ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Burgruine Löwenburg

17 mei 2018 – behalve dat Monreal een mooi vakwerkdorpje is, ligt het ook aan de voet van een heuvelrug waarop eeuwen geleden 2 burchten stonden; de Löwenburg en de Philippsburg. Inmiddels is er – zoals bij zoveel burchten in deze omgeving – niet meer dan een ruïne van over.

Die ruïnes hebben wel een toren, de zogenaamde Bergfried, de hoogste en dikste toren van burcht, die vaak als eerste gebouwd werd. Omdat die torens zulke dikke muren hebben (de muren van de toren van de Löwenburg zijn bijvoorbeeld ca. 3 meter dik), zijn er vaak nog restanten van de toren te zien. Ook is dat een van de dingen die vaak het eerst gerestaureerd worden, omdat het opvalt in het landschap en bezoekers trekt. 

Wanneer de Löwenburg, die ook wel Burg Monreal genoemd wordt, werd gebouwd is niet precies bekend. De Burg wordt voor het eerst genoemd in een akte uit 1229, dus hij is voor die tijd gebouwd. Aangenomen wordt, dat Graaf Hermann III von Virneburg de opdracht tot de bouw gegeven heeft. De bouw was aanleiding tot een broedertwist, omdat Hermann de burcht op grond van z’n broer Philipp bouwde, die als reactie daarop vlak daarna de nabij gelegen Philippsburg gebouwd zou hebben.

De Löwenburg is een zogenaamde Spornburg, een burcht die gebouwd werd op een tactisch gelegen steil stuk uitstekende rots in een heuvelrug. Dit was een prima natuurlijke verdedigingsbarrière tegen aanvallers. Vanaf de Löwenburg hadden ze een prima uitzicht op Monreal en het Elzdal, waardoor ze een vijand al van verre aan zagen komen.

Een paar eeuwen lang ging het goed met de burcht en Robert IV von Virneburg, die tussen 1384 en 1445 Heer van Monreal was, bouwde de burcht verder uit. In de 14e, 15e en 16e eeuw woonden de Graven von Virneburg hier, totdat het geslacht in 1545 in mannelijke lijn uitstierf.

In 1632 werd de burcht zwaar beschadigd door Zweedse troepen en in 1689 tijdens de Negenjarige Oorlog, die hier Pfälzischer Erbfolgekrieg genoemd wordt, viel het doek voor de burcht. Net als veel andere burchten in de regio werd ook de Löwenburg vernietigd door Franse troepen.

In de eeuwen daarna verviel de ruïne steeds verder. Sinds 1970 is de ruïne op diverse plaatsen gerestaureerd, waardoor die zonder veel gevaar toegankelijk is voor publiek. Aan de hand van de 3D plaquette is te zien en te voelen hoe de burchten er ooit uitgezien moeten hebben. Een afbeelding van een oude tekening of schilderij hebben we nog niet gevonden.

Onze foto’s van Burgruine Löwenburg: