ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

De kelder

Via een smalle stenen trap naast de voordeur kom je in de wijnkelder; de vaten kwamen binnen via de -nu dichtgemetselde- kelderingang en werden op de opstanden gelegd. Het plafond van de kelder is een gewelf (boog) en ook dit is weer een stukje vakwerk, want al ruim 230 jaar staat dit overeind zonder cement! . . . → Lees meer over: De kelder

De slaapkamer (atelier)

In de dezelfde slaapkamer als waar de lage deur zit, zit een balkenplafond waarvan de balken en het plafond bedekt zijn met een witte laag. Op een aansluiting van 2 balken was deze laag kapot en het lijkt alsof de laag bestaat uit een stro-achtige iets met daar overheen kalk. De complete balken zijn hiermee . . . → Lees meer over: De slaapkamer (atelier)

De badkamer

De werkzaamheden aan de badkamer zijn tot nu (2010) vrij beperkt gebleven; het begon met een grooooote schoonmaak, inclusief het weghalen van een net niet antieke wasmachine, daarna het herstellen van het stucwerk van het plafond en het opnieuw verven. Toen daarna nog de stortbak, de WC bril en het hangkastje vervangen waren en er . . . → Lees meer over: De badkamer

Alter Dorfbrunnen (1616)

Kröv heeft vele mooie historische delen, waaronder de met de alter Dorfbrunnen, deze stammen uit 1616 en zijn dus over een paar jaar 400 jaar oud. De afstand tot het water is ca. 11,5 meter en er staat ca, 2,5 meter water in.

De Dorfbrunnen ligt in de historischer Ortskern, één van de oudste . . . → Lees meer over: Alter Dorfbrunnen (1616)

Optocht 55e Trachtentreffen (2010)

(4 juli 2010) Dit jaar werd het 55ste Trachtentreffen gehouden, met natuurlijk weer de traditionele optocht, die ook langs ons huis komt. In de optocht lopen de deelnemers mee en ook de Mosella’s uit diverse dorpen ontbreken niet. Wij (Kröv) hadden dit jaar Mosella Jennifer en wijnprinses Kathrin, rondgereden werden in een schelp, getrokken door . . . → Lees meer over: Optocht 55e Trachtentreffen (2010)

De lage deur

We komen af en toe rare dingen tegen die we nog niet allemaal begrijpen. In een slaapkamer zit bijvoorbeeld een deur van maar 1,60 meter hoog. Waarom is deze deur zo laag, terwijl de kamer en alle andere deuren in het woongedeelte wel een normale hoogte hebben.

De architect vermoed dat de ruimte vroeger voor . . . → Lees meer over: De lage deur

Sikkel (landbouwgereedschap)

GEREEDSCHAP (landbouw) een in vrij goede staat verkerende metalen sikkel met een houten handvat. De sikkel heeft een lengte van ca. 32 cm en is wel wat roestig en hierdoor niet echt scherp meer (dus bot).

Op het metalen deel staat een rond merkje van een ‘boom en een man’ en er staat ook . . . → Lees meer over: Sikkel (landbouwgereedschap)

Boekje Gesang-Verein Kröv

BOEKJE (1951) een mooi exemplaar van het boekje ‘Sängerjubelfest zum 75jahrigen Bestehen des Männer-gesang-vereine Gesang-Verein Gemüthlichkeit Kröv a.d. Mosel’. In dit boekje staat ook het complete bestuur en een ledenlijst gesorteerd op stem (tenor en bas).

Schweinestall

Achter de schuur staat de varkensstal, een echte Schweinestall dus, al is het zoldertje en het dak niet al te best meer. Nadat we alle zooi uit de stal gehaald hadden, kwam er een zandstenen trog te voorschijn. De trog lijkt nog goed en dus de is stal nu weer bijna klaar voor een nieuwe . . . → Lees meer over: Schweinestall

Terug in de tijd …..

Hoe het er vroeger echt uitgezien heeft zullen we misschien we nooit meer kunnen achterhalen, maar zonder asfalt, auto’s, fietsen, antennes, schotels en mensen in moderne kleren krijg je wel een idee hoe het er uit zou kunnen hebben gezien.