ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Oude achtergevel

31 juli 2021 – het is nodig dat we meer weten van de constructie van de oude achtergevel en dan met name de aansluiting tussen het oude stuk en de eerste aanbouw, want die ziet er slecht uit.

Boven deze aansluiting komen 3 dakvlakken bij elkaar en daar heeft het jaren (volgens de buren minstens 25 jaar) gelekt. Zelfs eikenhout kan hier niet tegen en leem al sowieso niet en als noodreparatie zijn er hier en daar wat stukken hout en steen tussen gepropt.

Aan de buitenkant hebben we er hier en daar met een hamer voorzichtig wat Putz afgehaald. De toestand van de Putz van deze oude achtergevel is niet best. Er zitten stukken los en de afgelopen jaren is er wel eens wat naar beneden gekomen.

We waren eigenlijk niet van plan om hier dit jaar aan te werken, maar misschien gaan we toch nog wat (voorbereidend werk) doen.

24 augustus 2022 – het renoveren van de oude achtergevel staat voor volgend jaar op het programma, maar vanaf de steiger voor het vakwerkje boven het keukenraam, kunnen we hier ook gemakkelijk bij.

Het oude stucwerk, oftewel Putz, op de originele leemstakenwand, is er behoorlijk slecht aan toe. We hebben wat Putz weggehaald, om te kunnen zien in welke staat het vakwerk is, wat eronder zit.

3 september 2022 – het zonnezeil is weg en ook een stukje steiger is afgebroken. We hebben wat van het stucwerk op de oude gevel weggetikt om te kijken hoe de situatie eronder is. Het vakwerkhout lijkt nog in acceptabele conditie te zijn, al twijfelen we nog wel over de onderkant, want daar lijkt een klomp stucwerk en stenen te zitten in plaats van hout (wat waarschijnlijk weggerot is).

In een poging om beter zicht op aan de binnenkant van dit vakwerk te krijgen, hebben we nog wat meer opgeruimd boven de loze ruimte bij de rookkamer. We konden hierdoor zien, dat er nog een vloerbalk gescheurd of gebroken is, waar het dak op steunt of gesteund heeft. Deze breuk lijkt minder cruciaal te zijn, maar toch, het blijft een scheur of breuk in een dragende balk.

Dit betekent ook, het dak mogelijk nog deels rust op de staander met de onbekende -en waarschijnlijk slechte- onderkant. We gaan eens nadenken hoe we dit deel zo risicoloos mogelijk verder kunnen bekijken.