ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Tuintrap

(2009-2015) Inleiding – achter het huis ligt de tuin met ongeveer halverwege een ca. 2,5 tot 3 meter hoge en ruim 8 meter lange tuinmuur en daarboven gaat de tuin verder.

De muur is een zogenaamde ‘trocken Stützmauer’, het ‘trocken’ betekent dat er geen cementachtig iets gebruikt is, maar dat de stenen los op elkaar liggen (met hier en daar wat leem ertussen) en ‘Stütz’ betekent dat de muur de functie heeft om de grond/leem (heuvel) achter de muur tegen te houden.

Een groot deel van de muur was jarenlang verborgen achter de tot wildernis getransformeerde tuin.

2009

Juli 2009 – om beter zicht op de muur te krijgen werd eerst de grond voor de muur vrij gemaakt van struiken (soms halve bomen), planten, onkruid en andere zooi. Toen dit gedaan was, werd de (tuin)aarde weggehaald tot op het leem en werd begonnen met het maken van de basis van de trap waarvoor een grote stapel gewassen grindtegels (50×50 cm) werd gebruikt.

Een deel van de muur was waarschijnlijk jaren geleden al ingestort en in de winter van 2008-2009 vond de volgende instorting plaats. Op zich niet verwonderlijk, want de bekende toren van Pisa staat kaarsrecht vergeleken met sommige stukken van onze tuinmuur.

We konden er in het begin alleen komen via de tuin/trappen van de buren en het volgende stadium was een eigen stalen trap die totaal niet bij de rest past. Om de ravage niet groter te laten worden ging ons tuintrapontwerpteam zwaar aan het denken, wat resulteerde in een ontwerp van een stenen tuinentrap (in de stijl van de rest), waarbij juist gebruik maakt wordt van de ingestorte muur.

De opbouw zal dus anders worden dan de huidige opbouw van nieuwe muren. De huidige/moderne opbouw is niet realistisch, want hiervoor zou de hele muur afgebroken moeten worden. Naast de enorme hoeveelheid werk verdwijnt hiermee ook het authentieke karakter.

Het project werd gestart in de zomer van 2009 en bij sommige werkzaamheden zouden zelfs doorgewinterde dwangarbeiders terug verlangen naar hun “vakantiewerk” in een steengroeve. Zoals nergens is ook hier de einddatum niet gepland en hebben we geen idee wanneer het af is.

Voor belangstellenden zit er dus niet anders op dan regelmatig op deze pagina te kijken………

 

Juli 2009 – om beter zicht op de muur te krijgen werd eerst de grond voor de muur vrij gemaakt van struiken (soms halve bomen), planten, onkruid en andere zooi. Toen dit gedaan was, werd de (tuin)aarde weggehaald tot op het leem en werd begonnen met het maken van de basis van de trap.

Voor de basis gebruiken we gewassen grindtegels, waarvan een grote stapel tegen de achtergevel stond.

1 augustus 2009 – de eerste steen van de trap wordt gelegd en het is de bedoeling dat het een massief stenen trap wordt die door de muur heengaat op de plaats van de grootste instorting.

Augustus 2009 – het was mooi weer en ‘s middags zelfs zo warm, dat er een zonnetent gemaakt werd die de werkers moest beschermen tijdens hun noeste arbeid. Toen de tent op z’n plaats hing was de zon weg en ging het regenen en dus werd het een regentent waaronder prima doorgewerkt kon worden.

De trap groeide en bij de muur aangekomen werden eerst de losse stenen uit het slechte deel van de muur verwijderd en toen werd de trap in de muur verder gebouwd.

September 2009 – het weer was af en toe iets minder en het plastic werd nu vooral gebruikt tegen de regen.

Oktober 2009 – het weer was goed genoeg om te gaan puzzelen in de tuin en de tuintrap te bekleden met stukken leisteen.
Stenen “puzzelstukken” hebben we genoeg; in de hele tuin en het pad liggen inmiddels vele honderden kilo’s steen in allerlei formaten van mini tot gigantisch. Een echt “puzzelvoorbeeld” is er niet en het duurde daarom even voor de onderste traptree bekleed was.

Het ziet er -tig keer mooier uit dan de betontegels en we laten het even bezinken om te kijken of het echt bevalt.

 

 

2010

3 – 8 mei 2010 – zo op het oog had de tuintrapbouwplaats de winter goed doorstaan want er leek niets te zijn gebeurd sinds november, behalve dat het onkruid weer welig begon te tieren. De werktent was ook meteen weer nodig omdat na een zonnige ochtend het ‘s middags begon te regenen. Er werd vooral gegraven en gehakt, want al begint de plek van de trap al aardig zichtbaar te worden.

Op de plaats waar muren komen moet er nog een extra halve meter keiharde leemgrond met dikke boomwortels weggehaald worden.

Al dat gehak en gegraaf levert letterlijk een hoop aarde/leem op en dat moeten we ook ergens kwijt. Rechts van de trap begint de berg al aardig hoog te worden, dus we zijn links van de trap verder gegaan.

22 mei 2010 – nu we vorm van de trap in ons hoofd hadden, wisten we waar de trap boven ongeveer uit zou komen. Omdat er beneden genoeg aarde ligt moet de rest naar boven, maar dan moet de grond eronder zoveel mogelijk onkruidvrij gemaakt worden en daar zijn we dus aan begonnen.

Om te voorkomen dat dit een maandelijkse bezigheid wordt, hebben we het plan om er worteldoek neer te leggen met een paar stenen erop.

3 juni 2010 – na voorbereidend puzzelwerk (het zoeken van de juiste stenen) werd de 2e tree gemaakt.

13 juli 2010 – omdat hier en daar de Trockenmauer in ere hersteld gaat worden, werd begonnen met het gedeelte van de muur bij het 1e plateau. “Trocken” wil zeggen dat de stenen los op elkaar liggen zonder mortel/cement en in plaats daarvan alleen wat leem. Dit betekent een stenen legpuzzel waarvan de zwaarste stukjes (stenen) meer dan 50 kilo wegen.

14 – 17 juli 2010 – met 2 man sterk werd er aan de trap gewerkt; aan de bovenkant kreeg het 2e deel (na het 1e plateau) de nodige treden en aan de onderkant werd de “basistrap” bekleed zodat het een natuurstenentrap werd.

Na het 2e deel van de basistrap komt het 2e plateau.

Om dit te kunnen maken moest er eerst een ondersteunings- constructie gemaakt worden.

Voordat dit kon, was het weer noodzakelijk dat er eerst een stukje muur herbouwd werd.

Al met al weer een paar dagen puzzelen en met stenen sjouwen. Ondertussen is de eindvorm van de trap duidelijk zichtbaar en groeit de bekleding van de treden ook.

Het “nadeel” van al deze noeste arbeid is dat de betontegels die we gebruiken voor de basistrap bijna op zijn en dus moeten we de volgende keer weer een voorraadje meenemen.

Na het 2e plateau komt het 3e deel van de trap en hiervoor moet er weer het nodige leem weggehakt worden. Net zoals bij de rest van de trap moet er meer weggehakt worden dan de breedte van de trap, want er moeten ook nog muren van ca. 30 cm. dik komen.

Al dat gehak en gegraaf levert ook de nodige vondsten op; we hebben al een emmer botten, stukken roestig metaal en het topstuk is een muntje uit 1842.

 

 

 

 

18 – 25 augustus 2010 – weer een paar bekleedde treden en een basistreden erbij, met als -letterlijk- hoogtepunt de 23e en laatste basistree op 25 augustus 2010; we zijn boven!

De basis van de trap bestaat uit 189 gewassengrindtegels van 50×50 cm en 60×40 cm, met dikten van 4 en 5 cm en een geschat gewicht van gemiddeld 25 kilo per stuk. Hier bovenop komt dan nog het nodige gewicht aan extra fundatie.

Voor de afwerking wordt per tree ongeveer 25 kilo cementmortel gebruikt en dan nog de natuursteen bekleding van minstens 25 kilo per tree.

Een exactere berekening volgt nog, maar het totale gewicht van de trap komt boven de 5.000 kilo uit!

De exacte hoogte van de trap gaan we als die klaar is ook nog opmeten, maar de hoogte van de basistrap schatten we op ca. 3,5 m.

We hebben nu dus tijdelijk 2 trappen; een stenen nieuwe oude trap en een metalen oude nieuwe trap.

Van de nieuwe oude trap is het eerste deel (10 treden) nu af en het eerste plateau betekent een nieuwe uitdaging, want dat is waarschijnlijk wat lastiger als een tree.

September 2010 – na de treden van het eerste trapdeel was nu het plateau aan de beurt en dat betekende een behoorlijk gepuzzel.

 

 

 

 

 

 

2011

2 – 7 mei 2011  – in de muur links van de trap zat ook een stuk wat op instorten stond en omdat het formaat (gewicht) van sommige stenen bij een daadwerkelijke val meer zou kunnen opleveren dan een zere teen, besloten we om het slechte stuk muur af te breken en daarna weer op te bouwen.

Het afbreken ging vrij eenvoudig, maar het opnieuw opbouwen is een heel ander verhaal, want niets lijkt te passen. Alle eer dus voor de muurbouwers die eeuwen geleden de muur gebouwd hebben!

Met het oog op de toekomst werd een buis ingegraven en die verdween met het herbouwen van de muur al weer vrij snel uit het zicht.

20 – 22 mei 2011 – werkzaamheden aan het 2e deel van de trap; eerst puzzelen en proberen en daarna vastzetten met cement.

2 – 4 juni 2011 – we gingen verder met de 3e tree van het 2e deel, dus weer zoeken, puzzelen en cementeren.

9 – 12 juni 2011 – gewerkt aan het herstellen van de muur bij het 2e plateau en begonnen met het zoeken van stenen voor het 2e plateau. Verder hebben we een sleuf gegraven langs het 3e trapdeel waar laat een muur(tje) komt te staan.

Om de trap beter af te kunnen dekken met het zeil werden irritante resten van boompjes en struiken net boven de grond afgezaagd.

 

2 juli 2011 – ondanks het wisselvallig uitziende weer durfden we het wel aan om aan de tuintrap te werken en na het nodige gepuzzel werd ongeveer een kwart van het 2e plateau in cement gelegd.

 

4 juli 2011 – het weer was ’s middags prima en dus een mooie gelegenheid om weer wat stenen van het 2e plateau in het cement te leggen.

 

5 juli 2011 – weer een mijlpaal; het 2e plateau is af!! en aan de zijkant van het derde deel hebben we een sleuf gegraven waar t.z.t. de muur komt te staan.

De deels heropgebouwde muur en een overzicht van de bouwplaats in de achtertuin.

15 juli 2011 – het begin van het derde -en voorlopig laatste- deel van de tuintrap; de opstand van de eerste tree.

Augustus 2011  – het 3e deel van de trap groeit en de muurtjes aan zijkant groeien mee. 

 

September 2011 – het weer is en af en toe wat minder, maar er komen er treden bij.

 

 

 

 

Oktober 2011 – bijna boven…

21 oktober 2011 – als gevolg van de hagelstorm moest het afdekzeil vervangen worden en dit was een mooie gelegenheid om een paar overzichtsfoto’s te maken van de trap en de muur.

 

2012

30 april 2012 – de “trapbouwplaats” is klaar voor nieuwe seizoen en er werd gewerkt aan het herstel en de wederopbouw van de muur links van de trap. Het was weer een heel gepuzzel om de juiste stenen op de juiste plaats te krijgen.

10 en 11 mei 2012 – we hebben het zeil eraf gehaald en zijn verder gegaan met deze gigantische 3D puzzel.

19 mei 2012 – omdat de muur links van de trap misschien wat te groot en stenig wordt, gaan we kijken of dit doorbroken kan worden door een nis. In diverse andere muren in het huis en buiten zitten nissen en die -vooral binnen- werden vroeger gebruikt als opbergplaats.

26 juni 2012 – verder met de muur links van de trap, met nu wat foto’s vanaf de zijkant.

27 juni 2012 – in de tuin werd de muur even met rust gelaten en werd begonnen met een muurtje aan de zijkant van de trap. 

Ook dit betekende weer het nodige gepuzzel, maar de stenen waren een stuk lichter en daardoor handzamer.

7 t/m 12 juli 2012 – we kregen het idee om het water van de boventuin via een waterbak -met overloop- af te laten lopen naar de afvoer in de benedentuin en dus moest er een ‘waterbak’ gemaakt worden.

De waterbak staat links van de trap en via een opening met een ‘krokodillenbek’ komt het water erin.

 

3 augustus 2012 – met 3 man (eigenlijk 1 man en 2 vrouwen) werd er vandaag aan de muur gewerkt. Een actiefoto van het werk is er voor zover bekend niet, maar wel deze overzichtsfoto en een foto met de nis.

13 t/m 16 augustus 2012 – het was mooi weer en er werd gewerkt aan de linkerkant van de muur, bij het plateau en de nis. De muur rond het plateau is een uitdaging, want de hoek met de muur aan de voorkant moet 2 mooie (= rechte) kanten krijgen.

17 augustus 2012 – op de middag was het veel te warm om aan de trap en de muur te werken, maar toen de zon wat verder was konden we weer aan de slag (in de schaduw) en gingen we door tot het begin van de avond.

25 augustus 2012 – aan de linkerkant werd een stuk heuvel afgegraven; je kunt nu boven makkelijk lopen, maar we moeten nog eens goed nadenken hoe we hiermee verder gaan.

September 2012 – deze maand stond vooral in het teken van het opbouwen van de muur links van de trap en bij het 1e plateau.

11 oktober 2012het weer was goed genoeg om nog wat aan de muur te doen; waarschijnlijk is dit de laatste keer dit jaar. De -niet zichtbare- ruimte tussen de achterkant van de muur en het leem werd verder opgevuld.

Omdat het zeil er niet al te best meer uit zag, ging het eraf en kwam er een nieuw op. Een mooie gelegenheid dus om een overzichtsfoto te maken zonder zeil.

2013

16 mei 2013 – voor het eerst hebben we weer echt aan de muur kunnen werken en wel aan de hoek van de muur bij het eerste plateau. Hoeken zijn altijd lastig, omdat de steen een rechte hoek en 2 rechte kanten moet hebben.

7 juni 2013 – behalve de muur tussen de onder- en boventuin hebben we aan weerszijde ook nog muren tussen onze tuin en die van de buren. De rechtermuur is eigendom van de rechter buren en die is in vrije goede staat. Van wie de linker muur is weten we nog niet, maar wat we wel weten is dat die muur op sommige plaatsen erg slecht is.

Aan één van de slechte stukken besloten we wat te gaan doen en met de nodige moeite werd een stukje gesloopt om het daarna weer op te bouwen.

8 juni 2013 – mooi weer betekent buiten werken en we gingen verder aan de muur tussen ons en de buren.  Het stuk wat we gisteren min of meer gesloopt hadden, werd weer opgebouwd, maar helemaal tevreden zijn we nog niet. De grond loopt namelijk schuin omhoog en de muur moet meelopen en het water naar beneden afvoeren.

6, 8 en 9 juli 2013 – een oude nis in de muur aan de rechterkant van de tuin werd klimopvrij gemaakt en het losse leem werd eruit gehaald. Iets (klimop?) heeft de muur en nis in de loop der tijden aangepast en reparatie stond op het lijstje ‘nog te doen’ en wordt nu gedaan. De nis en de muur er omheen hebben we schoongemaakt en daarna de achterkant van de nis (in de muur) gerepareerd.

Het ziet er weer prima uit en nu nog iets leuks vinden om erin te zetten.

12 en 19 juli 2013 – het was echt warm en het afdekzeil werd omgebouwd tot zonnezeil. Dit was een mooie gelegenheid om weer eens een overzichtsfoto van de muur en trap te maken. Het bleef mooi weer en onder het zeil werd er gewerkt aan de muur, of eigenlijk: het muurtje op of achter de hoofdmuur.

De grond achter de muur gaat namelijk nog vrij stijl omhoog, omdat het in een heuvel zit en daar is een 2e, lager, muurtje nodig. Dit 2e muurtje kom wat verder naar achteren, zodat je ervoor nog kunt lopen of zitten op de hoofdmuur.
Met deze versprongen muren wordt voorkomen dat het te “stenig” wordt en je in de beneden tuin een opgesloten gevoel krijgt, zoals in een roofdierenkuil in een ouderwetse dierentuin.

De bouw wordt er echter niet eenvoudiger door en het wordt nog een hele uitdaging om het allemaal goed op de trap te laten aansluiten.

2 en 3 augustus 2013 – de muur tussen ons en de linker buren is verre van 100% en heeft de afgelopen eeuwen het nodig geleden. Omdat we daar nu met het 2e muurtje bezig zijn en we geen goed/nieuw en slecht/oud op elkaar willen laten aansluiten, gaan we een stuk van de burenmuur afbreken en herbouwen/herstellen.

Ook hebben we nog gewerkt aan de hoofdmuur. De ruimte achter de muur wordt opgevuld met stenen en leem, waar een afvoerbuis doorheen loopt.

12 augustus 2013 – vandaag hebben we het stukje van de burenmuur afgemaakt en zijn verder gegaan met de buxusbak. Om wat beheersbaar groen op de muur te hebben komt er een stenen bak, aan de binnenkant bekleed met worteldoek, met daarin 4 buxusstruiken.

Er staan al een paar buxusstruiken in de tuin c.q. wildernis en die doen het eigenlijk vrij goed zonder dat we er iets aan hoeven te doen (behalve snoeien).

17 augustus 2013 – verder met de buxusbak en het opvullen van de ruimte achter de muur. Hier hebben we struiken, wortels en stenen weggehaald en daarvoor in de plaats komen stenen en leem, zoals het hoort bij een Trockenmauer.

20 september 2013 – na de buxusbak wordt er verder gewerkt aan het 2e muurtje wat iets naar achteren boven de 1e muur staat. Dit is nodig omdat de boventuin redelijk steil omhoog loopt.

 

 

2014

Ook in 2014 werd er weer aan de tuintrap en de tuinmuur gewerkt.

22 april 2014 – de bomen die dichtbij, of bijna in de muur stonden, hadden zeker bijgedragen aan de schade en de instorting. De bomen hadden we al eerder omgezaagd, maar de stronken met een stukje boom waren blijven staan. Die stonden nu in de weg, dus moesten ze eruit.

18 mei 2014 – na het eten hebben we, om onszelf te voorzien van wat extra geluk en bescherming, (met dank aan junior) een Ganesha in de nis in de tuinmuur gezet en die paste er prima in. ‘s Winters halen we hem binnen, want hij is waarschijnlijk niet winterhard.

19 – 23 mei 2014 – om van de bovenkant van de muur op het lagere deel te kunnen komen gaan we een klein trapje maken. Dit trapje hebben we het Winzertreppchen genoemd, omdat je dit soort trapjes ook in de wijnbergen ziet.

Eind mei – begin juni 2014 – nadat het trapje klaar was gingen we verder met de muur boven het 1e plateau. De voorkant stond al, maar de achterkant moest nog gevuld worden en daarna kwam het gepuzzel met de afdekstenen.

Die moeten vlak zijn aan de bovenkant, recht aan de voorkant en ook nog zoveel mogelijk passen als puzzelstukjes.

Juli – augustus 2014 – nu de muur zo ver af is, dekken we niet altijd alles meer af als het regent; ooit zullen trap en muur worden blootgesteld aan weer en wind.

Na het stuk boven het 1e plateau was de zijkant van het 3e -en bovenste- deel van de trap aan de beurt en vergeleken met sommige andere stukken ging dit vrij soepel. Weer een stuk trap en muur waar geen zeil meer nodig is.

8 augustus 2014 – om aan de andere kant verder te kunnen, moest eerst de tijdelijke stalen trap weg en daarna de nodige stronken en wortels. Dit was een moment waar we naar uitgezien hadden, want dit karweitje leek ons uitermate geschikt voor de Wiedehopfhacke (eindelijk de juiste schrijfwijze) Dat bleek ook zo te zijn, want zonder veel moeite werd alles uit de grond gehakt en geschept.

Augustus – oktober 2014 – nadat we de stalen trap weggehaald hadden, konden we het slechtste stuk muur afbreken en daarna weer opnieuw opbouwen.

 

 

 

Om te kunnen zien hoe het opbouwen verliep hebben we telkens dezelfde steen rood gekleurd.

 

 

 

Over het resultaat zijn we wel tevreden; de lelijke moderne trap is weg en de muur kan weer eeuwen mee.

Toen de muur klaar was, was de bovenkant aan de beurt en net als aan de andere kant hebben we hierin een plantenbak gemaakt. Wat erin komt weten we nog niet; het moet een plant of struik zijn die van schaduw houdt en die je geen water hoeft te geven.

Tegelijk met de bovenkant van de muur, moest ook de rechterkant van het laatste trapje worden gemaakt.

Dit muurtje moest aansluiten op de voorkant van de muur en de bovenkant met de plantenbak en het vinden van een mooie hoeksteen is cruciaal. Gelukkig hadden we de juiste stenen en kon het af gemaakt worden.

november 2014 – de trap gaat voor het eerst zeilloos de winter in en natuurlijk zijn we benieuwd hoe dat gaat. Vanuit het raam van de puntkamer hebben we een overzichtsfoto van de trap gemaakt en de plastic ruit zorgt voor een aparte sfeer.

De 2 complete fotoseries (vanaf 2014 en daaronder die van voor 2014) die je gemakkelijk kunt bekijken staan hier.

2015

18 april 2015 – de muur en trap leken de zeilloze winter prima doorgekomen te zijn. Er lagen wel de nodigde bladeren en kastanjes op, maar die zorgen er ook voor dat het er sneller uitziet alsof het er al eeuwen staat (was deels natuurlijk ook zo is).

13 mei 2015 – het was mooi weer en we konden de hele dag buiten werken.

Het werk aan de tuinmuur begon met de aansluiting met de muur van de rechter buren. Hier maken we een muurtje wat een stukje op de grensmuur komt te staan.

16 mei 2015 – na in de koele ochtend binnen gewerkt te hebben, zijn we ‘s middags weer aan de muur gaan werken. Na het nodige gezoek en gepuzzel konden we weer wat stenen cementeren en de muur is dus weer een stukje gegroeid.

23 mei 2015 – ook op de dag van de Mitternachtslauf hebben we aan de muur gewerkt. Na het nodige zoeken van en puzzelen met stenen, hebben we een stuk achter de zichtbare voorkant van de muur opgevuld met leem en stenen. Je ziet dit niet, maar het draagt bij wel aan de dikte en sterkte van de muur.

12 juni 2015 – we hadden spullen meegenomen onze bronwaterloop af te maken. Het water moet uit de krokodillenbek uit de muur komen en valt dan in een waterbak. Vandaar moet het tussen kiezels door naar beneden lopen in een put. Een pomp moet het daaruit weer naar boven pompen en dan begint de route opnieuw.

Bij de bouw van de trap en het herstellen van de muur hadden we een PVC-buis ingebouwd om ‘iets’ doorheen te kunnen laten lopen. Dat ‘iets’ was een tuinslang om het water boven te krijgen.

De tuinslang door de buis te krijgen bleek lastiger dan gedacht, maar door een dopje met een lint eraan door de buis te spoelen lukte het uiteindelijk. De slang liep door de buis en het water kwam boven. De details met foto’s staan hier. 

13 juni 2015 – de waterloop werkte, maar spetterde enorm. Om dit te verminderen hebben we de waterbak iets verhoogd. Er komt waarschijnlijk toch een kleine afvoer onderin, zodat wanneer de pomp uit staat het water weg kan lopen. We zitten namelijk niet te wachten op een broedplaats voor muggen en andere steekinsecten.

15 juni 2015 – na een geslaagde test met het aan elkaar lijmen van leistenen, hebben we als een soort plastisch chirurg de kaak van de ‘krokodillenbek’ vergroot.  Daarna hebben we het rechterdeel van de muur weer wat verder opgevuld met leem en steen. Als dit nog wat verder af is, dan kunnen de afdekstenen erop. Toen het ‘s avonds wat koeler was, konden we zelfs nog een stuk muur cementeren.

26 juni 2015 – operatie krokodillenbek was mislukt, want de lijm had toch losgelaten. We gaan wat anders verzinnen. Wel vonden we een vergeten bus met spul om steen waterdicht te maken en dat gaan we gebruiken om de waterloop dicht te maken.
Aan het eind van de dag konden we ook nog een afdeksteen op z’n plaats leggen en daarmee is er weer een stukje af.

27 juni 2015 – om wat meer water in het kiezelbed te krijgen wordt er halverwege extra water toegevoerd. We hadden hiervoor een Y-stuk en stukken slang meegenomen. Alles werkte zoals gepland en we konden het ingraven. Aan de muur werd het werk van gisteren voortgezet; de ruimte achter de muur opvullen en wat stenen vastzetten met cement.

3 juli 2015 – voor het kiezelbed vanaf de waterbak naar de put hadden we kiezels uit eigen tuin gebruikt, maar die vonden we eigenlijk te groot. We hebben daarom een zak kleinere kiezels gekocht en daarmee de waterloop aangepast. Ook de doorgang bij het 2e bordermuurtje hebben we weer iets aangepast.

9 juli 2015 – we zijn verder gegaan met stenen zoeken en puzzelen voor het muurtje rechts en de vulling erachter. Er kon ook weer wat gecementeerd worden en dus is er weer een stukje af.
Bij de waterloop ligt de gritfolie nu definitief en ook de muurtjes van de 2 borders beginnen al vorm te krijgen.

10 juli 2015 – de werkdag van vandaag was grotendeels een kopie van de afgelopen dagen: werken aan de muur en de Erdband ingraven.

11 juli 2015 – we hebben gewerkt aan de rechtermuur en daar was weer sprake van een mijlpaal, want alle afdekstenen liggen erop en zijn gecementeerd. Het voegen moeten we deels nog doen en hiervoor willen we een speciaal voegmiddel proberen. Naast het voegen moet ook de rand aan de rechterkant van het 3e trapdeel afgemaakt worden.

De linkerkant is al wel af, maar omdat de rechterkant aansluit op de muur konden we dat nog niet eerder doen.

17 en 18 juli 2015 – in de schaduw van de boom hebben we verder gewerkt aan de zijkant van het trapdeel. De stenen liggen op hun plaats en zitten vast. Het ruwe werk zit er hier nu op en we kunnen het gaan afwerken.

31 juli 2015 – het was goed weer om buiten te werken en nog niet te warm. We zijn verder gegaan met het afwerken van de rechter kant van het onderste deel van de trap. De linkerkant hadden we al wel gedaan, maar rechts moeten de lelijke stenen van de “fundatie” van de trap nog weggewerkt worden.

8 augustus 2015 – wat later op de middag, toen de zon regelmatig achter de wolken verdween, hebben we nog gewerkt aan de rechter zijkant van de tuintrap en de aansluiting met de border. We konden weer een stuk cementeren en dat betekent dat er weer een stukje af is.

12 augustus 2015 – voordat de zon de werkplek te warm maakte konden we nog buiten aan het traprandje werken. We zijn nu bij tree 5 van de 11 dus bijna op de helft. Omdat de borders aansluiten op de trap hebben we daar dus ook wat aan gedaan.

14 augustus 2015 – buiten was het mooi weer en de rechter rand van de trap schiet aardig op. Nog een paar dagen en we zijn boven. Daarna zijn de borders weer aan de beurt, maar die werkplek wordt nu nog ingenomen door een groot zeil met daarin een vracht leem die uit het huis komt.

29 augustus 2015 – het randje aan de rechterkant van het onderste deel van de tuintrap is bijna af, maar het blijft een heel gedoe om de juiste stenen te vinden.

11 september 2015 – het was buiten inmiddels warmer geworden en we zijn verder gegaan met de waterloop. Die was nog niet definitief en de stenen lagen daarom nog los. Een deel van de stenen aan de rand liggen nu definitief en zijn vastgezet met cement.

21 september 2015 – tussen de binnenwerkzaamheden door hebben we ook nog even  aan de borders rechts van de trap gewerkt. Daar kunnen we nu makkelijker bij omdat de voorraad leem is verplaatst.

23 oktober 2015 – nu ook de zijkanten af zijn, is de trap min of meer af. Wel moest een deel van de treden nog gevoegd worden. Vandaag was het een prima dag om dit te doen vanwege het fraaie herfstweer.

21 november 2015 – in deze tijd van het jaar is herfst geen verrassing en buiten werken is minder leuk. De trap en de muur zijn af en volgend jaar gaan we -met mooi weer- nog wat kleinere dingen rondom ons monumentale bouwwerk doen.

2016

In 2016 hebben we niet aan de trap gewerkt.

2017

23 september 2017 – omdat het buiten redelijk mooi weer was, hebben we wat voegwerk van de tuinmuur gerepareerd. Het oude loszittende spul hebben we eruit gehaald en vervangen door vers voegmiddel. Als het goed is kan het er nu weer een tijd tegen.

 

2018

12 mei 2018 – op de bovenkant tuinmuur zaten wat scheuren in het voegwerk. Als het droog is, is dit niet zo erg, maar als het regent zou er water in de muur kunnen lopen en dat is iets wat we juist niet willen. We hebben het nu dichtgemaakt met een scheurendichtmiddel om te kijken hoe dat gaat.

2019

1 juni 2019 – gisteren hadden we al wat tanden getrokken van  de ‘waterbek’ van onze muurbron. Vandaag hebben we de overige tanden eraf gehaald en we gaan het t.z.t. weer opnieuw opbouwen.

 

2020

20 september 2020 – in 2009 zijn we met de restauratie van de tuinmuur begonnen en hebben daarbij een trap gemaakt op de plek waar de muur het meest ingestort was. Als extraatje hebben we toen een waterloop gemaakt, waarbij “bronwater” uit de muur komt, naar beneden in een waterbak valt en dan weg loopt via een kiezel bed.

Vanwege een beschadiging aan de krokodillenbek, heeft al minstens 1,5 jaar geen water meer door de waterloop gelopen. Hoog tijd dus om te kijken hoe de “gebitsrestauratie” van de krokodil uitgepakt heeft.

De bronpomp was snel geïnstalleerd en aangesloten en al vrij snel kwam er water uit de muur. Tot zover alles OK. Het vervolg was iets minder, want hier en daar liep het water verkeerde kant op. Het merendeel liep wel goed en het lekwater kwam goed van pas in de droge tuin.

Aan het begin van kiezelbed wordt extra water toegevoegd, maar dat gebeurde niet. Na wat speurwerk bleek een koppeling verstopt te zitten en nadat die schoongemaakt was, deed ook dit het werk en konden we voor het eerst in bijna 2 jaar weer naar het klaterende bronwater luisteren.

We gaan nog wel een keer aan de slag om het weglopende water te voorkomen, maar het begin is er in ieder geval.

21 september 2020 – in de afgelopen jaren waren er wat stenen los gaan zitten van de opstaande randen van de tuintrap. Hoe dit komt weten we niet, maar we gaan het wel repareren. Het oorspronkelijke cement hebben we er zoveel mogelijk afgebikt en daarna hebben we stenen vastgelijmd met de lijm die we gebruikt hebben voor de vloertegels van de keuken.

Volgens de verpakking is dit ook buiten bruikbaar en we zijn benieuwd of de leistenen hiermee goed vast blijven zitten. Een klein nadeel van dit spul is de kleur, want het is wit en dit is behoorlijk opvallend op de grijsachtige trap. Grijs voegmiddel tussen de stenen moet voorkomen dat de lijm teveel opvalt.

22 september 2020 – we gingen verder met de alternatieve reparatiemethode van de tuintrap, waar wat stenen van de bovenrand los zaten. De stenen die we gisteren gelijmd hadden leken goed vast te zitten en daarom hebben we er nog meer gedaan. Ook zit er lijm tussen 2 losse teststenen om te kijken hoe vast het zit.

De wittige lijm die tussen de stenen zit moet verstopt worden achter grijs voegmiddel en dat stond vandaag ook op het programma. Ook dit is nieuw, want dit voegmiddel hebben we tot nu toe alleen in de keuken gebruikt.

23 september 2020 – het was prima weer om verder te gaan met het voegen van de vastgezette stenen van de tuintrap. Het schiet aardig op, maar het is een heel gepriegel om het voegsel tussen de grillig gevormde stenen met ongelijke dikte te krijgen. Met een voegspijker gaat het maar gedeeltelijk en de rest doen we met de hand.

24 september 2020 – het weer was mooi genoeg om buiten te werken en hebben een deel van de voegen van de tuintrap uitgekrabd; op sommige plaatsen zaten er wat losse stukjes in. Over de oorzaak hebben we alleen een vermoeden.

We hopen dat het nu beter gaat met ander voegmiddel wat hiervoor geschikt zou moeten zijn. Even afwachten.

Bij de reparatie van de krokodillenbek lekte er nog wat water tussen de tanden door. Met een restje voegmiddel hopen we dat het “gezever” nu voorbij is en dat er voortaan een mooi straaltje uit de krokodillenbek stroomt. Als het voegmiddel droog is, dan kunnen we het testen.

 

De 2 complete fotoseries (vanaf 2014 en daaronder die van voor 2014) die je gemakkelijk kunt bekijken staan hier.