ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Burg Pyrmont

17 mei 2022 – het was ons eerste bezoek aan Burg Pyrmont en waarschijnlijk niet het laatste bezoek. Burg Pyrmont ligt in de buurt van de dorpjes Roes en Pillig. Bijna 800 jaar geleden, in 1225 wordt de burcht al voor het eerst genoemd in een akte en wanneer de bouw heeft plaats gevonden is niet bekend. 

Hoe de oorspronkelijke burcht er uit gezien heeft, hebben we (nog) niet kunnen achterhalen. In 1712 is deze van oorsprong middeleeuwse en vooral militaire burcht namelijk verbouwd tot een wat luxer slot. Hierbij zijn de grote ramen in de gevel geplaatst en is er een grote trap gekomen. Dingen die een middeleeuwse burcht niet heeft.

Pyrmont is een zogenaamde ‘Felsenburg’; een burcht die gebouwd is op een hoge steile rots. Door deze natuurlijke verdediging was zo’n burcht erg lastig in te nemen, zeker in de tijd voor het buskruit. De eerste burchten waren toegankelijk via houten ladders, die bij gevaar omhoog getrokken werden.

Zoals bij zoveel burchten in deze regio, zijn ook hier de Fransen de oorzaak geweest van het verval. Dit keer niet tijdens de Negenjarige Oorlog (Pfälzischen Erbfolgekrieg, van 1688 tot 1697), maar tijdens de Franse revolutie.  De bewoners zijn toen in 1789 gevlucht en 5 jaar later werd de burcht als Frans eigendom verklaart. Dit gebeurde bij meer burchten in de regio.

In 1810 werd de burcht met het land bij opbod verkocht, met de plicht om de burcht af te breken. De koper haalde alle bruikbare onderdelen en materialen eruit en de restanten van gebouwen raakten steeds verder in verval. 

In 1818 werd de burcht teruggekocht door de familie die de burcht in 1712 hadden omgebouwd tot een slot, maar ze kwamen niet aan herbouw toe. Hierna wisselde de burcht vele malen van eigenaar en verviel steeds verder. Pas in 1912 begonnen de toenmalige eigenaren met herstel, maar vanwege de hoge kosten konden ze maar een klein deel bewoonbaar maken.

In 1963 keerde het tij voor de burcht, toen een paar architecten de burcht kochten en met een grootschalig herstel begonnen. 27 jaar later, in 1990, was de renovatie min of meer klaar en werd een deel van de burcht opengesteld voor publiek.

Meer over Burg Pyrmont is o.a. te vinden op hun eigen website en op Wikipedia. Hieronder staan onze foto’s; het is de bedoeling dat we er nog een keer heen gaan als de burcht open is en dan worden die foto’s toegevoegd.