ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Woonkamer2

31 mei 2019 – de ruimte boven de koeienstal en de keuken moet ooit de nieuwe woonkamer worden. Die is dan te bereiken via een vaste trap in de koeienstal. Nu staat er nog een ladder en het toekomstige trapgat is tijdelijk dichtgemaakt. Hierdoor is het nu nog een stuk makkelijker om

de muur boven het trapgat te stuken. Dit willen we dus gaan doen voordat het trapgat permanent open is. Om dit te kunnen stuken, moeten er eerst nog elektriciteitsleidingen in de muur worden gelegd. Het eerste stuk, van de meterkast via het plafond naar boven, hadden we de kabels al gelegd. Het tweede stuk, over de muur naar de garage, gaan we doen. Het grootste deel van het frezen van de sleuf in de muur ging snel, maar aan de uiteinden zitten de betonnen ringankers en dat ging lastiger. Het laatste stukje ging nog lastiger, want dat moesten we met de hand doen; op de ouderwetse manier, met hamer en beitel.  

1 juni 2019 – gisteren hadden we de sleuf in de muur van de woonkamer gemaakt en vandaag hebben we gaten geboord in het vakwerk, om de kabels boven de garage te krijgen, waar ooit nog een keuken moet komen. Helemaal soepel ging dit niet, maar het lukte. We he-bben de kabels met tieribs aan elkaar gezet en in de gleuf gedrukt. Tijdelijk worden ze op hun plaats gehouden door spieën, totdat de mortel die we er overheen gedaan hebben hard is. Dan gaan ze weg en kan de rest afgewerkt worden.

4 juli 2019 – van de elektriciteitskabels die door de toekomstige woonkamer lopen, waren nog steeds stukjes zichtbaar. Nu is er alleen aan de uiteinden nog wat te zien, want op de rest zit nu een laagje Putz. Weer een karweitje wat gedaan is.

7 augustus 2020 – bij de materialen die geleverd gaan worden zitten ook de OSB-platen en de isolatie die boven de keuken komen. Als dat er op ligt, dan we ook makkelijker boven de keuken lopen, want nu lopen we over de balken. Om het neer te kunnen leggen moet er wel plaats zijn, dus ook hier moesten we het nodige opruimen, of eigenlijk verplaatsen.

We hadden nog een pak steenwolisolatie liggen en dat hebben boven de keuken gelegd. De steenwol ligt niet meer in de weg en we kunnen meteen de OSB-platen neerleggen. Ook is het in Duitsland sinds enige tijd verplicht om de bovenste tussenvloer onder het dak te isoleren. Dat hebben we nu.

13 augustus 2020 – om weer wat bewegingsruimte te creëren gaan we eerst het plafond en vloer boven de keuken isoleren en daar OSB-platen opleggen. We zijn dan wat materialen kwijt en hebben weer ca. 30 m2 vloer om spullen neer te zetten. Als test hebben we de 1,5 plaat neergelegd op het deel wat al geïsoleerd was, morgen gaan we verder.

14 augustus 2020 – de eerste pakken steenwol en OSB-platen zijn weggewerkt. Voordat de isolatie en de platen erop kunnen moet er eerst het nodige opgeruimd worden, want her en der lagen spullen op de balken. Ook ligt er nog een zeil op, wat jarenlang stof en leemresten opgevangen heeft. Dat zeil gaat wel weer terug, want we zijn nog niet klaar met het leemwerk.

15 augustus 2020 – een verdieping lager onder de vide werd de vloer boven de keuken verder geïsoleerd en belegd met platen OSB. De laatste rij platen hebben we nog niet vastgelegd, dat doen we pas vast als de elektriciteit daar aangelegd is.

Veel woonkamerachtigs is er nog niet te zien, maar de foto’s die we hebben gemaakt staan hier.