagd worden omdat de deur niet evenwijdig aan de muur staat. Dit lukte goed en de balk kan vastgezet worden.

17 augustus 2018 – weer een koeienstaldag, waarbij we als eerste de doorgang naar de garage verder afgewerkt hebben.

De buitenmuur rondom het raam en onder bij de buitendeur hebben we verder afgewerkt met Putz- & Mauermörtel. Evenals bij de overige stenen muren blijven ook hier de mooie grotere leistenen weer in het zicht en dan speciaal de stenen die op hoeken zitten. De buitenmuur is hier zo’n 60 tot 70 cm dik, dus in de raam- en deuropening zit ook het nodige werk.

Als de mortel droog is, dan wordt die wit geverfd. Het wordt dan meteen een stuk lichter, de vrijgelaten stenen komen beter uit en het ziet er -op afstand- uit als oude witkalk. Het verven rondom de stenen, in plaats van de hele muur te verven, kost wel meer tijd, maar het resultaat vinden wij mooier dan een geverfde muur.

De lijm van het tijdelijke koeienstal raam was droog en de klemmen konden eraf. Als alternatieve ruit hebben we er weer een stuk plastic opgezet en daarop een soort van buitenraam. Er zitten ook provisorische roeden op, om een idee van de vlakverdeling te krijgen. Hoewel het raam klem in het stelkozijn zit, hebben we er aan de binnenkant toch een houtje opgeschroefd om het (extra) vast te zetten. Hoelang het gaat duren voor het definitieve raam erop komt weet niemand.

Het balkje boven de buitendeur van de koeienstal hebben we vastgezet en dat zou behoorlijk moeten schelen in de tocht. We gaan nu de rest van de bovenkant van de doorgang afwerken met eiken plankjes, zodat je de lelijke betonlateien niet meer ziet.

18 augustus 2018 – het kozijn van de buitendeur van de koeienstal stond op het programma, maar om hieraan te kunnen werken moest eigenlijk eerst de deur gedaan worden. De deur ziet er lelijk uit, maar was nog niet aan de beurt geweest, omdat andere dingen in de koeienstal nog slechter of lelijker waren. Die dingen waren inmiddels opgeknapt en nu is de deur het lelijkst.

De deur eruit halen ging pas nadat we de scharnieren losgeschroefd hadden en nadat ook de grendel eraf was, konden we de deur recht afzagen. Het is een eenvoudige deur van planken en om de kieren te dichten was er hardboard overheen gedaan.

Dit hardboard hebben we eraf gehaald en om de deur wat verloren stevigheid terug te geven, hebben we er 2 schuine planken ingezet. Daarna ging de deur terug en de volgende keer zetten we er latjes op om de kieren te dichten. Zelfs zonder die latjes ziet de deur er al ‘-tig’ keer beter uit.

Het stucwerk wat er het laatst op gekomen was, was droog genoeg om het te kunnen verven. Dit is een behoorlijk gepriegel, want de mooie stenen en het hout blijft zichtbaar. We verstoppen niet de complete oude muren achter een laag stucwerk, want het moet zichtbaar blijven waar ze van gemaakt en dat is in dit geval leisteen.

15 september 2018 – we hebben er een plafondafwerkrandje op gezet en 1 plank, om een idee te krijgen hoe dit staat. Het staat prima en we gaan de andere randjes maken. Die kunnen dan gebeitst worden voordat ze er definitief in gaan

Voordat we de deur tussen koeienstal en keuken erin gezet hebben, hebben we de lelijke groenige verf eraf gekrabd. Helaas zat er een even lelijke grijze verf onder en daar hadden we nu genoeg van. We hebben de deur eruit gehaald met de bedoeling hem wat op te schuren en daarna te verven. Dit liep wat anders dan gepland, want aan het eind van de werkdag was alle verf eraf.

Dit zag er prima uit en nadat we er impregneerolie tegen schimmel en ongedierte opgesmeerd hadden, kon de deur weer terug.

Op de werklijst stond het maken van afwerkrandjes van het plafond in de koeienstal. Een hadden er al 1 gemaakt, maar dat moesten er minstens 4 worden. Doordat ook hier als niet-recht is, duurde het weer eens veel langer dan verwacht. Pas ’s middags waren ze af en kon de eerste laag beits erop. Om de juiste kleur te krijgen moeten er minstens 2 lagen beits en misschien wel 3 op.

Het complete plafond kan er nog niet in, maar een stuk wel. Dit gaan we maken van een partijtje sloophoutplanken die we voor weinig geld konden kopen. De ene kant is “modieus” vergrijsd en de andere kant is vergeeld en die kant gaan wij gebruiken. De eerste 3 planken hebben we op lengte gezaagd, schoongemaakt en opgeschuurd. We hadden een kapotte plank in impregneerspul gezet; dit beviel en de andere planken gaan we ook doen.

17 september 2018 – de niet meer grijze deur naar de keuken moest een tintje donkerder worden. We hebben eerst een stukje met lijnolie geprobeerd en daarna een dun laagje beits. Dat laatste beviel beter en we hebben de hele deur op die manier gedaan. Om het af te maken hebben we de scharnieren wat donkerder gemaakt met ijzerverf. We hebben ze bewust niet netjes geverfd, zodat ze er oud uit blijven zien.  
De deur is nu af en ziet er prima uit, het was het werk meer dan waard.

Al eerder hadden we het stuk koeienstalvloer waar de trap moet komen in de terracotta-achtige verf gezet. Dit is om vast aan de kleur van de tegels te wennen en om het cementstof te verminderen. Vandaag, aan het eind van de werkdag, hebben we weer een stuk gedaan, wat vannacht kan drogen.

18 september 2018 – iets wat niet meeviel, was het maken van de kozijnstijl voor de buitendeur van de koeienstal. Hier heeft nooit een stijl ingezeten en de muren zijn in de loop der eeuwen aardig scheef gaan staan. We hadden een stuk hout met 3 min of meer rechte kanten en 1 rustieke kant. Die moest natuurlijk in het zicht blijven en na wat puzzelen wisten we hoe we de stijl moesten maken.

Het maken viel niet mee, want in de ongelijke rustieke kant, moest een rechte sponning komen. Ook moest de stijl (eikenhout van 8 bij 8 cm) over de onderste meter aan 2 kant taps aflopen tot ongeveer 4 bij 4 cm. Dit lukte en het resultaat leek op alles behalve een deurstijl, totdat je het in de deur opening zette en het nut van de rare afgeschuinde kanten zag.

De randjes voor het plafond kregen de laatste laag beits en als laatste de deurstijl hebben we voor de zekerheid in de impregneerolie gezet. Morgen gaat die erin!

19 september 2018 – in de koeienstal moest de stijl van de buitendeur erin gezet worden. De muur leek hier beter dan bij de doorgang naar de garage, al weet je nooit wat er gebeurd als je een gat van 10 mm in een oude baksteen boort. We hebben de stijl met 2 M10 ankers en 1 schroef en plug vastgezet aan de buitenmuur.

Daarnaast zitten er bovenin 2 lange schroeven en zitten er de nodige schroeven op die ingemetseld worden.

Het vastzetten ging zonder probleem en we kunnen nu verder met het stucwerk. We wilden dit aanvankelijk morgen doen, zodat de kit kon drogen, maar omdat de stijl vrij stevig vast zat, was de kans op bewegen klein en konden we vandaag al gaan stuken.

De geïmpregneerde planken en de gebeitste randjes waren droog en kon tegen het plafond aan. Het nadeel van de sloophoutplanken is dat ze verre van recht zijn, maar dat weegt niet op tegen het voordeel en dat is het mooie verkleurde uiterlijk.

20 september 2018 – bij de buitendeur van de koeienstal hebben we het laatste stukje muur aan de linkerkant gedaan. Daarna was de rechterkant aan de beurt. Ook daar is de muur slecht met loszittende stucwerk, leem en lelijke stenen. Net als de overige muren van de koeienstal hebben we ook deze stukken opgeknapt. Waar nodig is het Alt-Deutsch gepleisterd en als dat droog is, kunnen we gaan verven.

2 planken van het plafond van de koeienstal konden we nog zagen en vastzetten. Voordat we verder kunnen moeten we eerst isolatiemateriaal hebben en moet de tijdelijke lamp verhangen worden.

Vroeger hing er in de woonkamer een loodzware vakwerkhoefijzerlamp en we willen kijken of die lamp in de koeienstal past. De eerste testhang werd afgekeurd, want daarbij hing de lamp te laag. We gaan een 2e poging wagen, waarbij we de lamp hoger gaan hangen aan 2 aparte kettingen.

21 september 2018 – vanwege de regen zijn we in de koeienstal zijn we begonnen met het verven van het laatste stuk muur, links en recht van de buitendeur.

Ook hebben we de lamp opnieuw opgehangen. Hij krijgt nu 2 ophangpunten, waardoor hij niet meer in het midden kan hangen. Vanavond als het donker is, gaan we hem testen, maar de daglichttest -met in gedachte het sloophoutplafond erboven- was positief.

 

We hebben een 2e kandidaat voor de drempel van de deur tussen garage en koeienstal gevonden. Het is een behoorlijk doorleefde plank en het voordeel t.o.v. de eerdere plank is, dat deze aanzienlijk breder is. Een (groot) nadeel is, dat het geen eikenhout is, maar een zachtere houtsoort die ook lichter is.

Nadat we de plank schoon gemaakt hebben, hebben we een stukje gebeitst om te kijken hoe dat er uit ziet. 

De buitendeur van de koeienstal hebben we opgeknapt aan de binnenkant, maar hiermee zijn de rotte onderkanten van de planken en de behoorlijk tochtspleten tussen de planken niet verdwenen. Dit gaan we oplossen door er aan de buitenkant nog een laag planken tegenaan te zetten. Een paar jaar geleden hebben we wat oude planken gekregen en die krijgen nu na jaren in de weg liggen een goede bestemming.

We hoeven alleen het vuil eraf te schuren en ze in de impregneerolie te zetten en dan kunnen ze op de deur. De verf op de muur in de gang was droog en nu kon het “randje” tussen de 2 kleuren erop. Wat er in de toekomst met de hang gaat gebeuren weten we nog niet, maar voorlopig is er weer iets afgewerkt.

Het afsluitende karweitje vandaag was weer een stuk koeienstalvloer verven. We hoeven er vandaag toch niet meer overheen en morgen is het droog genoeg om op te lopen.

 

22 september 2018 – het laatste stucwerk rondom de buitendeur van de koeienstal was droog genoeg om te verven. Als dit laatste stukje wit geverfd is, dan zijn de wanden van de koeienstal af. Een hele mijlpaal, waarbij we in de afgelopen jaren wanden gesloopt hebben en nieuwe muren met doorgangen hebben gemaakt.

In de koeienstal hebben we het laatste deel van de vloer geverfd. Dit hebben we gedaan omdat we voorlopig nog even wachten met het betegelen. We moeten er de komende tijd (jaren?) nog zo vaak door met bouwmateriaal dat de kans op beschadiging of vervuiling te groot is.

Het karweitje van de dag was het afmaken van de drempel tussen de koeienstal en garage. Als eerste hebben we plank op lengte gezaagd en op dikte geschaafd. Het lastige was dat de plank nu wel recht was, maar de vloer niet. Ook de schuine / scheve deurstijlen maakten het niet makkelijker toen we de stukken er aan de zijkant eruit ging halen.

Het lukte wel, maar we moeten wel de spleten aan de zijkanten opvullen. We hebben de drempel erop gelijmd met vulstukjes eronder en er 50 kilo zand op gelegd om het aan te drukken.

5 oktober 2018 – met dit weer en met nog kouder weer op komst, is een tochtende buitendeur niet zo handig. We zijn daarom verder gegaan met de extra laag planken op de buitendeur van de koeienstal. De planken zitten er nu op en de meeste zitten al vast met slotbouten. Die zijn nu nog mooi glimmend, maar ze worden matzwart.

De drempelpuzzel was niet helemaal naar onze zin en we hebben nog wat verder gezocht naar betere stenen. Die hebben we gelukkig gevonden, zodat we de stenen nu in het cement kunnen leggen.

6 oktober 2018 – nadat de laatste slotbouten in de buitendeur van de koeienstal vastgezet waren, hebben we de binnenkant van de deur gebeitst. Hij is nu een stuk donkerder waarbij de nerf zichtbaar blijft en past prima in de koeienstal. De buitenkant hebben we daarna in lijnolie gezet en die is nu ook af.

Voordat we verder kunnen met het plafond in de koeienstal moeten er eerst de nodige elektriciteitskabels getrokken worden. Het is een uitdaging om nu te bedenken waar en welke apparaten je in de toekomst gaat gebruiken. We hebben 8 kabels in diverse diktes gelegd en dat zou voldoende moeten zijn.

9 oktober 2018  – de slotbouten waarmee we de planken van de buitendeur van de koeienstal hadden vastgezet waren wat te lang. Dat zag er niet zo mooi uit, dus hebben we ze afgeslepen en daarna de scherpe kantjes eraf gevijld. De deur ziet er oud uit, behalve de glimmende slotbouten en scharnieren. Dit hebben we opgelost door ze zwart te verven en de deur past nu prima in het geheel.

De doorgangpuzzel die klaar om gelegd te worden was vandaag aan de beurt. We hebben voor leisteen gekozen om te laten zien dat de doorgang in een leisteenmuur zit.

We zijn begonnen met de grootste steen, de ‘stapsteen’ en hebben daarna de andere stenen er omheen gelegd. De stenen liggen vast in cementmortel en als die droog is, dan kan het gevoegd worden.

12 oktober 2018 – het cement van de stenen in de doorgang van de garage naar de koeienstal heeft een paar dagen kunnen drogen en nu is het tijd om te voegen. We gebruiken hetzelfde voegmiddel als in de keuken. Dit zou moeten kunnen, al zijn sommige voegen breder dan de maximale breedte die op de verpakking staat.

13 oktober 2018 – het openingskarweitje was vandaag het dichtmaken van de spleten tussen de drempel en het kozijn van de doorgang van de garage naar de koeienstal.  Omdat alles scheef en niet-haaks is, waren spleten niet te voorkomen. Die hebben we nu dichtgemaakt met stukjes drempelhout en houtlijm. Het is nu nog iets donkerder, maar over een tijdje is er niets meer van te zien (denken we).

Ooit hebben we een stel eiken vloerplanken (met messing en groef) gekocht en nu willen we kijken of we hier een deur van kunnen maken tussen de garage en de koeienstal. Het hout is weliswaar afkomstig van oude balken, maar omdat het geschaafd is, ziet het er te nieuw uit. We hebben meerdere lagen beits op delen van 1 plank gedaan om te kijken wat het beste bevalt. De uitkomst was dat de planken 3 keer gebeitst moeten worden om een passend uiterlijk te krijgen.

Het plafond in de koeienstal is ook weer een stukje verder. We hebben weer een paar planken op maat gezaagd, geimpregneerd en vast gezet. Tussen de balken in doen we 10 cm dikke steenwolisolatie; of het veel effect zal hebben kunnen we niet inschatten, maar kwaad kan het nooit, want het houdt warmte en geluid tegen en werkt ook nog brandvertragend.

Voordat we dit konden moesten we wel even de “bouwlamp” (TL) verhangen, voorlopig hangt die niet meer in de weg.

26 oktober 2018 – de buitendeur van de koeienstal en de deur van de koeienstal naar de Scheune waren lastig dicht te doen vanaf de buitenkant, omdat er geen greep, knop of klink op zat. We hebben er nu 2 simpele zwarte grepen opgezet.

De buitendeur dichtte al veel beter af dan ooit tevoren, maar nu is die nog dichter omdat we er een tochtstrip (veger) opgezet hebben. Om de strip uit het zicht te halen en omdat we het toch al van plan waren hebben we op de onderkant van de deur een plank gemaakt. Veel buitendeuren van schuren hebben dat hier en het bescherm de onderkant van de deurplanken.

Om erbij te kunnen moesten we wel de hoogwaterkering voor de deur afbreken, maar door de verbeterde afvoer betwijfelen we of die de laatste jaren nog water gekeerd heeft.

27 oktober 2018 – als alternatief voor beits, lijnolie en lijnolievernis hebben we Camellia olie, Tung olie en Deense olie op de testplank gedaan. Je ziet wel wat verschil, maar voor de deur blijven we bij 2 lagen beits.

Op de plank die we gister op de buitendeur van de koeienstal hebben gezet zit nu een laag beits waardoor die prima in het geheel past. De deur is zo goed als af, we moeten alleen nog proberen om 2 kieren in de hoeken aan de onderkant dicht te krijgen.

10 november 2018 – we gingen verder met het werk van gisteren; het plafond van de koeienstal. We kwamen er achter dat er een breedteverschil van ca. 5 mm in de planken zit, dus moeten we zoveel mogelijk dezelfde breedtes bij elkaar zoeken om het passend te krijgen. Om de aansluiting op de hobbelige muur zo goed mogelijk te krijgen gebruiken we een profielmal en dat werkt goed. De dikte van de planken bleek ook te variëren, maar daar kunnen we weinig aan doen. De eventuele te mooie kopse kanten die in het zicht zitten, maken we later wel wat donkerder met beits.

Zoals gebruikelijk, hebben we de planken aan de zichtkant in de impregneerolie gezet, behalve dat het hout hierdoor iets donkerder wordt en je de tekening beter ziet, is het ook schimmel- en ongediertewerend.

2019

27 april 2019 – net als de vorige keer hadden we een paar stukken van de kast voor de meterkast meegenomen. Om een idee te krijgen hebben we het onderstuk en een zijkant op de toekomstige plaats gezet en het past prima.

Omdat we alleen de tegels onder de kast gaan leggen, hebben we vanaf de keuken een rijtje tegels neergelegd om te kijken hoe we uitkomen. We weten nu dat er 21 tegels onder de kast komen te liggen en de volgende keer gaan we die leggen (als het warmer is).

Een karweitje wat dit afgemaakt moet worden is het beplanken van het plafond in de koeienstal. Voordat we hier mee verder zijn gegaan hebben we eerst opgeruimd in de Scheune. Op de vloer lagen de nodige planken in de weg en die liggen nu netjes onder het houtrek.

Er was nog tijd om wat sloophoutplanken op het plafond te zetten. We zijn ruim over de helft en duidelijk is dat we de nodige planken tekort komen. Uitgaande van een werkende breedte van ca. 11 cm, moeten we op jacht naar een stuk of 20 planken van 2 meter lang. Als het er meer zijn is het ook niet erg, want boven moeten we nog ‘-tig’ vierkante meter aftimmeren.

1 mei 2019 – we moesten op zoek naar nieuwe sloophoutplanken om het plafond in de koeienstal af te kunnen maken. Nieuw hout komt niet in aanmerking en het zou mooi zijn als we planken zouden kunnen vinden met ongeveer dezelfde maat en uitstraling.

Na wat tweedehands bouwmaterialen zaken bezocht te hebben, denken we de goede planken gevonden te hebben. We hebben er de nodige gehaald en die thuis wat korter gezaagd (hopelijk de goede lengte) om ze zonder aanhanger mee te kunnen nemen. Om het plafond af te kunnen maken, hebben we ook meteen een pak steenwolisolatie gekocht.

13 mei 2019 – we gingen verder in de koeienstal, de kast en de tegels hebben we weggehaald, omdat er eerst een uitstekend randje beton weggehakt moest worden. Dit randje zit op de grens van de bovenkant van een restant oude muur en de onderkant van de nieuwere Muur. Op zich is het randje niet erg, maar de kast komt hierdoor te ver van de muur af te staan.

Toen dit gedaan was kon er een laag ‘waterdicht’ op de tegels en nadat dat droog was kon de beschermlaag erop. We leggen eerst de 24 tegels onder de kast tot aan de muur en als -over een paar jaar- het “bouwverkeer” is afgenomen (hopen we), dan leggen we de rest van de vloer.

Tegelijkertijd zijn we ook verder gegaan met het plafond. Het nieuwe sloophout past aardig bij het oude en het maatverschil valt niet echt op. Wat wel opviel was een te grote spleet tussen de planken als gevolg van verschillende breedtes. Over een lengte van ca. 80 cm hebben we een plank daarom 2 mm smaller gemaakt en nu ziet het er een stuk beter uit. De plank ernaast moet over de hele lengte versmald worden en als het goed is kan de volgende rij er dan weer probleemloos tegenaan.

Het leggen van de tegels ging zonder problemen en als de lijm droog is, kunnen we gaan voegen. Daarna, als het voegsel droog is kan de kast er op, als camouflage voor de meterkast.

 

In de koeienstal hebben we de loodzware hoefijzerlamp op z’n definitieve plaats gehangen. Hij hangt aan 2 schommelhaken en elke haak hebben we getest met het gewicht van de zwaarste van ons. Om beter licht te hebben tijdens het werk blijft de TL-buis nog even hangen, maar we moesten wel de elektriciteit aanpassen. Morgen gaan we dit afmaken zodat we t.z.t. de TL-buis makkelijk weg kunnen halen en de hoefijzerlamp definitief kunnen aansluiten.

De rest van de tijd hebben we gevuld met het zagen, schuren, impregneren en vastzetten van plafondplanken. Het schiet aardig op, maar het is nog niet af.

14 mei 2019 – nu de hoefijzerlamp op de goede plaats hing, kon ook de elektriciteit definitief worden aangelegd. Tussen de 2 ophangpunten in zit de aansluiting en daar hebben we een gat in het plafond geboord. Daarachter hebben we een plankje met een haak op het plafond gelegd, om de sierkap aan vast te maken.

De kettingen liepen niet mooi naar het midden en ook hing de lamp een beetje scheef. Dit was gelukkig op te lossen door de lamp aan 1 kant aan andere schakels op te hangen.

Als laatste karweitje voordat de resterende planken erop konden hebben we overal isolatie tussen de balken gedaan. Ook hebben we er aan de keukenkant van bovenaf nog wat isolatie ingepropt. De tochtgaten tussen de koeienstal en de toekomstige woonkamer zijn nu dus ook dicht.

De tegellijm was droog en we dachten te kunnen gaan voegen. Dat kon ook wel, maar we hadden een ander voegmiddel dan destijds voor de keuken gekocht. Het vorige voegmiddel beviel ons beter en daarom hebben we maar een klein stukje vloer gedaan, wat je toch niet meer ziet als de kast erop staat.

Na de koffie gingen we verder met het plafond en dat schoot redelijk goed op. We hebben het nog niet precies opgemeten, maar het lijkt erop dat we te weinig planken meegenomen hebben. Als dat zo is, dan kunnen we het plafond dus niet afmaken.

15 mei 2019 – met het “echte” voegmiddel hebben we de rest van de koeienstalkasttegels gevoegd en als het over een paar weken uitgehard is, dan kan de kast erop. We hadden eigenlijk iets te weinig aangemaakt, maar het zou net genoeg moeten zijn om de kast op te zetten.

We konden weer iets van de ‘to do’ lijst afstrepen, want het koeienstalplafond is af. Het was even nadenken in welke volgorde we de laatste planken moesten doen om alles ertussen te krijgen, maar alles zit er nu in en het zit goed vast. Met wat gepuzzel en naden die niet precies op de balken zitten hadden we net genoeg planken. Het resultaat is wat we vooraf gehoopt hadden; een oud uitziend plafond. Een leuke bijkomstigheid is de prijs, want als je de arbeid niet meetelt, heeft het ongeveer 6 euro per vierkante meter gekost.

Wat later kwamen we er achter dat het plafond toch nog niet af is. Er ontbreekt nog een smal strookje onder een balk van het trapgat. Dat gaan we morgen doen.

16 mei 2019 – het onderstuk van de kast staat op z’n plaats zodat we zien hoe het staat. Het idee, om ook de magnetron op een uitschuifplateau in de kast te zetten. Om te kijken op welke hoogte die dan komt te staan hebben we de magnetron op houtblokken gezet. Vanavond gaan we hem testen met Flammkuchen.

Daarna was het “vergeten” randje aan de beurt. Even wat stukjes hout zagen ging niet, want zoals zoveel in dit huis, liep het ook hier scheef. Het werden dus trapeziumvormige plankjes met een breedte van 8 tot ruim 12 cm. We hebben ze nog niet vastgezet, want we weten nog niet hoe het trapgat afgewerkt gaat worden.

Boven de buitendeur van de koeienstal zat nog een taps toelopende spleet tussen de houten en de stenen latei. De houten balk aan de binnenkant loopt ongeveer gelijk met de binnenmuur en de stenen latei loopt ongeveer gelijk met de buitenmuur. De muur is lang niet overal even dik en dus loopt de spleet taps toe.

We hebben er wat stukken spievormig eikenhout in gelijmd en gaan het morgen verder afwerken.

18 mei 2019

– de spievormige stukken hout boven de buitendeur zaten goed vast op 1 klein stukje na. Dat kregen we er niet goed in en het gaatje gaan we t.z.t. met een klodder Putz afdichten. Van de rest hebben we de kitresten afgeschraapt en misschien komt hier nog een laagje beits overheen om het wat donkerder te maken.

Over de aansluiting van het koeienstalplafond op een stuk balk in de muur van de Scheune waren we niet helemaal tevreden en daarom hebben we daar ook een randje op gezet. Het ziet er nu veel beter uit en nu is het koeienstalplafond echt af.

Een speciekuip vol afvalhout was er van het plafond af gekomen. Die hebben we naar de buren gebracht om als brandhout te gebruiken.

31 mei 2019 – her en der zaten er nog wat lichte stukjes hout. Die hebben we nu gebeitst, zodat ze een ouder uiterlijk hebben en niet meer opvallen in het geheel. Het was niet echt opvallend en het zou best kunnen dat wij de enige zijn die dit zien.

1 juni 2019 – in de koeienstal hebben we nog wat te blinkend metaal zwart geverfd, waardoor het nog beter in het geheel past. Ook hebben we de waterplekken op het keukenplafond voor de tweede -en hopelijk- laatste keer geverfd.

Die mortel was over van het wegwerken van de betonlatei boven de buiten deur van de koeienstal. Stuken aan de onderkant is wat lastiger dan gewoon stuken en gelukkig blijft het zitten. Het ziet er een stuk beter uit en als het geverfd is, dan is de doorgang af.

3 juni 2019 – het afsluitende karweitje was het verven van het vers gestukte randje boven de deur van de koeienstal. Op een paar plekken leek het stukwerk wat te dun, waardoor het ging poeieren en lastig te verven was. We hebben er daarom wat verfbaar wit stuksel overheen gedaan.

12 juli 2019 – de trappenmaker was niet tevreden over de onderste trappaal in de koeienstal en die moest er dus weer uit. Met een koevoet en door er spieën onder te slaan lukte het om de paal los te krijgen, al ging dat wel ten koste van een stukje dekvloer. Van de 4 ankers bleven er 2 in de vloer steken en 2 in de houten paal. We gaan nu kijken of we het beter vast kunnen zetten.

25 juli 2019 – een tijdje geleden hebben we hout voor de deur van de koeienstal naar de Scheune meegenomen, om de deur een ‘old look’ te geven. Om dubbel werk te voorkomen, gaan we tegelijkertijd de doorgang van de deur aanpassen. We hebben nu gekeken hoe we dat zouden kunnen doen, zodat we het juiste hout kunnen gaan zoeken.

De sluiting van deze deur moet ook anders, want de huidige grendel aan de binnenkant is niet handig. Er komt een andere op, die aan 2 kanten te gebruiken is. De veer hiervan zat zo strak dat die nauwelijks te bewegen was, maar nadat we de veer wat verbogen hadden ging het beter.

26 juli 2019 – vanwege de regen waren we gestopt met het werk aan het randje op de achtergevel en zijn we binnen verder gegaan met de doorgang naar de Scheune. De muur in de doorgang willen we aftimmeren met hout, zodat de te moderne stenen niet meer te zien zijn. We hebben wat planken uitgezocht, schoongemaakt, gezaagd en geïmpregneerd. Het begin is er, maar er gaat nog wel wat tijd in zitten, want de deur moet ook aangepast worden.    

27 juli 2019 – het werk aan het afdakje werd regelmatig onderbroken door een regenbui en die tijd hebben we gebruikt om een plankje in de bovenkant van de doorgang van de koeienstal naar de garage te zetten. We hebben de plank met kit vastgezet en aangedrukt door er planken en spieën onder te zetten.

Aan het eind van de dag hebben we de “lijmklemmen” weggehaald, zodat de deur weer dicht kan. De bovenplank bleef zitten en volgende keer gaan we hiermee verder.

12 augustus 2019 – in de deuropening van de deur van de koeienstal naar de Scheune zijn de lelijke stenen aan de kant van de koeienstal nu bedekt met oude planken, wat er een stuk beter uitziet. Nu nog “even” de deur terugzetten met een extra laag oude planken aan de binnenkant…..

13 augustus 2019 – we hadden gehoopt dat de oorspronkelijke laag planken vandaag op de koeienstaldeur zou zitten, maar dat zat er niet in. Het gaat trager dan gedacht, maar gelukkig ziet het er wel uit zoals we voor ogen hadden. In de oorspronkelijke situatie was de deuropening breder, waardoor er bewust spleten tussen de planken zaten. Door de aftimmering is de opening smaller en zitten de planken tegen elkaar aan en moet van de laatste plank zelfs een stuk af.

14 augustus 2019 – vandaag dachten we weer dat de deur in de koeienstal af zou komen, maar weer lukte het niet. Doordat we geen nieuw hout maar sloophout gebruiken kost het veel meer tijd van gedacht om de planken er enigszins op maat op te zetten.

15 augustus 2019 – evenals de afgelopen dagen stond de deur naar de Scheune op het programma. De laatste plank van de oorspronkelijke deur werd op maat gezaagd en vastgezet. Daarna konden de laatste oude planken erop en kon de afwerking beginnen. Zoals zoveel hier in huis zijn de muren, de deuropening en de deur niet helemaal recht en haaks en dus moest er gevijld en geschuurd worden om de deur goed dicht te kunnen doen.

Als laatste was het sluitwerk aan de beurt. Dit moet een klink worden, waarmee de deur vanaf beide kanten open en dicht gedaan kan worden. Die grendel hebben we al een tijdje liggen, nu moet die er nog op. Om de haak van de grendel erop te kunnen zetten moet er eerst een ca. 5cm dikke plank in de deuropening gezet worden. Dit waren we toch al van plan, want dat zou tevens de aanslag worden waar de deur tegenaan komt.

We hadden nog een 5,5 cm dikke plank van 22 cm breed en 3 meter lang liggen en die gaan we in stukken zagen en dan hebben we als het goed is genoeg voor de 2 zijkanten. Het afkorten ging prima, het in de lengte doorzagen ging wat minder doordat de plank behoorlijk krom was.

16 augustus 2019 – de planken op de aangepaste deur van de koeienstal naar de garage zitten erop en nadat we de bouten nog een keer vast gedraaid hadden, hebben we de uitstekende stukken schroefdraad eraf geslepen.

2 september 2019 – het stuk hout voor de deurdoorgang in de Scheune was af en nu konden we kijken hoe de grendel er precies in moet komen. We hadden nog een oude grendel met een ring liggen en die leek ons ideaal voor deze deur.

 

Om te kijken waar de haak zou moeten komen hebben we de grendel provisorisch op de deur gezet en de stijl provisorisch vastgezet met een lijmklem. Het aftekenen op de deurstijl ging makkelijk en de sparing hebben we er op de ouderwetse manier met hamer en beitel uitgehakt.

Alles paste en de grendel werkt en morgen kan de stijl er definitief op.

3 september 2019 – omdat alles paste en goed zat, konden de onderdelen van de grendel definitief aan weerszijde op de deur gezet worden, , nadat we de stift op de juiste lengte afgeslepen hadden. Ook de deurstijl kon definitief op de muur gezet worden. Nu de bovenrand nog en dan is dit karweitje af.

4 september 2019 – we hebben de ringgrendel aan de kant van de Scheune er definitief op gezet en daarna ook de schuifgrendel aan de kant van de koeienstal. Zo’n grendel zat er al jaren op, maar nu komt er een zwarte op. De kleine meegeleverde schroefjes vonden we “zielig” staan en dus zit de grendel nu vast met stevige zwarte houtdraadbouten.

Als laatste onderdeel van het kozijn aan de kant van de Scheune stond de bovenrand op het programma. Omdat we nog stukken hout over hadden van de zijkant, was de bovenkant snel gemaakt. Het erop zetten ging vandaag niet meer, maar voor het impregneren was er nog net genoeg tijd.

6 september 2019 – naast het mijlpalenplezier van het gevulde vakwerk en de nieuwe ramen, was er ook een ‘jammer maar helaas’ moment en dat was toen we zagen dat er een stukje van de pas gemonteerde ringgrendel afgebroken was. Mogelijk heeft één van de ramenplaatsers er aan getrokken en niet in de gaten gehad dat je de ring moest draaien. Niettemin blijft het raar dat zo’n grendel zo snel afbreekt, dus we gaan een garantiepoging wagen.

7 september 2019 – de laatste onderdelen van de doorgang van de koeienstal naar de Scheune hebben we geïmpregneerd en het te lichtgekleurde hout kreeg een laagje beits. Tijdens dit karweitje kregen we het gevoel dat de omranding aan de kant van de koeienstal te iel was vergeleken bij die in de Scheune. Hoe langer we er naar keken, hoe erger het werd en dus zat er maar 1 ding op; de omranding aanpassen.

We hadden nog een plank van hetzelfde hout als we eerder bij deze doorgang gebruikt hadden. Hiervan hebben balkjes gezaagd en die rondom de doorgang geplaatst. De muur was niet overal even recht en daarom hebben we vulplaatjes gebruikt. Het ging vrij voorspoedig en omdat we dit af wilden maken, gingen we door tot het erop zat. Het was toen kwart over negen.

8 september 2019 – nu de doorgang tussen de koeienstal en Scheune echt af was, kon die afgewerkt worden. De nieuwe delen werden geïmpregneerd, de te licht gekleurde delen gebeitst en een deel van de te glimmende delen kreeg een mooi laagje zwarte Eisenglimmer.

 

13 september 2019 – in de koeienstal stond nog wat afwerkwerk op het programma. De resterende glimmende onderdelen van de deur werden matzwart geverfd om ze een ouder uiterlijk te geven. Verder moest er bij het maken van de deurrand wat stukwerk weg geschraapt worden. De beschadigingen hebben we nu hersteld en het stukwerk sluit nu netjes aan op de deurrand.

7 oktober 2019 – de deurpost van de deur tussen de koeienstal en de Scheune was nog niet helemaal afgewerkt en we hebben nog wat beschadigde verf hersteld. Hier en daar zit nog een kier die ook nog afgedicht moeten worden. Al de impregneerolie is inmiddels in het hout getrokken en de deur met het kozijn ziet er uit zoals we gehoopt hadden dat het er uit zou komen te zien.

11 oktober 2019 – al een paar maanden staan er onderdelen van een kast in de koeienstal, om een kast om de lelijke meterkast te maken. Hier zijn we vandaag maar eens aan begonnen, maar voor het zover was hebben we de kast nog een stukje verschoven, omdat we dat beter vonden staan.

De ruimte tussen kast en muur willen we afdichten met latten, waarmee we dan de kast meteen aan de muur vast kunnen maken. Doordat de kast opgeschoven was, was er te weinig ruimte voor de oorspronkelijke lat en hebben we daar een hap uitgehaald. Ook moest wat Alt-Deutsch stuukwerk afgeschraapt worden om de muur wat vlakker te krijgen.

Nadat de linker lat op de muur zat konden we de kast opbouwen om de kijken waar de rechter lat precies moet komen. Uit het bovenste deel moest een stuk uit de achterkant gezaagd worden zodat de elektriciteitskabels er door konden. Hierdoor verliest dit deel wel de nodige sterkte, dus misschien gaan we er nog een versteviging inzetten.

 

Om te kijken hoe het staat hebben we de hele kast in elkaar gezet. Het staat goed en het is jammer dat we het weer af moeten breken. De linker lat moet er nog in, bovenin komt een ventilatierooster, er moet nog een achterkant in en een uitschuifplank voor de magnetron.

In de gister uitgehakte deuropening moeten leistenen komen. We hadden wat kandidaten hiervoor, maar het is een behoorlijk puzzelwerk met wat steenhouwwerk om ze er passend in te krijgen.

2020

5 juli 2020 -vanavond komt er versterking voor het werk in de koeienstal. De werkplek stond vol met spullen die er niet horen en om die ergens anders neer te kunnen zetten moesten daar weer spullen weg. Al met al duurde het geruime tijd voordat de spullen van plaats veranderd waren en er ruimte was om te werken. Ook de slaapkamer voor de versterking hebben we in orde gemaakt, want die wordt niet vaak gebruikt.

6 juli 2020 – in 2018 waren we begonnen aan de houten trap waarmee je in de koeienstal naar de toekomstige woonkamer en het inpandige terras kunt gaan. Hier zijn we nu mee verder gegaan. De onderkant van de 2e trappaal is nu recht, de 2 delen van de geknikte trapboom zijn aan elkaar vastgemaakt en de eerste sparingen voor de treden zitten in de grootste trapboom, die tegen de muur aan zit.

7 juli 2020 – de trappenmaker ging verder met de trap en gaandeweg de dag begon het steeds meer op trap te lijken. De dikke eiken trapbomen en beuken treden geven de trap een robuust uiterlijk, helemaal in de stijl van de voormalige koeienstal.

8 juli 2020 – het werk was vandaag grotendeels gelijk aan gisteren. We gingen verder met de trap in de koeienstal en na wat kleine aanpassingen was de onderste helft halverwege de dag klaar. Daarna was de kleine bovenste trapboom aan de beurt, die loopt van de trappaal naar de vloerbalk. Ook die zat er aan het eind van de werkdag in. Morgen staat er weer een uitdaging op het programma, de lange trapboom.

9 juli 2020 – vandaag stond het vervolg van het 2e deel van de trap op het programma. De 2 delen van de lange trapboom (met een knik erin) werden aan elkaar vast gemaakt en daarna kon het gat in de lage trappaal worden gemaakt. Toen kwam er een spannend karweitje, de trap moest de bocht om en daar zitten de lastigste treden. Gelukkig klopte de werkelijkheid aardig met de virtuele trap op computer, oud en nieuw gaan soms prima samen.

Morgen wordt het weer spannend, want dan gaat het 2e deel van de trap erin, vanaf de bocht naar boven.

10 juli 2020 – de trap vordert, de sparingen voor de treden zijn in de bovenste trapbomen gefreesd en de treden en trapbomen hebben we op maat gemaakt. Op een gegeven moment moest de ladder weg en gingen we tijdelijk via een omleiding naar boven.

De trap was al begaanbaar, al zat er nog wel een stuk plafondbalk in de weg.

Voor het einde van de werkdag was de trap begaanbaar en  voor het eerst sinds de bouw een paar honderd jaar geleden kun je zonder ladder naar boven! Hier en daar moet nog wat bijgewerkt of vaster gezet worden, maar de trap staat en dit is de mijlpaal van 2020!

11 juli 2020 – we kunnen nu aan de afwerking beginnen. Hier en daar zit er nog een beetje speling in de trap en die proberen we er om te beginnen met spieën uit te krijgen. Of dat helemaal lukt weten we nog niet en anders hebben we altijd nog lijmklemmen. Hierna kunnen we alles definitief vastzetten en dan tot slot de optische afwerking. Hieronder valt ook het afzagen van de lage trappaal, die moet nog lager worden. Ook het trapgat moet nog afgewerkt worden, evenals de aansluiting op het plafond van de koeienstal.

Om een beter idee te krijgen hoe de koeienstal er in de toekomst uit gaat zien, hebben we de koeienstal opgeruimd en de kast in elkaar gezet. Een deel van die kast staat er al een jaartje en het hoofddoel van de kast is om nieuwerwetse dingen aan het oog te onttrekken. De kast staat er nu, maar het is nog niet af en bruikbaar.

24 juli 2020 – HET karwei van deze dag is de ca. 15 cm hoge drempel tussen de koeienstal en de Scheune. Hiervoor hadden we vorig jaar al wel de stenen uitgezocht en het voorbereidende puzzelwerk gedaan, maar het echte werk, de stenen met mortel vastleggen moest nog gebeuren. Dat gingen we vandaag doen.

Het leggen van deze natuurstenen is wat anders dan modern tegelen, want niets is recht en vlak en dat geldt ook voor de plaats waar de stenen komen te liggen. Het is ook een extra uitdaging dat er meerdere lagen van ongelijke stenen op elkaar gelegd moeten worden.

Het was niet de eerste keer dat we tijdens een klus te weinig mortel hadden en moesten bijmaken, want er is meestal meer mortel nodig dan je vooraf verwacht. In totaal was er bijna 20 kg. Putz- & Mauermörtel nodig om de stenen vast te leggen.

De komende dagen lopen we dus over de drempel, zodat de mortel in alle rust kan harden en we de volgende keer de drempel kunnen gebruiken.

9 oktober 2020 – in de koeienstal stond nog wat afwerkwerk op het programma. De muur boven de deur naar de Scheune kreeg de laatste laag witte verf en de balk boven het vakwerk tussen koeienstal en keuken kreeg een meer eiken uiterlijk. Dit is een balk van Douglas hout die we al eerder gebeitst hadden en nu nog een laagje Wengé beits kreeg.

Zelfs bij het tijdelijke Tl-licht ziet het er al beter uit en als de Tl t.z.t.  verdwijnt, dan ziet het er allemaal aardig eiken uit.

2021

13 juni 2021 – op 1 tree van de trap in de koeienstal zagen we bij een noest wat verdachte (nieuwe?) gaatjes. De treden zijn destijds wel geïmpregneerd, maar het is niet uit te sluiten dat er ongewenste knagers in zitten. Hopelijk zijn die niet bestand tegen het anti-houtwormspul.

2022 – 2023

Niet echt in de koeienstal gewerkt

2024

 

De diverse fotoseries van de koeienstal staan hier.