ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Over

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dus werden we eind 2007 de trotse eigenaren van een -deels bouwvallig- vakwerkhuis in het dorpje Kröv an der Mosel in Duitsland.

Hoe oud het oudste deel van het pand is, weten we niet en we denken dat het ergens tussen 1600 en 1650 is gebouwd. Daarna is er -als de in zandsteen gehouwen datum boven de voordeur klopt- een stuk aangebouwd in 1779. Tenslotte is er tussen 1779 en 1820 nog een stuk aangebouwd. Het jaar 1820 ligt min of meer vast, omdat er daarna in deze streek geen vakwerkhuizen van eikenhout gemaakt zijn. Napoleon had als oorlogsbuit al het bruikbare eikenhout meegenomen.

In de zomer van 2008 zijn we begonnen met repareren, renoveren en moderniseren, waarbij het oorspronkelijk karakter behouden blijft, of weer terugkomt. Om familie, vrienden en bekenden op de hoogte te houden van onze werkzaamheden en belevenissen hebben we deze site gemaakt. Hoe het af zal lopen weten we nog niet, maar spijt krijgen we er zeker niet van.

Voor de bouwkundigen onder de sitebezoekers zal onze volgorde van werken weleens vreemd over kunnen komen. De reden hiervan is, dat we er tegelijkertijd ook in willen wonen en dus wordt er af en toe wat aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Marianne en Erik van de Velde, 2022