ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Lagedeurkamer

De ‘lagedeurkamer’ oftewel ‘de kamer met de lage deur’ of kortweg ‘de lage kamer’ heeft z’n naam te danken aan de lage deur. Deze kamer ligt aan de achterkant van het oudste deel van het pand en is alleen te bereiken via de slaapkamer.

2007 – 2016

Aan de kamer zelf hebben we sinds we het pand gekocht hebben weinig meer gedaan dan losse stukken behang verwijderen. Dat behang was los gaan zitten door het water wat jarenlang via het lekke dak naar binnen kwam. Een paar jaar geleden hadden we de lekkage verholpen en een nieuwe dakhoek gemaakt, maar voor de rest hadden we er nog niets aan gedaan.

2017

We hebben de ramen er 1 voor 1 uitgehaald, geschuurd, de ruitjes eruit gehaald en waar nodig vervangen, ruitjes weer vastgezet, ramen geverfd en teruggezet. Ook het kozijn hebben we geschuurd en geverfd, zodat het er weer een paar jaar tegen kan.

19 september 2017 – in deze kamer is jarenlang water naar binnen gelekt en de hoek tussen wand en plafond was in het begin een kleffe schimmelzooi. Nu is het dak dicht en de afgelopen dagen zijn we verder gegaan met het weghalen van de verf en stucwerkk.

De eerste stukken balk zijn zichtbaar en dat ziet er minder slecht uit dan gedacht.

2018

21 juli 2018 – de voormalige bloembak van de vensterbank van de kamer-met-de-lage-deur slopen durfden we nog wel aan met een geparkeerde auto eronder, maar schoonmaken en verven was iets teveel van het goede; de kleur van de verf leek namelijk totaal niet op die van de auto.

11 augustus 2018 – in de kamer-met-de-lage-deur hebben we weer wat oude kalkverf van de balken afgehaald. De verf bladdert namelijk behoorlijk en dat ziet er niet mooi uit en zorgt voor rommel. Dit is een lastig karwei en daarom doen we elke keer een stukje.

22 september 2018 – we hebben ook weer wat gedaan aan de balken in de kamer-met-de-lage-deur. Hier moet de loszittende verf en stucwerk af en dat doen we met een roterende staalborstel. Dit is redelijk zwaar werk en elke keer doen we een stukje.

2019 & 2020

We hebben niets aan de lagedeurkamer gedaan, andere projecten hadden een hogere prioriteit.

2021

15 augustus 2021 – in ‘de kamer met de lage deur’ hebben we aan de oude achtergevel wat behang afgepulkt bij de hoek waar het dak jarenlang gelekt heeft. Wij hebben het dak hier weliswaar een aantal jaar geleden gerepareerd, maar daar is het hout niet beter van geworden. Diverse stukken zijn beter te gebruiken als turfmolm in de tuin dan als dragende constructie.

We konden zonder raam naar buiten kijken, waar we tegen een stuk dakleer (het zwarte deel boven het nieuwe hout) aankeken, wat er ook al jaren aan de buitengevel hangt. 

2022

2 juli 2022 – in de lagedeurkamer, die aan de slaapkamer grenst, heeft het werk een tijdje stilgelegen. Vandaag zijn we begonnen aan het verwijderen van het behang van de wand aan de kant van de slaapkamer. Hieronder zit een laag pleisterkalk en daar weer onder zit een vakwerk met leemvulling. We gaan nu nadenken wat we uiteindelijk in het zicht willen laten.

5 – 9 juli 2022 – tussen het werk in de puntkamer door, is er ook nog wat behang in de lagedeurkamer verwijderd. Dit is een tijdrovend karwei en daarom doen we als het kan elke keer een stukje.

In de kamer met de lage deur is weer behang van de muren gehaald, zowel van de binnenmuur als de buitenmuur (met slechte stukken vakwerk waar nog aan gewerkt moet worden).

De lage deur kan betekenen dat dit oorspronkelijk als opslagruimte gebruikt is en daardoor minder “luxe” is als de slaapkamer. 

20 juli 2022 – al het behang op de wand aan de kant van de rookruimte eraf. Net als op andere plaatsen in het huis, zitten er onder het behang versieringen die er eeuwen geleden met een slabloonroller opgebracht zijn.

Deze zijn sjabloonversieringen zijn bruin en (voor ons) niet mooi genoeg om het allemaal in het zicht te laten. Misschien laten we ergens een klein stukje zien als herinnering aan een ver verleden.

22 juli 2022 – achter het behang zit stucwerk, ook op de houten balken. Om ervoor te zorgen dat het stucwerk goed op het hout blijft zitten, is er gebruik gemaakt van gaas en van ijzerdraad, wat met spijkertjes vastzit.  

23 juli 2022 – we krijgen een steeds beter zicht op het vakwerk en de staat waarin het is. Het hout van de binnenwanden ziet er goed uit (zeker als je je realiseert, dat het waarschijnlijk ergens tussen 300 en 400 jaar oud is), maar in een hoek van de buitenmuur zal misschien wel wat hout vervangen moeten worden.

Ook de waarschijnlijk oudste versieringen worden beter zichtbaar en dat zijn o.a. rose-achtig gekleurde vlakken aan de onderkant, die zijn afgezet met donkere randen. Verder is er een lichtblauwe laag, die we ook in andere kamers tegengekomen zijn en de laag met -een minder mooie- sjabloonversiering.

Aan het feit dat er in deze kamer maar 1 laag behang zit, zou je kunnen opmaken dat deze ruimte minder gebruikt werd en niet meedeed aan de “behangmode” van de overige slaapkamers.

27 juli 2022 – we  zijn een stapje verder gegaan met het schoonmaken van het hout van het vakwerk. Het behang en stucwerk was er al grotendeels af en met een roterende staalborstel zijn de laatste restjes er afgehaald. Het hout is hierdoor beter zichtbaar en een groot deel van de splinters wordt er ook meteen afgeborsteld.

28 juli 2022 – er is weer het nodige stucwerk van de muur aan de kant van de slaapkamer afgehaald, links van de lage deur, waardoor er nu een schoor bij de deur zichtbaar is. Ook is er weer een stuk staander schoongemaakt met de roterende staalborstel.

2 augustus 2022 – vandaag hebben we andere roterende borstels geprobeerd; deze zijn wat harder, waardoor het er sneller af gaat en er zit een smalle bij voor de randjes.

3 augustus 2022 – we gingen verder met krabben en schuren. Op bepaalde stukken muur en het hout, proberen we de kalk en verf er zo goed mogelijk af te krijgen. Dit is een stoffig en tijdrovend karwei, maar je hebt wel eer van je werk als er weer wat blootgelegd wordt.

Het schoonmaken van oude balken met een harde staalborstel op de haakse slijper, is ook een enorm stoffig karweitje, wat je niet de hele dag moet doen. We proberen elke dag minstens 1 balk te doen en vandaag is dat gelukt. Het voordeel is nu wel, dat het in de werkplaats nog steeds maar 20 graden is. Heerlijk koel vergeleken met buiten.

4 augustus 2022 – de eerste fase van het schoonmaken van de vakwerkwanden van de lagedeurkamer zit erop. Fase 2 is kijken of er nog wat afgaat met een staalborstel op de haakse slijper en misschien gaan we dat de komende dagen doen.

Intussen gaan we verder met de plafondbalken, waar je een stuk lastiger bij kunt. Daar zit ook de nodige rommel op die we eraf willen hebben.

5 & 6 augustus 2022 – het kaal maken van de balken in deze kamer gaat in 2 stappen, eerst wordt -waar mogelijk- de verf er met een beitel of steekmes afgestoken. Daarna wordt het restant er met een roterende borstel afgehaald.

Misschien zou het ook wel meteen met de roterende staalborstel kunnen, maar dan wordt het helemaal een ontzettende zooi. Niet dat het nu netjes blijft, want ook met de huidige methode gaat er regelmatig een emmertje naar de berg.

In tegenstelling tot de aangrenzende slaapkamer, zijn de tussenruimtes tussen de balken boven de hoofdbalk niet dicht gemaakt. Een ideale plaats voor stof, wat zich hier waarschijnlijk gedurende eeuwen verzameld heeft, tot een centimeters dikke laag.

Al test hebben we op een stukje een dun laagje beits gedaan, dit om te kijken of daarmee de soort van kalkzweem op het hout weggewerkt kan worden.

11 augustus 2022 – ook in de lagedeurkamer werd eerder werk vervolgd, namelijk het schoonmaken van de plafondbalken. Omdat je hier veelal boven je macht werkt, is het geen werk wat je langdurig kunt doen.

12 augustus 2022 – we hebben een schoonmaaktest gedaan op de plafondbalken, met een staalborstel op de haakse slijper. Dat ging goed en we gaan de rest waarschijnlijk ook op deze manier doen.

13 augustus 2022 – het eerste herstelstapje is gezet. Op de wand aan de kant van de slaapkamer, hebben we op de plaatsen waar het leem te zien was, een grove Kalkputz gedaan. Dit is min of meer een probeersel, want we hebben nog nooit met dit spul gewerkt. Als het droog is, dan kan de fijne afwerklaag erop, waarna het geverfd kan worden.

7 september 2022 – in de lagedeurkamer gaan we vakken afwerken met Kalkputz Fein. Dit is tevens een soort van oefening voor het afwerken van het vakwerk aan de rechter buitenmuur, wat ook ooit moet gebeuren, Het spul is behoorlijk plakkerig en met name bedoeld voor dunne laagjes (tot 3 mm). Het werken viel niet tegen en het eerste vak is af.

8 september 2022 – we zijn begonnen aan de renovatie van het volgende vak en hebben we bij de breedste voegen van het vorige vak voor het eerst voegenvuller geprobeerd. Deze is speciaal voor aansluitingen tussen vakwerkhout en vulling, wat een lastige plek is, omdat het hout onder invloed van vocht “beweegt” t.o.v. de veelal harde vulling.

9 september 2022 – het tweede vak heeft een laagje Kalkputz gekregen. Er zijn nog de nodige vakken te gaan, maar elk vak wat gedaan is, betekent dat er eentje minder is om te doen. Hoewel de Kalkputz vrij licht opdroogt, komt er als laatste afwerking nog een oudroze-achtig gekleurd laagje verf op.

10 september 2022 – het derde vak is inmiddels voorzien van een laagje Kalkputz. Verder hebben we besloten, om net als in de aangrenzende slaapkamer, alleen de hoofdbalk kaal te maken en de verf op de dwarsbalken alleen te fatsoeneren.

Dit is dezelfde balk (die dus door 2 kamers loopt) en bovendien; als je in de relatief kleine kamer alle plafondbalken donker maakt, dan wordt het in de kamer zelf ook donkerder.

20 september 2022 – we hebben de kalkverf getest op een dwarsbalk. Het is even afwachten wat het geworden is, omdat we geen wit pigment toegevoegd hebben. Voor de vakken die een oud-roze-achtige kleur krijgen hebben we verf met pigment gemengd en die gaat er morgen op. Ook hebben we nog wat verf en kalk van de grote balk afgehaald, zodat die weer wat kaler is.

21 september 2022 – een stuk muur links van de deur blijft origineel. Omdat leem en kalk blijven stoffen, zit er nu leemfixeer op. Verder heeft het 4e vak van de 7 een laagje Kalkputz gekregen en zijn er wat randjes afgewerkt en delen van het hout in de eikenbeits gezet.

Op een vak wat al eerder gedaan was, zit nu roze kalkverf. De kleur lijkt niet helemaal op hetgeen wat we zoeken, want het is iets te roze. We gaan kijken of we het aan kunnen passen met de verf-pigment verhouding. Pigment moet er altijd bij; ook bij wit.

22 september 2022 – het 5e vak was al weer aan de beurt voor een laagje Kalkputz en dat schiet dus aardig op. Verder hebben we de verf-pigmentverhouding van het oudroze aangepast en het is even wachten tot het droog is, om te zien of het nu beter is.

Gister zijn we begonnen met schuren van de naamgever van de lagedeurkamer. Dat hebben we vandaag afgemaakt en er een laagje verf opgedaan, waardoor de kleur verandert van (lelijk) grijs naar het veel mooiere ivoorwit. Het slot van de lage deur is ook niet meer je van het en daar moeten we ook nog een keer naar kijken.

23 september 2022 – er zijn weer 2 vakken afgewerkt met Kalkputz en dat waren ook de laatste. Ze worden nog wel geverfd met zacht flamingo-roze. De deur van de kamer, oftewel de lagedeurkamerdeur is ook geverfd en is nu net als het kozijn ivoorwit.

27 september 2022 – we hebben een stuk muur ivoorwit gemaakt en het ziet er meteen een heel stuk beter uit.
De eerste versie flamingo-roze beviel niet helemaal en daarom hebben we er een tweede versie overheen gedaan en ook op het vak ernaast. Het is nu wachten tot het droog is, om te zien of het beter bevalt.

28 september 2022 – de nieuwe versie flamingo-roze bevalt goed en vandaag zijn alle vakken die dezelfde kleur moesten krijgen geverfd. Een heel ander gezicht; zeker als je het vergelijkt met hoe de wand (en eigenlijk de hele kamer) er bij de koop uitzag.

Nu de vakken gedaan waren, viel het hout van het vakwerk er omheen extra op. Na een laag beits zag het er beter uit en hiermee is de wand aan de kant van de slaapkamer min of meer af.

29 september 2022 – we hebben de ivoorwitte verf opgemaakt en de kleine buitenmuur is nu af en ook een stuk van de langere buitenmuur. Wat er op de rest van de langere muur komt weten we nog niet precies.

Het is namelijk de vraag, wat er met die muur gaat gebeuren als we -waarschijnlijk volgend jaar- aan de buitenkant aan de oude achtergevel gaan werken.

4 oktober 2022 – we hebben het restant van de ivoorwitte verf op de lange muur gedaan. Als we nieuwe verf hebben, wordt de rest ook gedaan.

Na de balken en de wand, zijn we ook aan de vloer begonnen. Er liggen vrij lange en brede planken, die erg wisselend van kwaliteit lijken te zijn. Sommige zijn als nieuw en andere vertonen de nodige sporen van ongewenste knagers.

Om te beginnen gaan we het vuil van de planken schuren en ze impregneren. Daarna zien we wel verder.

6 oktober 2022 – in de hoek naast de flamingowand gaan we ons creatief uitleven en het is de bedoeling dat hier een muurschildering komt.

De tegenoverliggende hoek van de kamer hebben we vandaag ook goed bekeken en we denken dat de bovenbalk van de buitengevel vanaf de hoekstaander tot de eerste staander vervangen moet worden.

Boven de hoekstaander is deze balk bijna helemaal weggerot en het eerste stuk is zo zacht als boter; zonder veel moeite staken we er een beitel in tot aan het handvat. De hoekstaander en de dwarsligger lijken vooralsnog goed genoeg te zijn om te blijven zitten.

8 oktober 2022 – de wandversiering is weer wat gegroeid en verfraaid en we overwegen om de druiven – die nu wit zijn – paars te maken.

19 oktober 2022 – 0p de balken zit wit spul en de vraag was, of dat kalkachtig spul was, of wat anders. We hebben getest met water en het blijkt kalkachtig te zijn. Dit betekent, dat de eventuele verf die er opkomt, ook op kalkbasis moet zijn.

Gezien de tijd waarin het gebouwd werd, is kalk ook wel logisch. Het werd destijds niet alleen gebruikt vanwege de kleur, maar ook om hout te beschermen tegen vuur, schimmel en knagend ongedierte.

Verder hebben de druiven van de muurschildering een andere kleur gekregen; het waren groene en nu zijn het blauwe.

20 & 21 oktober 2022 – we zijn weer kunstzinnig bezig geweest met de muurschildering. De -nu blauwe- muurdruif “groeit” snel, hij zit nu al boven het raam en groeit richting de andere muur. Waar die vanaf daar heen gaat weten we nog niet precies.

2023

8 augustus 2023 – de noeste arbeid van het schoonmaken van de plafondbalken en het fijnere kunstwerk van muurschilderingen wisselen elkaar hier af. Aan beide hebben we vandaag gewerkt en er zullen nog wel de nodige uren in gaan zitten.

10 augustus 2023 – ook hier hebben we aan een balk gewerkt; de achterste balk (bovenkant van het vakwerk van de buitenmuur) is nu helemaal schoongemaakt, daarna bespoten met anti-houtwormspul en toen gebeitst. Hij ziet er weer mooi oud uit en kan weer jaren mee. De kamerdruif links onder de balk is ook weer wat gegroeid.

25 augustus 2023 – de dikke balk in de lagedeurkamer hebben we helemaal kaal gemaakt en net als in de slaapkamer, blijven de balken die erop liggen wit. De meest loszittende verf hadden we er al eerder afgehaald en vandaag hebben we eerste balk wit geverfd.

26 augustus 2023 – tussen het werk aan de wat modernistische badkamer, was er tijd voor meer klassieke kunst in de kamer met de lage deur. De druivenstruik is gegroeid en als het meezit kunnen we binnenkort oogsten.

6 oktober 2023 – een paar dwarsbalken zijn opnieuw wit gemaakt, net als in de slaapkamer. De oorspronkelijk lelijke witte laag was er al af en nu krijgen ze een nieuw laagje.

2024

 

 

De foto’s van ‘de kamer met de lage deur’ op een rijtje: