ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Ramen en deuren

2007 – heden – de ramen en kozijnen zijn sinds het begin een punt van aandacht; die van de bovenverdieping zien er behoorlijk afgebladderd en verveloos uit en op de benedenverdieping van het woongedeelte is er waarschijnlijk net voor de verkoop een laag verf overheen “gekwakt” (want ‘verven’ kun je dat niet noemen). Ook de stopverf is soms ver te zoeken en kleine spijkertjes lijken te voorkomen dat ruitjes, die maar 2 mm. dik zijn, naar buiten vallen. Het is onze bedoeling om de ramen, die we eigenlijk niet willen vervangen door moderne kunststof dubbelglas ramen, er één voor één uit te halen, op te knappen (eventueel thuis) en daarna weer terug te zetten.

2009

Juli 2009 – sinds de aankoop was er een ruit in het keukenraam kapot en omdat ook het grootste deel van de stopverf verdwenen was besloten we hier toch maar iets aan te gaan doen. Voor het gemak hebben we het hele raam er maar uitgehaald. Bij het eruit halen van de ruit zagen we die er zelfs niet uitgevallen zou zijn als alle stopverf, want dan zou die nog tegengehouden worden door kleine metalen driehoekjes. Die hebben we er dus ook uitgehaald.

Nadat we de maten voor de nieuwe ruit opgemeten hadden, hoorden we van de glasman dat glas van deze dikte, of eigenlijk ‘dunte’ niet meer gebruikt wordt. Gelukkig was het raam dik en stevig genoeg voor de dikkere nieuwe ruit. Het erin zetten ging goed en omdat we van de gelegenheid gebruik gemaakt hadden om het raam te schuren en te beitsen hadden we weer een mooi keukenraam.
Nu de –tig andere ramen en ruiten van het pand nog….

2012

25 mei 2012 – we begonnen met een raam van ‘de kamer met de lage deur’ waarvan bij de hagelstorm van augustus 2011 al een ruitje gesneuveld was. Aan de talloze lagen verf op de scharnieren te zien, was het raam er sinds de nieuwbouw lang geleden nooit meer uit geweest.

Toen de verf van de scharnieren eraf was konden we het raam eruit halen, al ging dat niet echt makkelijk omdat er boven eigenlijk te weinig ruimte was.

Dat we nog niet alles van het huis weten bleek ook nu weer, want de verticale aansluiting tussen raam en kozijn was ons nog niet eerder opgevallen was. Deze is namelijk niet recht, maar schuin, waarbij raam en kozijn als het ware in elkaar vallen. Hierdoor is er geen (rechte) tochtspleet en wordt een deel van de winddruk opgevangen (denken we). De scharnieren zijn (hierom?) enigszins beweegbaar.

Wat verder opvalt is dat het raam grotendeels van hout is, maar dat er tussen de ruitjes metalen strippen zitten, die er overigens bij raam op het eerste gezicht nog goed uitzagen.

Omdat we niet weten hoelang het gaat duren voordat het raam weer terugkomt, hebben we van planken een tijdelijke afdichting gemaakt.

Bij het eruit halen van het raam viel het ook weer op hoe krom/scheef het andere raam is. De bovensluiting is niet te gebruiken (daardoor is het raam al eens open gewaaid toen we er niet waren en hebben de buren het dichtgedaan) en daarom hebben we halverwege een tijdelijke sluiting gemaakt. Als t.z.t. dit andere raam aan de beurt is, zullen we eens gaan kijken of we het rechter kunnen maken.

Toen het raam eruit was en de tijdelijke afdichting erin zat, hebben we het keiharde stopverfachtige iets eraf gehaald en de ruitjes eruit gehaald. In het bovenste ruitje bleek een barst te zitten, hetgeen op zich niet zo verrassend is, want het glas is maar2 mm. dik. We denken dat er voldoende ruimte is voor3 mm. glas en dat komt er misschien in. We moeten eerst bekijken of de ramen het extra gewicht van het dikkere glas kunnen dragen.

We gaan nu alle oude verf eraf halen en dan eens kijken wat we op de ramen en kozijnen gaan doen. De kleur wordt waarschijnlijk gebroken wit.

Mei 2012 t/m 2015 volgt nog.

2016

Mei 2016 – we zijn bezig met het bewoonbaar maken van de keuken en hierin past geen lelijk keukenraam. Eerst hebben we het raam geschuurd en toem in de grondverf gezet en afgelakt. De binnenkant is klaar, de buiten kant komt nog en ook moet er hier en daar wat stopverf of kit in worden gedaan.

7-8 juni 2016 – het was de hele dag mooi weer en daardoor konden we het keukenraam en het kozijn aan de buitenkant verven. Vanwege het hoogteverschil tussen de vloeren (de keuken ligt als het ware in een kuil in de grond) kun je er buiten makkelijker bij. De volgende dag konden we het voor de 2e keer verven.

9 juni 2016 –  we hebben geprobeerd het klemmende keukenraam op te lossen, maar dat is niet helemaal gelukt. Hij blijft klemmen bij de sluiting en dat eruit halen gaat op dit moment iets te ver. Tegelijk met het herstellen van de ontstane beschadigingen hebben we het raam en kozijn voor de laatste keer aan de buitenkant geverfd. Dat is nu af.

6 oktober 2016 – binnen zijn we verder gegaan met het schuren van de kozijnen van het atelier annex slaapkamer. We halen niet alle verf eraf, maar alleen de verf die er niet goed meer op zit.

Na werktijd hebben we de spijkers uit een stuk kozijn van het Echternacher Hof gehaald en gekeken of het te gebruiken is voor de keukendeur. Dit wordt lastig en eigenlijk is het een verkeerd kozijn voor die deur. We hebben besloten het niet te gebruiken voor de keukendeur en te kijken of het t.z.t. voor de woonkamerdeur gebruikt kan worden.

7 oktober 2016 – door de kou was de Putz op het keukentrapje nog niet droog genoeg en zijn we boven in het atelier gaan werken. We hebben beschadigingen van een raam gerepareerd en daarna het raam en kozijn geverfd.

Het deurkozijn van het Echternacher Hof gaan we definitief niet voor de keukendeur gebruiken. Het zou op zich wel passen, maar het zit dan of een kwartslag gedraaid, of we moeten in de keuken van alles slopen en een stuk van het kozijn afzagen.

In plaats daarvan gaan we het kozijn gebruiken voor de woonkamer. Dat gaat nog wel jaren duren, maar het zou moeten kunnen. De scharnieren lijken te passen op de deur die we gevonden hebben, al zitten ze jammer genoeg niet op de goede plaats. We moeten ze t.z.t. dus verplaatsen.

12 oktober 2016 – op de slaapkamer hebben we het losse raam gelakt, het was gelukkig net warm genoeg. Aan beide kanten moet er nog een laag op en dan kan het raam er (eindelijk) weer in. Als dit gedaan is, dan gaan we het volgende raam eruit halen en opknappen.

Omdat het te koud was om ramen open te zetten, hebben we binnen de afwerklijst van een kozijn geverfd. Je hebt hier meteen eer van je werk, want met een nieuwe verflaag ziet het er een stuk beter uit.

13 oktober 2016 – van het losse raam hebben we weer een kant gelakt, 1 kant moet nog een keer en dan zou het raam terug kunnen. De planken die er nu inzitten kunnen dan weg en die hopen we te kunnen gebruiken voor het volgende raam.

14 oktober 2016 – het eruit gehaalde raam is voor de laatste keer geverfd. Door de kou duurt het wat langer voordat de verf droog is en kan het raam nog niet terug gezet worden.

15 oktober 2016 – het losse raam is niet los meer, want het zit weer op z’n plaats in de kamer met de lage deur. We hebben het volgende raam eruit gehaald en dat is een raam uit de slaapkamer. Hiervan is een ruitje kapot gehageld en afgedekt met een stuk dakleer en ook van een ander ruitje ontbreekt een stukje. Dit is nu het nieuwe losse raam wat we gaan opknappen.

28 oktober 2016 – omdat het rustig weer was, kon ondanks de kou het raam open, zodat we nog net voor de echte herfst en winter het raamkozijn aan de buitenkant konden verven.

Van het slaapkamerraam wat er nu uit is, waren 2 ruitjes kapot. Eén hadden we dichtgeplakt met dakband en dat zat er nog steeds (te) goed op. Het moest eraf om het raam op te kunnen knappen. Met enige moeite ging dat en we hebben meteen alle ruitjes eruit gehaald en hier en daar wat geschuurd. De onderkant ziet er slecht uit en we moeten nog bedenken hoe we dit gaan opknappen.

29 oktober 2016 – voor 1 raam van de slaapkamer hangt weer vitrage; we hebben de originele schoongemaakt en weer teruggezet.

2017

19 mei 2017 – in de slaapkamer zijn we verder gegaan met het raam wat we eruit gehaald hebben. Dit lijkt het slechtste raam te zijn, want de onderkant was aardig rot. We hebben het aan- en opgevuld met houtvuller omdat we het raam willen houden.

De oude ramen, met glas van maar 2 mm dik, isoleren niet, maar we willen ze voorlopig niet kwijt.

7 & 8 juni 2017 – Op het losse slaapkamerraam hebben we na het gronden de eerste laklaag gedaan. De ruitjes kunnen er nu weer in en dan kunnen we het verder afwerken. Tussendoor en vooral als het regent worden de ramen gerenoveerd. We hadden zo’n 22 grotendeels verveloze ramen met de nodige kapotte ruiten. Eén voor één worden ze onderhanden genomen, waarbij de ramen die het slechtst zijn en die vaak ook kapotte ruitjes hebben, eruit gehaald worden.

Dat werkt sowieso makkelijker als er ruiten vervangen moeten worden en dat is soms een probleem op zich. De misschien wel eeuwen oude ruitjes zijn maar 2 mm dik, verre van vlak met onrechte randen. We hadden nog wat oud dun glas gekregen en theoretisch zou dat  ruim genoeg moeten zijn voor 2 nieuwe ruitjes, maar dat pakte anders uit. Het glas brak niet op de plaats waar wij wilde en een deel kon de glasbak in. Uiteindelijk hebben we een ruit uit een oud raam gehaald wat ongebruikt op zolder lag. Ook die ging bijna fout , maar met de nodige moeite lukte het. Het verwijderen van de keiharde soort van stopverf was al een sport op zich.

9 juni 2017 – De ruitjes gaan terug in het lossd raam en dat lukte zonder wat te breken. We moeten morgen de andere kant nog even nakijken en dan de laatste verf erop. Voor het vastzetten van de ruitjes hebben we beglazingskit gebruikt. Dit is weliswaar niet de originele stopverf, maar het gaat –hopen we- langer mee en het brokkelt niet af.

10 juni 2017 – we hebben de maten van de ramen voor de puntkamer opgemeten en het losse slaapkamerraam afgemaakt. Als de kit droog is controleren we het nog een keer en dan kan het terug zodat we aan het volgende raam kunnen beginnen.

16 juni 2017 – het losse raam hebben we aan de binnen- en buitenkant geverfd. Het is nu af en het kan terug, zodat we aan het volgende raam kunnen beginnen.

28, 29 & 30 juli 2017 – het volgende losse slaapkamerraam hebben we geschuurd en in de grondverf gezet. De dag erop hebben we het raam lichtjes opgeschuurd en daarna de binnenkant voor de eerste keer gelakt. Op dag 3 ging er nog een laag aflak overheen en toen was er weer een raam af.

7 augustus 2017 – het volgende losse raam was klaar, dus het was weer tijd om de ramen te wisselen. Het opgeknapte raam kon er weer in en we hadden weer een nieuw los raam. Het opgeknapte raam ging niet goed dicht en om dat te verbeteren hebben we de dikke laag oude verf en plamuur van het kozijn afgekrabd.

10 augustus 2017 – het losse raam boven is geschuurd en de losse oude stopverf is eraf. We gaan het nu opnieuw kitten en verven.

1 september 2017 – het was de bedoeling om te beginnen met even wat beglazingskit op het losse raam te doen, maar dat ‘even’ duurde ook dit keer weer behoorlijk lang. Eén van de drie ruitjes was namelijk kapot en moest vervangen worden. Het was een hele klus om alle oude stopverf eraf te krijgen en er moest ook weer een ruitje op maat gesneden worden. Dat ging weer net zo lastig als de vorige keer. De eerste brak verkeerd en de tweede ging net goed. Alle ruitjes hebben we gekit en morgen doen we de andere kant en halen de overtollige kit weg.

15 september 2017 – de dag begon met het afkrabben van beglazingskit van het losse raam. Daarna hebben we het opgeschuurd en in de grondverf gezet.

De buitenkant van het kozijn van het zijraam van de slaapkamer hebben we gerepareerd met Reparaturspagtel (bij de aansluiting met de stenen vensterbank) en houtrotvuller. Gelukkig droogt dat spul snel zodat het in de grondverf gezet kon worden.

17 & 18 september 2017 – boven hebben we de 2e laklaag op het losse raam gedaan. De binnenkant is af, maar aan de buitenkant komt nog een 3e laag. Na een 3e laag verf aan de buitenkant is het losse raam af. Morgen zetten we het terug en beginnen we aan het volgende raam. Ook hebben we nog een kozijn aan de niet-straatkant van de slaapkamer geverfd, zodat ook dat er weer even tegen kan.

19 september 2017 – het losse raam kon terug en dat ging vrij soepel. Daarna hebben we er een raam aan de straatkant uitgehaald en dat is nu het nieuwe losse raam wat opgeknapt wordt.

20 september 2017 – waar nodig hebben we de ruitjes van het losse raam vast gezet met beglazingskit. Daarna hebben we het kozijn van de lagedeurkamer gelakt. Morgen de 2e laag en dan zijn dat kozijn en de 2 ramen af.

21 & 22 september 2017 – we hebben het losse raam voor de laatste keer gelakt en morgen kan het terug. Ook het kozijn kreeg z’n laatste likje verf en de haakjes voor de vitrage zitten er ook weer op.

De volgende dag hebben we weer ramen gewisseld. Het losse raam van de straatkant zit er weer in en het volgende raam is eruit. De ramen van dit raam zaten er slechter uit; we hebben zoveel mogelijk losse stopverf en plamuur eraf gehaald en alles opnieuw vastgezet met beglazingskit.

6 oktober 2017 – voor we met het bed aan de slag gingen, hebben we eerst het losse raam aan de straatkant er weer ingezet. Alle slaapkamerramen zijn er nu uit geweest, kapotte ruitjes zijn vervangen en ramen en kozijnen zijn geverfd.

2018

5 mei 2018 – sinds de hagelstorm van 2011 was er een ruitje van een raam in de woonkamer kapot. Nu alle ramen in die gevel opgeknapt zijn, wordt het wel eens tijd om het ruitje te vervangen. Omdat het raam ook een likje verf kan gebruiken, hebben we het hele raam eruit gehaald en zitten er nu wat planken in.

Destijds hadden we kapotte ruitje afgedicht met een stuk zelfklevende dakbedekking en die had het al die jaren prima gehouden. De kleefkracht was nog prima en het viel niet mee om het eraf te krijgen. Het kostte wat moeite om de stukken glas en de keiharde soort van stopverf eraf te krijgen en toen konden we een nieuw ruitje snijden. In de ramen zit oud glas wat maar 2 mm dik is en we hadden nog een stukje liggen uit een ander kapotte ruit.

We hadden gezien dat een glassnijder beter werkt met een druppel olie. De enige olie die we hadden was overjarige olijfolie en of het daaraan te danken was weten we niet, maar het snijden ging goed.

Het onderrandje waar de ruit tegenaan zit was grotendeels verdwenen en vooral de hoeken waren slecht aan toe. We gaan het proberen te repareren met Holzkitt, waarbij we met stukje glas malletjes in de hoeken gemaakt hebben. Het is nu afwachten hoe het er uit ziet als het droog/hard is.

12 mei 2018 – het woonkamerraam wat we vorige keer gerepareerd hebben zag er goed uit en mocht -na wat schuurwerk- door naar de volgende ronde. Er zit nu een laag grondverf op en als die droog is kan het ruitje erin.

13 mei 2018 – de grondverf van het woonkamerraam was droog en het ruitje met de beglazingskit zit er nu in. We moeten nu wachten tot dit voldoende uitgehard is, voordat we verder kunnen.

14 mei 2018 – het nieuwe ruitje in het woonkamerraam zat goed vast, zodat we de ontbrekende stopverf van de andere 2 ruitjes konden aanvullen met beglazingskit.

15 & 16 mei 2018 – nadat de kitrestjes van het woonkamerraam afgekrabd waren, kon de eerste laag grondverf er aan de binnen- en buitenkant op en een dag later kon de volgende laag verf erop.

21 mei 2018 – het opgeknapte raam van de woonkamer kon weer terug gezet worden en het wordt nu wel echt tijd om de restanten van de bloembak eraf te halen.

4 juli 2018 – het restant van een oude houten plantenbak op de buitenvensterbank van het woonkamer hebben we weggehaald. Het ding was half verrot en we willen de vensterbanken aan die kant van het huis gaan verven. Als test hebben we de vensterbank van het keukenraam geverfd, maar de oranjerode kleur gaf niet het beeld dat wij wilden. Dus gaan we het binnenkort oververven.

14 & 15 juli 2018 – nog 1 woonkamerraam en kozijn moeten geverfd worden en voor het gemak hebben we het raam eruit gehaald en er een plank in gedaan. Op sommige stukken zit helemaal geen verf meer en het vergrijsde hout aan de buitenkant kreeg de eerste laag grondverf. De binnenkant zag er beter.

21 juli 2018 – de voormalige bloembak van de vensterbank van de kamer-met-de-lage-deur slopen durfden we nog wel aan met een geparkeerde auto eronder, maar schoonmaken en verven was iets teveel van het goede; de kleur van de verf leek namelijk totaal niet op die van de auto.

Ander verfwerk ging wel en dat was de laatste laag op het woonkamerraam, wat dus maandag weer terug kan.

24 juli 2018 – het opwarmkarweitje van vandaag was het terug zetten van het woonkamerraam, waardoor het binnen weer wat lichter is. Het kozijn moet ook nog gedaan worden en dat kreeg de eerste laag grondverf.

De stenen vensterbanken van de bovenramen worden ook rood. We zijn begonnen om ze van binnenuit te verven, maar je kunt niet overal bij. Morgenochtend gaan we de rest van buitenaf met een ladder proberen.

25 juli 2018 – het openingskarweitje was het afwerken van de vensterbanken boven. Ze zijn nu mooi rood en dat staat stukken beter dan de onbestendige grijze steenkleur van de afgelopen tientallen jaren. Het lukte om dit van binnenuit te doen, zodat een ladder niet nodig was.
Kruislings eronder (om verkleuring van haar door vallende verf te voorkomen) werden de kozijnen afgewerkt en dan met name de aansluiting van de vensterbank op het kozijn.

26 juli 2018 – voordat de zon er op scheen konden we nog wat aan een woonkamerraam doen. Nog 1 raam moet aan de binnenkant gedaan worden en dan is het af.

13 augustus 2018 – in de koeienstal zit een opening voor een raam, maar we hebben geen bewijs kunnen vinden dat er ooit een raam ingezeten heeft. Geen haken van een luik, geen resten van een kozijn en al helemaal geen raam. We gaan proberen om zelf een kozijn en een raam te maken.

Omdat de muur in alle richtingen scheef is, is het de vraag wat je als uitgangspunt neemt voor de plaats van het kozijn. Wij hebben besloten om het horizontaal evenwijdig te laten lopen aan de provisorisch gemetselde vensterbank en verticaal evenwijdig aan de buitenmuur. Omdat de muur aan de bovenkant naar buiten helt, staat het raam dus ook scheef.

Om later het kozijn te kunnen bevestigen en om de muur af te kunnen werken hebben we eerst een stelkozijn gemaakt (uit een stuk eiken balk) en geplaatst. Hierbij hebben we ook de stukken beton uit ‘iets wat op een vensterbank leek’ gehakt.

Daarna kon het stelkozijn erin en dat ging nog lastiger dan de stijl van de doorgang. De muur rondom het raam was bijna overal te zacht om boren en pluggen te gebruiken. We kregen er een paar in en voor de rest hebben we her en der montagekit tussen gedaan in de hoop dat het blijft zitten. Omdat ook hier de muur niet aansluit op het hout hebben we de nodige schroeven in het kozijn gedraaid als een soort ankertjes.

Morgen gaan we er mortel tegenaan doen.

14 augustus 2018 – in de koeienstal stond het inmetselen van het stelkozijn van het raam op het programma. Als het cement droog is (morgen en het stelkozijn zit vast, dan kunnen de lijmklemmen eraf die het tegen de muur aan drukken.

In de raamopening moet een nieuwe vensterbank van leisteen komen en dat betekent dat er gepuzzeld moet worden met stukjes leisteen. Dit ging toch nog redelijk soepel, want aan het eind van de werkdag zat de vensterbank erin.

Ook de 2e stijl van de doorgang van de garage naar de koeienstal stond op het programma. De muur is een stuk beter dan aan de andere kant. Na het afslijpen van wat uitstekende stukken steen konden we al gaan kijken hoe het hout er tegenaan komt.

18 september 2018 – in de deuropening  iets voor de voordeur zit een kozijn van zandsteen, met bovenin het jaartal 1779. We denken dat dit het jaar is waarin de eerste aanbouw eraan gezet is. Dit zandsteen is geverfd met een niet zo mooie kleur en die willen we er af hebben, om het daarna te impregneren. Het schoonmaken viel niet mee en is niet iets wat je even snel doet.

19 september 2018 – bij de voordeur hebben we weer wat verf van het zandsteen kozijn afgehaald. Dit is echt een monnikenwerk. Voor de afwisseling hebben we ook wat Putz van de zuil afgehaald. Het is een hergebruikte Toscaanse zuil van zandsteen en één van de stopplaatsen van rondleidingen door Kröv.

11 oktober 2018 – gisteren hebben we als test een stuk zandsteen in een tuinmuur geïmpregneerd en vandaag staat het echte werk op het programma. We hebben het zandsteen van de voordeur, de kelderingang en de pilaar gedaan.  Over een tijdje moet het nog een keer behandeld worden met deze Steinfestiger en we zijn erg benieuwd of het verpoederen van het zandsteen nu ook echt zal stoppen.

2019

3 september 2019 – als het goed is komen vrijdag de ramen voor de puntkamer en de dakkapellen. Om die boven te krijgen moet het luik in de koeienstal tijdelijk vergroot worden. Dit ging vrij simpel, want de tijdelijke vloer (in afwachting van de trap) erboven zat maar met een paar schroeven vast.

6 september 2019 -oorspronkelijk zouden de ramen een paar dagen eerder komen, maar door een vertraging bij de fabriek kwam ze vandaag pas. Op de afgesproken tijd kwamen de 3 ramenplaatsers met de ramen en het duurde niet lang voor de kozijnen en de ramen op de puntkamer en de vide lagen.

De puntkamer krijgt 4 smalle ramen in de achtergevel en een dubbel raam in de dakkapel. Allemaal van hout en allemaal draaikiepramen. De dakkapel op de vide krijgt hetzelfde raam als de anders dakkapel.

De kozijnen in de dakkapellen waren vrij snel geplaatst, want die zijn nog vrij nieuw en recht. Alles paste goed en dus konden de ramen er ook meteen in. Nadat de ramen afgesteld waren, was de achtergevel aan de beurt.

In de achtergevel moesten de ramen in het oude niet-rechte vakwerk komen, wat bovendien op bepaalde plaatsen behoorlijk aangetast was door de tand des tijds.

Het lastigste kozijn werd er het eerste ingezet en dat gaf meteen de maten voor de plaats van de andere 3 kozijnen. Het plaatsen daarvan ging sneller en daarna konden de ramen erin.

Helemaal af is het nog niet, aan de binnenkant moeten er nog afwerklatjes komen en aan de buitenkant moet het stukje dakleer t.z.t. vervangen worden door een vensterbank. Dat zal volgend jaar worden als de dakdekkers leisteen (Schiefer) op het dak en de achtergevel gaan doen.

13 september 2019 – in de koeienstal stond nog wat afwerkwerk op het programma. De resterende glimmende onderdelen van de deur werden matzwart geverfd om ze een ouder uiterlijk te geven. Verder moest er bij het maken van de deurrand wat stukwerk weg geschraapt worden. De beschadigingen hebben we nu hersteld en het stukwerk sluit nu netjes aan op de deurrand.

De keuken is al een paar jaar bijna af en dat ‘bijna’ slaat op de keukendeur die er nog in moet. De deur is er inmiddels en die stond al een tijdje klaar om erin gezet te worden. Daar zijn we vandaag aan begonnen. Zoals vaker bij deuren en zoals altijd hier in Kröv paste het niet de eerste keer. De deur kon er wel in, maar kon niet helemaal dicht.

We hebben hem er daarom weer uitgehaald en op de behandeltafel gelegd voor een schaaf- en schuurbehandeling. Hierbij moest ook de sparing voor het slot aangepast worden. Die duurde wat langer dan verwacht en omdat we dat perse af wilde maken, was het halfacht toen het af was.

Bij het inzetten van de deur hebben we voor het eerst gebruik gemaakt van oppompbare luchtkussentjes (die we bij de ramenplaatser zagen) waarmee je deuren en ramen eenvoudig kunt stellen zonder ze te beschadigen. Als je op Internet zoekt op ‘winbag’ dan zie je wat het is.

14 september 2019 – het vervolg van de keukendeur stond op het programma. Zoals bijna standaard bij het werk hier liepen we weer tegen de maatonvastheid aan. Het kozijn waarin de deur zou moeten komen was niet haaks en niet recht. Er was het nodige schuur- en schaafwerk aan deur en kozijn nodig om het passend te krijgen.

Omdat de deur redelijk zwaar is, vroegen we ons van tevoren af of de stijl wel stevig genoeg zou zijn. Tot nu toe lijkt dat het geval te zijn. Na diverse inhangpogingen waarbij de deur steeds beter paste, hing die uiteindelijk redelijk goed. Na de voorlopig laatste poging hebben we deur weer op de behandeltafel gelegd om hem te schuren en in de grondverf te zetten. Daarna zetten we hem er nog 1 keer in voordat die geverfd wordt, om o.a. het slot erin te zetten en randjes op het kozijn te zetten waar de deur tegenaan komt.

202020212022

Niet echt aan ramen en deuren gewerkt.

2023

Raam in het trapgat opgeknapt en deur voormalige showkamer geverfd (volgt nog)

2024

 

De foto’s van het werk aan de ramen en deuren: