ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Verwarming

Najaar 2007 Iets wat zeker aangepakt moeten worden als we hier willen wonen in de periode van het jaar dat de dagen korter en kouder worden is de verwarming.

Voor zover nu bekend bestond de verwarming anno 1779 uit een openhaard in de woonkamer. Deze zou er nog steeds zitten, maar wordt aan het gezicht onttrokken door een voorzetwand. Als andere delen van het pand bewoonbaar zijn, gaan we die voorzetwand weghalen en zullen we weten of er echt een openhaard achter zit.

Later, toen olie als brandstof werd gebruikt is er een olietank in de koeienstal geplaatst en werd er met behulp van een elektrisch pompje via een leidingsysteem olie gepompt naar diverse vertrekken met aansluitingen, waar dan oliekachels stonden om de ruimte te verwarmen (woonkamer en slaapkamers). In de keuken stond een oliefornuis, maar dat is inmiddels meegenomen door een ‘oudijzerophaler’, waarvan er wekelijks diverse langskomen.

In de toekomst moet er een oliegestookte CV komen, maar zover is het nog niet en omdat we de huidige oliegestookte kachels en schoorsteen niet vertrouwen, gebruiken we een verplaatsbare gaskachel die ook voor tenten of zomerhuisjes gebruikt wordt.
De kachel bleek aardig goed te werken, want de temperatuur in de woonkamer steeg maar liefst tot de astronomische waarde van 19ºC! In de rest van het huis was het overigens barstens koud volgens de insiders.

Augustus 2008 Bij een poging om de hittebestendige plaat onder de kachel in de woonkamer wat te verplaatsen, kwam de ongeveer 2 meter lange originele zwarte kachelpijp naar beneden. Gelukkig konden we hem opvangen, al lag er hier en daar wel wat roet. De pijp werd provisorisch teruggeduwd en de volgende dag hebben we meteen maar de hele kachel weggehaald.
Nadat de vloer zo goed mogelijk schoongemaakt was, werd de plaats ingenomen door onze verplaatsbare gaskachel en werd het schoorsteengat afgedicht met een gipsplaatje. In de (verre?) toekomst gaan we het nog wel een keer aanpassen om het er wat authentieker uit te laten zien.

2009 – 2010 – 2011 – 2012 – 2013 – 2014 – 2015

We hebben nog niets aan de verwarming gedaan, maar hebben wel min of meer besloten om niet op olie te gaan stoken. Het worden waarschijnlijk pallets en misschien ook infrarood. Wordt dus vervolgd.

2016 – 2017

17 november 2017 – vooruitlopend op het vervolg (in 2018) van de werkzaamheden in de koeienstal hebben we een infraroodverwarming getest. Het werd wel wat warmer, maar gelegenheid voor een echte test was er niet,

2018

11 oktober 2018 – een paar jaar geleden hebben een infrarood (IR) verwarmingspaneel gekocht. Dit heeft als test een tijdje in de koeienstal gehangen, maar is daar eigenlijk nooit gebruikt. Omdat we toch serieus willen bekijken of IR-verwarming iets is, hebben we het paneel nu in de woonkamer gehangen. Het plafond bestaat uit vrij slappe MDF-schroten met een kunststof laagje (gaat er ooit uit, maar voorlopig niet) en daar moest het paneel van een kilo of 7 aangehangen worden.

We hebben gekozen om dit met een soort “Meccano” te doen, zodat we het gewicht over meerdere schroten kunnen verdelen en het makkelijk verstelbaar als het niet goed hangt. Als test hebben we het volledige gewicht aan 1 ophangpunt gehangen en toen dat hield hebben we de verwarming opgehangen. Het ziet er niet echt mooi uit, maar dit keer is het functionele van groter belang dan het uiterlijk.

De bediening gaat makkelijk via een draadloze thermostaat, maar echt testen ging niet, omdat het te warm was. “Gelukkig” zal het de volgende keer kouder zijn en kunnen we echt testen.

2019

7 oktober 2019 – we konden de nieuwe verwarmingscombi van infrarood en klein elektrisch blaaskacheltje testen en dat bevalt wel. ‘s Avonds hebben we het gaskacheltje niet meer hoven te gebruiken. Nu was het met 15/16 graden niet echt koud in de woonkamer en het is de vraag of het ook werkt als het echt koud is, maar daar komen we ongetwijfeld nog wel achter.

27 oktober 2019 – dit weekend kunnen we weer een hoofdstukje toevoegen aan de woonkamerverwarmingstest. Die begon jaren geleden met een gaskacheltje, daarna een infraroodverwarming en een elektrisch blaaskacheltje. Dit keer hadden we een elektrisch -met oliegevulde- radiatorkacheltje meegenomen om te proberen.

De elektrische kachel won het op comfort, omdat er geen verbranding in de woonkamer plaatsvindt, waardoor de lucht slechter wordt. Ook technisch is er een voordeel, omdat de elektrische radiator een thermostaat heeft en de gaskachel niet.

Die test is dermate goed verlopen, dat we het gaskacheltje alleen nog ’s ochtends gaan gebruiken. Niet omdat de elektrische dan niet goed is, maar om de gasflessen die we nog hebben op te maken. Voor de zekerheid bewaren we 1 fles, want de gaskachel werkt ook als de stroom uitvalt.

2020 – 2021

27 september 2022 – in de woonkamer hebben we de experimentele infraroodverwarming wat verhangen; hij hangt nu wat hoger en op een iets andere plaats. Vanavond weten we of dit een verbetering is.