ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Schloss Oberstein

8 oktober 2018 – hoewel Schloss Oberstein waarschijnlijk al rond 1320 werd gebouwd en in 1330 al in een akte werd vermeld, wordt dit ca. 700 jaar oude slot (of de restanten ervan) van oudsher al Neues Schloss genoemd. Dit ter onderscheid van het minstens 100 jaar oudere nabij gelegen Altes Schloss, oftewel Burg Bosselstein.

Op deze gravure uit 1645 is goed te zien hoe imposant het slot in z’n hoogtijdagen was. Dit kwam ook door de ligging, want dit is een Höhenburg, waarbij de steile rotswanden gebruikt worden als natuurlijke verdediging. De bomen die er nu staan waren er destijds niet, waardoor de burcht lastig aan te vallen was.

Zo’n kleine 300 jaar lang, tot 1624, was dit slot de officiële residentie van de Herren von Oberstein. De laatste bewoners vertrokken rond 1600 en daarmee begon het verval. Zoals zoveel burchten in deze regio werd ook deze een prooi van de Fransen aan het eind van de Negenjarige Oorlog (1688-1697), die hier de Pfälzischer Erbfolgekrieg wordt genoemd. In 1697 bliezen de Fransen de 4 bastiontorens op, waardoor de burcht geen militaire betekenis meer had.

In 1855 werd de rest van de burcht verwoest door brand en er bleef weinig over. Meer dan 100 jaar lag de ruïne op de heuvel, totdat in 1981 begonnen werd aan de restauratie. Delen van de muren, een toren en een gebouw met horecagelegenheid (niet allemaal onze smaak) zijn opgebouwd.

Helaas voor ons was het slot gesloten deze dag en hebben we de binnenkant niet kunnen zien.

Gelukkig was er in de buurt nog genoeg te zien, we zijn naar de Burgruine Bosselstein, de Felsenkirche en het dorp Idar-Oberstein gegaan.

De foto’s op een rijtje: