ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Het zoldertje

De zolder van het oudste deel van het huis noemen we ook wel ‘het hok van T’, refererend aan de voornaam van de kleinzoon van de laatste bewoonsters, die hier -oordelend aan het aantal lege drankflessen die we gevonden hebben- een soort lokale versie van de Nederlandse ‘zuipkeet’ had samen met z’n vrienden.

24 juli 2021 – het opruimen hebben we jaren voor ons uitgeschoven, omdat het een hele klus is om alle oude meubels eruit te halen en via trappen en luiken op de begane grond te krijgen. Omdat we nu voorbereidingen gaan treffen om aan de achtergevel van het oudste deel te gaan werken, moeten we het wel opruimen om bij de vakwerkwand te kunnen komen.

30 juli 2021 – vandaag zijn eindelijk begonnen met opruimen van het oude zoldertje. Een berg lege flessen, een als bank gebruikt bed, een vieze stoel, nachtkastjes en een heleboel onbruikbare rommel en troep lag er op de vloer, aangevuld met hout en zooi wat naar beneden gekomen is tijdens de reparatie van een stuk dak aan de voorkant. Kleine dingen gingen in 1 keer naar beneden, grote dingen hebben we eerst gesloopt.

We bekijken altijd alles voordat we het weggooien en dat hebben we nu ook gedaan. In een kist met rommel zat een klein papiertje en dat bleek een afrekening van het waterverbruik te zijn uit augustus 1938; bijna 83 jaar geleden.

Even later vonden we nog een boekje van een Krövse zangvereniging, met ledenlijst, uit 1951.

Morgen gaan we verder met het opruimen van het clubhuis en hopelijk is het dan af.

31 juli 2021 – wat we vandaag van plan waren, was het opruimen van het oude (clubhuis) zoldertje. Niet alleen om van de troep af te komen, maar ook om de slechte achtergevel van binnenuit te kunnen bekijken. Deze gevel was de afgelopen jaren verborgen achter een paar oude bedspiralen die als bank gebruikt werden.

Nadat we de resterende rommel weggehaald hadden, hebben we met de werkplaatsstofzuiger de vloer gedaan. Ooit hebben ze een ca. 5 cm dikke betonvloer over het leem gelegd. Of beter, ‘proberen te leggen’, want het is zo’n onregelmatige en slechte vloer, dat het bijna knap te noemen is, om het zo slecht te maken. Een mooi voorbeeld van ‘kundige onkunde’.

Om een bepaalde plaats was het beton zo slecht dat er bij het stofzuigen een gat ontstond waardoor het oorspronkelijke leemvloer zichtbaar werd.