ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Lagedeurkamer

De ‘lagedeurkamer’ oftewel ‘de kamer met de lage deur’ of kortweg ‘de lage kamer’ heeft z’n naam te danken aan de lage deur. Deze kamer ligt aan de achterkant van het oudste deel van het pand en is alleen te bereiken via de slaapkamer.

2007 – 2016

Aan de kamer zelf hebben we sinds we het pand gekocht hebben weinig meer gedaan dan losse stukken behang verwijderen. Dat behang was los gaan zitten door het water wat jarenlang via het lekke dak naar binnen kwam. Een paar jaar geleden hadden we de lekkage verholpen en een nieuwe dakhoek gemaakt, maar voor de rest hadden we er nog niets aan gedaan.

2017

We hebben de ramen er 1 voor 1 uitgehaald, geschuurd, de ruitjes eruit gehaald en waar nodig vervangen, ruitjes weer vastgezet, ramen geverfd en teruggezet. Ook het kozijn hebben we geschuurd en geverfd, zodat het er weer een paar jaar tegen kan.

19 september 2017 – in de kamer met de lage deur is jarenlang water naar binnen gelekt en de hoek tussen wand en plafond was in het begin een kleffe schimmelzooi. Nu is het dak dicht en de afgelopen dagen zijn we verder gegaan met het weghalen van de loslatende verf en stucwerk. De eerste stukken balk zijn zichtbaar en dat ziet er minder slecht uit dan gedacht.

2018

21 juli 2018 – de voormalige bloembak van de vensterbank van de kamer-met-de-lage-deur slopen durfden we nog wel aan met een geparkeerde auto eronder, maar schoonmaken en verven was iets teveel van het goede; de kleur van de verf leek namelijk totaal niet op die van de auto.

no images were found

11 augustus 2018 – in de kamer-met-de-lage-deur hebben we weer wat oude kalkverf van de balken afgehaald. De verf bladdert namelijk behoorlijk en dat ziet er niet mooi uit en zorgt voor rommel. Dit is een lastig karwei en daarom doen we elke keer een stukje.

22 september 2018 – we hebben ook weer wat gedaan aan de balken in de kamer-met-de-lage-deur. Hier moet de loszittende verf en stucwerk af en dat doen we met een roterende staalborstel. Dit is redelijk zwaar werk en elke keer doen we een stukje.

2019 & 2020

We hebben niets aan de lagedeurkamer gedaan, andere projecten hadden een hogere prioriteit.

2021

15 augustus 2021 – in ‘de kamer met de lage deur’ hebben we aan de oude achtergevel wat behang afgepulkt bij de hoek waar het dak jarenlang gelekt heeft. Wij hebben het dak hier weliswaar een aantal jaar geleden gerepareerd, maar daar is het hout niet beter van geworden. Diverse stukken zijn beter te gebruiken als turfmolm in de tuin dan als dragende constructie. We konden zonder raam naar buiten kijken, waar we tegen een stuk dakleer (het zwarte deel boven het nieuwe hout) aankeken, wat er ook al jaren aan de buitengevel hangt. 

De foto’s van ‘de kamer met de lage deur’ op een rijtje: