ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Terras & Terraskamer

Aan de achterkant komt op de verdieping boven de werkplaats een inpandig terras van ca. 4×5 meter en een kamer van 4×3 meter; de terraskamer. Op deze terraskamer hebben we kortgeleden het witte zeil op het vakwerk gedaan, om van buitenaf te zien hoe het er in de toekomst uit zou kunnen zien.

24 juli 2021 – vanaf het terras heb je door het vakwerk heen een goed uitzicht op de tuin. Nu zit er nog doorzichtig plastic voor, maar als de terrasvloer en de wand tussen het terras en de woonkamer wind-, kat- en vogeldicht is, dan gaat dat weer weg. Je kunt dan bij een regenbuitje, of als de zon te heet is toch buiten zitten.

6 augustus 2021 – de andere kant van deze wand moet ook gerepareerd worden, want die is misschien nog wel slechter. Om erbij te kunnen moest eerst een stapel oud hout verplaatst worden. Van deze oude en deels rotte vloerbalken kunnen we nog wel stukken gebruiken en weggooien of weggeven als brandhout kan later altijd nog.

28 augustus 2021 – in woonkamer2 hebben we een deel van het vakwerk aan de terraskant in de lijnolie gezet. In dit deel van het vakwerk komen ramen en een deur en we moeten nog kijken hoe we dat gaan afwerken.

10 september 2021 – op het inpandige terras blijven de onderkanten van de balken in het zicht. Het zijn echter “moderne” lichte Douglas balken en dus gaan we die donkerder maken met notenbeits. We hebben een stukje gedaan om te kijken hoe dat staat en het ziet er wel aardig uit.

Het grootste deel van de wand tussen woonkamer2 en het terras wordt glas, maar 1 vak blijft gevuld met leem. Dit is een oude tussenwand waarbij men vroeger geen aandacht aan de afwerking had besteed. Voor het toekomstige terras moet dat mooier en vandaag zijn we begonnen met vullen van de gaten met afval resten van leemstenen.

23 september 2021 – het grootste deel van de wand tussen woonkamer2 en het terras wordt glas, maar 1 vak blijft gevuld met leem. Dit is een oude tussenwand waarbij men vroeger geen aandacht aan de afwerking had besteed. Voor het toekomstige terras moet dat mooier en vandaag hebben we het ruwe leem afgewerkt met Unterputz.

Die laag hebben we zo vlak mogelijk gemaakt, zodat we de Oberputz (die op is) kunnen overslaan en er meteen Feinputz op kunnen doen.

25 september 2021 – aan de achterzijde aan de tuinkant komt een inpandig terras, met daarnaast een kamer(tje); de terraskamer, met een deur naar woonkamer2 en naar het terras. Net als bij het terras, is ook hier de vakwerkwand aan de kamer hard aan renovatie toe.

Vandaag hebben we een begin gemaakt door de grootste gaten in het leem te vullen met leemsteengruis en leemsteenafval. Het zal wel even duren voordat het droog is en dan kunnen we verder met de leemstuc.

12 oktober 2021 – de vakwerkvulling van de wand tussen woonkamer2 en de terraskamer is ook hard aan een opknapbeurt toe. We hebben de grootste gaten gedicht met een grove leemvulling van leemsteenresten en -gruis en als dat droog is (wat in deze tijd van het jaar wel even kan duren) kan de Unterputz erop.

13 oktober 2021 – we verder gegaan met de Unterputz (= onderste grove leemstuclaag) en het eerste vak is af. Zoals verwacht is de grove vulling van de andere vakken nog niet droog, dat kan nog wel even duren. We moeten dus nog even mee wachten met de Unterputz.

14 oktober 2021 – behalve aan de puntkamer, hebben we ook nog op het inpandige terras gewerkt aan het herstel van het vakwerk. We hadden een nieuwe soort Lehmoberputz en die hebben we nu voor het eerst gebruikt. Het lijkt wat grover en het is even afwachten tot het droog is, voordat we weten of het bevalt.

2022

7 juni 2022 – vorig jaar zijn we begonnen met het herstellen van het leem in het vakwerk tussen de terraskamer en woonkamer2. De kant van woonkamer2 is inmiddels af, maar aan de kant van de terraskamer moet nog het nodige leem hersteld worden. Als eerste komt er een laag grove leemstuk op het oude leem en daarna zien we wel wat er nog meer opkomt.

8 juni 2022 – de lelijke leemvulling van het vakwerk van de terraskamer begint nu ook aan de kant van de terraskamer een mooi uiterlijk te krijgen. De eerste laag grove leemstuk (= Unterputz) zit er nu op en afhankelijk van het resultaat als het droog is, komt er misschien Oberputz op en daarna in ieder geval Feinputz. In het eerste vak zitten wat krimpscheuren en het is de vraag hoe we die het makkelijkst kunnen wegwerken.

9 juni 2022 – een deel van het vakwerk van het toekomstige inpandige terras moest nog schoongemaakt worden. We doen dat met nylon borstels in een kleine accuboormachine en dat gaat goed. Hiermee beschadig je het leem nauwelijks, iets wat met een staalborstel in een haakse slijper wel het geval is. Nadat het hout schoon was, hebben we het geïmpregneerd en volgende keer kan de lijnolie erop.

Het eerste vak wat in de terraskamer was gestuukt met Unterputz was droog. Tijdens het drogen zijn er behoorlijke krimpscheuren ontstaan, maar zolang de leem vast zit, is dat geen probleem. Zit de leem rondom de scheur los, dan moet het eraf en moet het opnieuw gestuukt worden. Dit was dus niet het geval en de Oberputz kon erop. Dit is een wat fijnere leemstuk, die scheuren en oneffenheden van de Unterputz gladstrijkt.

22 juni 2022 – op de terraskamer stond het aanbrengen van een laag Oberputz op het programma. Er leek wat mee stro (wat dienst doet als wapening) in te zitten, maar als het goed is verdwijnt dit uit het zicht als de afwerklaag erop komt.

18 augustus 2022 – regelmatig denken we na en overleggen we over hoe we verder gaan als de huidige karweitjes af zijn en hoe we bepaalde ruimtes denken te gaan gebruiken. Hierbij is het geen uitzondering, als eerdere plannen aangepast worden en zo ook vandaag. Dit keer waren het de puntkamer, de terraskamer en een nog naamloze ruimte aan de voorkant. De badkamer in de naamloze ruimte en de WC in de puntkamer vervallen en in plaats daarvan komt er een badkamer in de terraskamer. Deze gedachteverandering lijkt vooralsnog alleen maar voordelen te hebben en daarom gaan we dit doen. 

31 augustus 2022 – de zeer welkome regenbui was een mooie gelegenheid voor een werkoverleg op de plek van de toekomstige badkamer. Het ging over de globale indeling en met name waar de tussenwanden, nissen en kasten ongeveer komen.