ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Vakwerk rechts

Periode 2008 – 2017: komt misschien nog wel een keer. De foto’s zijn al wel te zien; die staan hier.

12 mei 2018  – bepaalde details van het gerenoveerde vakwerk aan de rechter zijgevel vonden we niet zo mooi en dat waren o.a. de afgeronde “voetjes” waarmee de kopse kant van de vloerbalken onder het vakwerk uitkwamen. De afgelopen 2 jaar hadden we er al de nodige afgezaagd en na de nodige ontvelde knokkels (12×12 cm eikenhout wat je met de hand moet zagen) waren de laatste 3 er ook af.

Het vakwerk staat op een soort van muur plaat met spieën eronder. Die waren nodig om het vakwerk op de juiste hoogte te krijgen. Normaal rust het dak op een vakwerk, maar dat mocht hier niet van het Bauambt. Het vakwerk is dus geen onderdeel van de draagconstructie maar meer een optische versiering. Uiteindelijk zie je dat -als het goed is- niet meer, maar nu nog wel.

Doordat de spieën er aan de voorkant onder geslagen waren, was de muurplaat in de loop van de jaren krom getrokken aan de achterkant.  Spieën hebben maar een klein draagoppervlak en daarom hebben we er eerst zo ver mogelijk onder geslagen, zodat de muurplaat en de voetjes zo strak mogelijk tegen het vakwerk zaten en er toen eiken plankjes van de juiste dikte onder gemept. Het draagoppervlak is nu aanmerkelijk groter en vlak.

We denken dat het vakwerk nu goed staat en het volgende karweitje wordt waarschijnlijk het ondersabelen van het vakwerk. Dit is iets wat we nog nooit gedaan hebben en daarom beginnen we met een proefstukje.

21 juli 2018 – de onderrand (soort van Schwelle) van het vakwerk willen we wat smaller hebben zodat het net zo breed is als het vakwerk. De balkkopjes hebben we er al eerder afgezaagd en nu de onderrand.  Een tijdje later, met wat ontvelde knokkels, was de eerste 60 cm eraf. Het vooruitzicht om nog 3,4 meter op deze manier te doen is niet aanlokkelijk, dus we gaan het maandag met de handschaaf proberen. Dit is het enige elektrische gereedschap wat we nog niet echt geprobeerd hebben.  De rest wel en niets ging eigenlijk echt goed.

23 juli 2018 – het grootste deel van de dag hebben we aan de rechtergevel gewerkt. Het ontbrekende leem in een vak van de garage hebben we aangevuld met leem uit onze voorraad. Dit leem hebben we jaren geleden uit de wand van het toekomstige terras gehaald. Het is mooi schoon leem en als je er een beetje water doorheen mengt is het prima bruikbaar.

Daarna zijn we begonnen met de Putz op het uitstekende muur onder het vakwerk te herstellen. Het stucwerk op de muur aan de achterkant van de garage is enorm slecht. In de loop van de jaren is het nodige naar beneden gekomen en er zitten her en der losse stukken, die eigenlijk ook vervangen moeten worden.

Dit wandje is een proefstukje waar we het vakwerk ‘Freilegen’ (zichtbaar maken). Het was niet echt zo bedoeld, maar hier het stucwerk in een winter van de muur gevallen). Op het leem komt Kalkputz (stuuksel zonder cement) en het hout en stucwerk wordt geverfd. We twijfelen nog tussen 2 kleuren en hebben hier en daar een proefstukje geverfd.

Omdat we toch in die hoek bezig waren hebben we meteen ook de kier aan de linkerkant van het vakwerk naar de keuken dicht gemaakt. Dit kan nu geverfd worden.

‘Waar gehakt wordt vallen spaanders’ en dat was te zien toen we aan de zijkant een stuk van de onderrand afgehakt hadden. Na allerlei elektrisch gereedschap geprobeerd hebben, bleek de ouderwetse hamer en beitel de beste methode te zijn. De eerste 60 cm hadden we al eerder met de handzaag gedaan en de resteren 3,2 meter is er na ca. 8 uur hakken ook (eindelijk) af.

Helemaal klaar is de rand nog niet, want van de resterende 4 meter moet nog een klein stukje af en ook van het beton en steen eronder moet een hoekje af.

24 juli 2018 – het vakwerk aan de rechterkant staat min of meer scheef op de deels bollende muur. De muur komt hier en daar onder het vakwerk uit, waardoor die bij regen nat wordt.

We willen geen water bovenop de muren en daarom komen hier een soort afdakjes. Om die te kunnen maken moet op de ene muur een randje steen weg en bij de andere muur moet een hoekje uit de balkkop gehaald worden. Het eerste deel ging redelijk soepel, het tweede deel ging lastiger.

Iets voor achten waren we klaar en hebben er nog een stuk plank op gespijkerd om te kijken hoe het moet worden.

14 & 15 augustus 2018 – als laatste werk vandaag hebben we weer een stukje van het vakwerk aan de rechterkant ondersabeld. Dit is pas het 2e stukje en om het deze week af te krijgen moeten we elke dag een wat groter stuk doen. Als we het vakwerk gaan vullen, dan moet het wel stevig staan. Nu zitten er hier en daar wat spieën onder, maar dat kan zo niet blijven.

16 augustus 2018 – we gaan eerst verder met het ondersabelen voordat we in de koeienstal gaan werken. De zon staat niet meer op het vakwerk en vandaag zou het droog blijven. Ook dit schiet aardig op, maar het leek erop dat we mortel te kort zouden komen, wat gelukkig niet zo was. Ook dit karweitje is nu af.

20 september 2018 – de 2e steiger is af en staat op z’n plek, zodat we aan het vakwerk en de muur kunnen werken. Als eerste gaat de foute verf eraf. De kleur is wel goed, maar de samenstelling niet. Er komt lijnolieverf op, zodat het oud kan ademen. Met de bandschuurmachine was de verf er in een paar minuten af.

De Halböl (halfolie) kon er op; dit is een kleurloze grondlaag op lijnoliebasis, die wat op de impregneerolie lijkt die we al jaren gebruiken. Het hout wat gedaan is wordt iets donkerder, zodat je ziet welk deel je gehad hebt. Om bij de bovenkant van het vakwerk en het boeiboord te kunnen, hebben we een verdieping op de steiger gebouwd. Het lukte niet om de helft te doen, maar morgen is er weer een dag.

21 september 2018 – we hadden net de “rolsteiger” verplaatst om het volgende stuk vakwerk te doen, toen de regen begon. Hierbij moesten we de steiger wel wat smaller maken, omdat de tuin voor het vakwerk ook smaller wordt. Een stuk vakwerk konden we nog doen voordat de regen ons naar binnen dreef.

22 september 2018 – buiten stond er wat vakwerkwerk op het programma; de houten pennen moesten nog steeds afgezaagd worden aan de achterkant. Het is niet erg als ze er achter uitsteken, maar sommige zaten tegen de muur aan en konden er daardoor niet verder ingeslagen worden.

In het vakwerk zitten de nodige nieuwe stukken hout en bij de meeste overgangen tussen oud en nieuw hout zat een paar millimeter verschil in dikte. Met een beitel hebben we de overgangen tussen oud en nieuw hout gelijk gemaakt.

Tussen het vakwerk aan de zijkant en de muur erachter zit een soort spouw en daarin willen we isolatie doen, waarschijnlijk steenwol. Om dit makkelijker te maken, hebben we de cementklodders die op de muur zaten eraf gehaald met een beitel.

In het vakwerk zit een grote scheur van bijna 2 meter lang en bijna een centimeter breed. Die hebben we nu gevuld met ‘Holzrisspaste’ (houtscheurpasta) en dat ging lastiger dan gedacht. In deze kunststofloze kit zitten namelijk kleine stukjes hout en dat maakt het uitsmeren wat lastiger.

5 oktober 2018 – de rest van de werkdag hebben we gevuld met het verven van het vakwerk aan de rechterkant. Voordat de vakken gevuld worden komt er een laag verf op, zodat het geknoeide leem er makkelijker afgeveegd kan worden. De steiger heeft 2 hoogtes en we doen ieder een deel. Nadat het stuk waar we bij konden was gedaan, hebben we de steiger verplaatst zodat die klaar staat voor morgen.

6 oktober 2018 – het is altijd leuk om iets te doen wat je meteen ziet. Binnen is dat het stuken en verven van de koeienstal en buiten is dat nu het verven van het vakwerk. Gister zijn we begonnen met het verven van het vakwerk aan de rechterkant en daarmee begint dat deel op een vakwerkhuis te lijken. De kleur is Oxiderood, oftewel RAL 3009 voor de kenners.

Vandaag hebben we weer een stuk gedaan. Afmaken lukte net niet, want de verf was op. Omdat we nooit eerder met deze verf gewerkt hadden, hadden we maar 1 liter besteld. De verf bevalt gelukkig goed en we hebben nog 2,5 liter besteld. Als het goed is komt die begin volgende week en dan kunnen we verder.

10 oktober 2018 – normaal loopt de postbode ons huis voorbij, maar vandaag gelukkig niet. Hij had nieuwe verf bij zich, zodat we verder konden met het verven van het vakwerk aan de rechterkant. Dit is nu af en de hele gevel ziet er beter uit.

Nu het mooie weer de komende dagen aanhoudt, willen we buiten nog 2 vakken van het vakwerk gaan vullen met leemstenen. Voor dat we hiermee aan de slag kunnen moeten er eerst Dreikkantleisten op. We konden een aantal vakken doen voordat de schemering een einde aan de werkdag maakte.

11 oktober 2018 – in het vakwerk komen zogenaamde Dreikantleisten; deze driehoekige eiken latjes moeten de vulling van het vakwerk (leemstenen) op z’n plaats houden en zorgen voor een betere afdichting tussen vulling en hout. Het was de bedoeling om de helft te doen, maar wegens gebrek aan roestvaststalen spijkers lukte dit niet. De rest komt dus een volgende keer.

Omdat we willen kijken hoe leemstenen zich houden in de winter, willen we 2 proefvakken gaan vullen. Dit worden de 2 vakken linksonder en doordat hier een schuine balk zit, worden dit tevens de eerste niet-rechthoekige vakken die we gaan vullen.

Met het zagen van de stenen moeten we dus rekening houden met de afschuining en ook met het feit dat de maten veranderen als de stenen na het leggen hoger komen te liggen als gevolg van de voegen tussen de lagen. Of we hier voldoende rekening mee gehouden hebben, zal morgen blijken. We wilden dit karweitje graag vandaag afmaken en dat lukte net voordat het te donker werd om te werken.

Er stond iets min of meer nieuws op het programma en dat was het vullen van een vak van het buitenvakwerk. Het begin is hetzelfde, het vullen met leemstenen, maar het vervolg is anders. In plaats van 3 lagen Lehmputz komen er 2 lagen Kalkputz op. Verder gaan we proberen om er wapeningsgaas in te verwerken, om het beter bestand te maken tegen ‘weer en wind’.

12 oktober 2018 – het leemsteenmetselen was weer even wennen, maar gelukkig gingen de stenen er zonder problemen in. Omdat de Kalkputz een dikte krijgt van ongeveer 15 mm en we het gevulde vakwerk gelijk willen laten vallen met het hout, moesten de stenen dus 15 mm naar binnen gelegd worden. Hiervoor hadden we een simpel malletje gemaakt en dat werkte prima. De voegen tussen de stenen moeten uitgekrabd worden, zodat de Kalkputz meer hechting heeft.

Het 2e vak was iets kleiner, maar wel met een schuine balk in de andere richting. Dit ging makkelijker, maar we hadden net te weinig leemmortel om de laatste laag te doen. Die gaan we morgen doen en dan doen we meteen het volgende vak. De stenen hebben we op maat gemaakt, zodat we kunnen beginnen.

Met het vullen van het bovenste laagje moeten we nog even wachten; dit kan pas als het deel wat we nu gedaan hebben ingeklonken is. Tijdens het drogen zakt het leemmetselwerk iets in en als je het meteen tot de bovenkant zou vullen, dan zou je later een spleet aan de bovenkant krijgen. Door even te wachten met het bovenste stuk dicht het beter af.

13 oktober 2018 – na 2 vakken met een schuine balk konden was er nu een gewoon rechthoekig vak aan de beurt. Het metselen ging sneller en dat gold ook voor het op maat maken van de stenen, omdat alle lagen even lang zijn.

Toen dit karweitje er op zat, hebben we het oude vakwerk van de wand waar het stucwerk naar beneden gekomen is, ook dezelfde kleur als het vakwerk waaraan we bezig zijn gegeven (links op de foto hieronder). We moeten die wand ook nog een keer onderhanden nemen, maar voor nu ziet het er beter uit.

Met het vullen van de rest van het vakwerk wachten we tot volgend jaar. Als test hebben we een paar vakken gevuld en we willen eerst weten hoe die de winter doorkomen voordat we de ca. 40 andere vakken gaan vullen. De lagen Kalkputz die het leem tegen water e.d. beschermen zitten er nog niet op en daarom hebben we het afgedekt met plastic.

Om de invloed van het weer op de leemstenen te kunnen zien, hebben we op verschillende hoogtes onafgedekte leemstenen in het vakwerk gezet. De uiterste mogelijkheden zijn, dat de stenen er na een paar maanden nog steeds staan, of dat ze verdwenen zijn en er een spoor van leemblubber naar beneden is te zien.

27 oktober 2018 – als laatste karweitje van de dag hebben we een paar plankjes aan de onderkant van het vakwerk aan de rechterkant gezet. De muur staat hier wat bol en steekt buiten het vakwerk uit, waardoor er water bovenin de muur terecht komt. Met plankjes hebben we nu een soort afdakje gemaakt. Het is een voorlopig afdakje, want er is voorlopig geen tijd om een definitieve te maken.

2019

16 maart 2019 – We waren in Kröv om het dak te repareren en konden ook de tussenstand van de ‘leemstenentest’ bekijken. Vorig jaar oktober hebben we een paar losse leemstenen in het vakwerk gelegd, om te kijken wat de weersinvloeden zouden zijn. Zo te zien zagen ze er nog vrij goed uit.

1 juni 2019 – we hebben de wielen weer onder de rolsteiger gezet en de steiger wat rechter gezet. Als het volgende week mooi weer is, dan gaan we verder met het vullen van het vakwerk aan de rechterkant. Misschien gaan we ook hogere vakken vullen en om de steiger te verhogen hebben we een stuk steiger in de achtertuin afgebroken.

3 juni 2019 – het bleek niet nodig om de steiger te verhogen, dus konden we nadat de planken erop gelegd waren, beginnen met het op maat maken van de leemstenen. Die doen we met een takkenzaag, waarmee we ook de groeven voor de Dreikantleisten in de stenen maken.

Het metselen met leemstenen en leemmortel in het vakwerk was weer even wennen in het begin, maar na het eerste vak hadden we de slag weer te pakken. Naast het metselen hebben we er ook nog wat Dreikantleisten opgezet en gekeken hoe we de kleine balkjes die een beetje los zitten vast kunnen zetten. Eigenlijk zou dit met RVS schroeven gedaan moeten worden, maar die hebben we niet. We hebben 2 vakken gedaan en morgen is het streven om er 3 te doen.

4 juni 2019 – ’s ochtends viel het nog mee met de hitte en al vrij snel was er schaduw aan de zijkant, zodat we verder konden gaan met het vullen van het vakwerk. Ruim voor de koffie was het eerste vak gevuld en waren de leemstenen voor de volgende vakken op maat gezaagd. Een stukje verder hebben we er weer wat Dreikantleisten ingezet, wat niet altijd meeviel in de oude scheven balken van het vakwerk. Omdat we toch met het hout bezig waren, hebben we meteen een paar balkjes vastgezet met een schroef. Dit om te voorkomen dat ze bewegen tijdens het leemsteenmetselen. Normaal zitten vakwerkverbindingen muurvast, maar omdat dit vakwerk niet belast wordt door de dakconstructie (en min of meer los in de gevel staat) en het hout niet overal even goed is, zit er wat speling in sommige verbindingen.

Uiteindelijk bleek het wel mee te vallen met de hitte en hebben we de hele dag aan het vakwerk kunnen werken. Er zijn 4 vakken gevuld en we zijn ongeveer op de helft met de Dreikantleisten.

We liepen ook nog tegen wat anders aan en dat is de afwerkingen van de openingen van de 2 deuren in het vakwerk. De rechter deur is een nepdeur (met een blinde muur erachter) en achter de linker deur zit een klein raampje. Oorspronkelijk zaten de deuren op het vakwerk en soortgelijke deuren van huizen in de buurt zitten ook op de muur aan de buitenkant. Op zich niet zo onlogisch, want dan heb je binnen geen last van de deur die naar binnen draait. Wij gaan de deuren dus ook aan de buitenkant zetten.

5 juni 2019 – de rechter deur hing oorspronkelijk aan de buitenkant van het vakwerk (en is daardoor behoorlijk aangetast door weer en wind) en de linker deur hing aan de binnenkant van het vakwerk (en ging dus naar binnen open). Voor ons komt het eigenlijk beter uit als ze andersom zouden zitten, omdat er achter de linker deur een raam komt en er achter de rechter deur een muur zit.

We hebben weer een vak in het vakwerk gevuld en van de vakken die we vorig jaar gevuld hebben, hebben we het bovenste randje gedaan. Dit kun je niet meteen doen, omdat het leem inklinkt als het droogt. Je moet hier minimaal 1 of 2 weken mee wachten.

Nadat het leemwerk gedaan was, zijn we begonnen met het afwerken van de deuropeningen. Van de linker hebben we het meeste hout gezaagd en morgen gaat het erin.

6 juni 2019 – we zijn verder gegaan met het aftimmeren van het gat van de linker deur in het vakwerk. We willen er een soort kozijn in zetten van Douglas planken van 2,5 cm dik. Het wordt aan het vakwerk vast gemaakt en daarnaast steunt het op 2 pootjes die op betonnen het ringanker staan. We hopen dat er ruimte genoeg is achter het vakwerk om ze aan elkaar vast te zetten. Zoals het meeste hout wordt ook dit eerst geïmpregneerd tegen schimmel en ongedierte.

Doordat -zoals hier bijna altijd het geval is- de muur niet vlak was, het vakwerk niet recht was, de deuropening in het vakwerk niet rechthoekig was en de afstand tussen muur en vakwerk niet overal hetzelfde was, viel het niet mee om het kozijn erin te krijgen, maar het lukte uiteindelijk wel.

Het moet nog wel geverfd worden, want het nieuwe hout in het oude vakwerk staat niet echt mooi.

Dat staat voor morgen op programma, want de werkdag zat er al weer op.

7 juni 2019 – het was mooi weer en we hebben 4 vakken gevuld en gaan richting de helft. Voor een paar vakken die nog komen hebben we leemstenen gezaagd en Dreikantleisten erin gezet. Met deze driehoekige latten wordt voorkomen dat de inhoud van een vak naar buiten komt.

Daarna hebben we Douglasplanken in de rechter deuropening gezet, waar later de nepdeur in komt. We wilden het nieuwe hout vandaag nog in de Halböl zetten; deze grondlaag voor de lijnolieverf moet namelijk minstens 12 uur drogen en dat kan dan mooi vannacht gebeuren.

8 juni 2019 – de Halböl was droog en toen de lijnolieverf in de kleur Oxenblutrot (tegenwoordig Oxiderood of RAL3009) erop zat, zag het er meteen veel beter uit.

Het rechter deurtje komt als plankenafdichting terug in het vakwerk en daarom hebben we het deurtje helemaal uit elkaar gehaald; planken, spijkers, hang- en sluitwerk en 200 jaar stof en vuil. Een van de planken was over de lengte gescheurd. We hebben een poging gedaan om de helften aan elkaar te lijmen.

Nadat we bovenin een smal vak gevuld hadden, konden we de steiger weer een paar vakken opschuiven om de volgende vakken te doen. Ook hier doen we eerst het bovenste vak en daarna konden de steigerplanken omlaag om de onderste vakken te doen. Tussendoor hebben we ook weer Dreikantleisten gezaagd en vastgemaakt om de volgende vakken te kunnen doen.

9 juni 2019 – na een paar dagen knutselen moest er het nodige schoongemaakt en opgeruimd worden. Hierbij hebben we ook de gelijmde deurplank uit de klemmen gehaald en de lijmpoging lijkt gelukt te zijn. We hebben de deurplanken geïmpregneerd en de volgende keer zagen we ze op de juiste lengte, zetten de buitenkant in de lijnolie en dan kunnen ze in het vakwerk.

21 juni 2019 – we hebben de laatste leemmortel grotendeels gebruikt om weer 2 vakken van het vakwerk aan de rechter zijgevel te vullen.

Hierna vond er een wisseling van de wacht op steiger plaats en zijn we verder gegaan met het rechter deurtje in het vakwerk. We hadden er 2 planken inzittwen, toen we bedachten, dat het toch wel leuk zou kunnen zijn als het “deurtje” scharnieren zou hebben. Dus, op zoek naar de scharnieren die we er een jaar of 6 – 7 geleden afgehaald hadden, toen we het vakwerk gingen renoveren.

De planken konden er dus weer af en gingen daarna weer terug samen met de scharnieren. Vroeger werden de duimen erin geslagen, maar wij hebben toch maar eerst een gat geboord. Hierna konden de scharnieren en planken er weer in en tot slot hebben we ook de oude grendel weer teruggezet.

Gelukkig vonden we de scharnieren en de duimen, die allemaal met de hand gesmeed waren. Om het oude uiterlijk compleet te maken hebben we zwarte schroeven met een gleufkop gebruikt in plaats van moderne glimmende Torx schroeven.

22 juni 2019 – door het mooie weer konden we weer prima buiten werken. We hebben Dreikantleisten in het vakwerk gezet en leemstenen op maat gezaagd en voorzien van groeven, totdat ze op waren. De volgende keer hopen we nieuwe Lehmmörtel en Lehmsteinen te hebben, zodat we verder kunnen met het vullen van het vakwerk. Om plaats te maken voor de pallets hebben we de garage opgeruimd.

Aan de onderkant van het vakwerk aan de rechterkant komen 2 verschillende overstekken en we constateerde, dat het handig zou zijn voor het vullen met leemstenen als er op de scheiding nog een nep balkkop zou zitten. We hadden nog eenzelfde stukje als de overige “balken” en die hebben we ertussen gemaakt. Als die t.z.t. Oxenblutrot geverfd is en er zit leem in de vakken, dan ziet het eruit als een echte balk.

14 augustus 2019 – het droge weer nodige uit om buiten te werken en dat deden we dus. Na wat ladders gewisseld te hebben konden we verder met het metselen van leemstenen in het vakwerk aan de rechterkant. De stenen waren al gezaagd, dus we konden meteen beginnen en wat later was er weer een vak gevuld.

16 augustus 2019 – omdat het weer het toeliet, zijn we ‘s middags verder gegaan met het leemsteenmetselen in het vakwerk aan de rechterkant. Dat ging voorspoedig en aan het eind van de werkdag waren er weer een paar vakken gevuld. Voordat we verder kunnen, moeten er eerst weer leemstenen op maat gezaagd worden.

30 augustus 2019 – we konden de hele dag aan het vakwerk aan de rechterkant werken. Het begon met het voorbereidende werk, het zagen van leemstenen en Dreikantleisten in het vakwerk zetten. De Dreikantleisten zijn driehoekige latjes van eikenhout, die op vakwerk gezet worden. In de leemstenen wordt dan een driehoekige groef gezaagd, waardoor de stenen op hun plaats gehouden worden.

Het metselen van leemstenen gaat eigenlijk op dezelfde manier als traditioneel metselen met bakstenen en cement. Het enige verschil is, dat de stenen van leem gemaakt zijn en dat de mortel ook leem is. Het grote voordeel van dit leemmetselen is, dat het “omkeerbaar” is. Als het metselwerk droog en hard is, dan kun je er weer water bijdoen en dan is de mortel weer bruikbaar. Op deze manier hebben we leem van honderden jaren oud opnieuw gebruikt. Dit betekent ook, dat gereedschap, emmers en kuipen altijd schoon te maken zijn.

2 september 2019 – een groot deel van de dag hebben we gewerkt aan het vakwerk aan de rechterkant. Eerst de Dreikantleisten, dan de leemstenen op maat zagen en vervolgens metselen en voegen. Dat laatste is ook belangrijk, want de uitgekrabde voegen moeten er later voor zorgen dat de Kalkputz beter houdt.

3 september 2019 – toen het buiten wat warmer was gingen we de steiger weer op om de laatste vakken aan de rechterkant te vullen. De werkvolgorde was zoals gebruikelijk, Dreikantleisten in het vakwerk zetten, leemstenen zagen, leemstenen metselen en voegen. Wat we wilden doen hebben we gedaan en morgen moet de steiger verplaatst worden.

4 september 2019 – de laatste vakken aan de rechterkant van het vakwerk hebben we gisteren gevuld. Het leemsteenmetselen gaat niet zonder knoeien, maar het schoonmaken van het vakwerk gaat erg lastig doordat het hout zo ruw en niet vlak is. Met water en een doek hebben we het zo goed mogelijk schoongemaakt en daarna hebben we het hout voor de tweede keer geverfd met Oxenblutrot.

In het midden hadden we wat vakken leeg gelaten om de steigerankers aan vast te maken. Nu dat niet nodig is, omdat ze de ankers door het leem heen vastzetten, gaan we die vakken ook dicht maken. Hiervoor moesten nog wel wat leemstenen gezaagd worden en in een vakje aan de onderkant moesten ook nog Dreikantleisten komen.

5 september 2919 – gedeeltelijk stond vandaag hetzelfde op het programma als gisteren, leemstenen metselen in het vakwerk aan de rechterkant en daarna een 2e laag lijnolieverf in de kleur Oxenblutrot op het hout wat in het zicht blijft.

Het rechter deurtje in het vakwerk was nu ook bereikbaar en dit konden we voor de helft in de lijnolie zetten. Dit beschermt het hout en het ziet er bovendien mooier uit. De andere helft komt nog en het verschil is goed te zien.

6 september 2019 – het vakwerk aan de rechterkant telt 43 vakken, in 2 er van zitten deuren en dus moesten we er 41 vullen. In 39 hadden we al leemstenen gedaan en vandaag waren de laatste 2 aan de beurt en moesten er her en der nog wat randjes dichtgemaakt worden.

De laatste 2 vakken waren wel lastige schuine vakken, die links in de bovenhoek zaten. Nadat we de steiger verplaatst hadden en de mortel aangemaakt hadden kon het werk beginnen. Enige tijd later was het zo ver, het vakwerk was gevuld met leemstenen!

Daar kregen de laatste stukken vakwerk nog een verflaagje Oxenblutrot en toen was het af (voor nu). Want, hiermee zijn we er nog niet, want we moeten nog een deurtje maken en de vakvulling moet nog weersbestendig gemaakt worden met Kalkputz. Hoe dit precies moet gaan we nog uitzoeken, maar we hebben al een zak grove en fijne Kalkputz klaar liggen.

26 oktober 2019 – we hebben besloten om het vakwerk aan de rechterkant af te dekken met plastic. De leemstenen, maar vooral de leemmortel is niet regenvast en de buien van de afgelopen tijd heeft letterlijk sporen achtergelaten in de vorm van opgeloste leemmortel.

Het plastic zeil zetten we met latjes vast op het vakwerk en hopen dat het tot de volgend jaar zomer blijft zitten. Zoals wel vaker , was het meer werk dan gedacht. Het plastic op het vakwerk zetten ging niet overal goed, want de pennen zaten in de weg en daarom hebben we een groot aantal korte latjes gebruikt. De zeilen waren net te kort en aan de uiteinden hebben we een strook van een andere zeil gedaan.

2020 & 2021

In 2020 en 2021 hebben we niet aan het vakwerk aan de rechterkant gewerkt, omdat andere dingen dringender waren.

2022

De fotoserie van het vakwerkwerk tot nu toe staat hier.