ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Zolder

De staat van leemplafonds van de slaapkamers (en dus ook de leemvloer van de zolder erboven) van de eerste aanbouw (uit 1779) is deels onbekend en dus onbetrouwbaar. Sommige stukken zijn in “nieuwstaat”, maar er zit ook een gebroken balk in en vooral het deel boven de rookruimte is rondduit slecht.

30 juli 2021 – na werktijd hebben we nog even in het gat in de vloer boven de rookkamer gekeken. Door jarenlange lekkage van het dak is de leemvloer kapot en kun je de bovenkant van de rookkamer zien die richting de schoorsteen gaat. 

In het gat is ook een stuk van de buitenwand te zien en daar moeten we meer van weten voordat we die wand gaan herstellen. Dit slechte stuk vloer is afgedekt met allerlei rommel die blijkbaar voorhanden was; een oude paneel deur, stukken bed, planken, dakleer en karton. Omdat we hierdoor niet kunnen zien waar de vloer wel en niet betrouwbaar is, gaan we hier morgen puinruimen.

31 juli 2021 – op de “nieuwe” zolder uit 1779 hebben we voorzichtig de rommel boven het slechte stuk van de loze ruimte boven de rookruimte verwijderd. Dit waren de nodige emmers met troep, die rechtstreeks door kunnen naar de stort.

Toen het gat in de vloer groter was konden we beter naar beneden kijken en zien dat er in de afgelopen jaren (of eeuwen) stukken plafond en troep naar beneden gevallen (of doelbewust gegooid) was.

We konden ook het vakwerk van de slechte hoek van de buitenhoek zien. Geen details, want de wanden waren letterlijk zo zwart als roet. In de afvoer van de rookruimte zaten wat scheuren en blijkbaar was er hierdoor vroeger bij het roken de nodige rook ontsnapt.

Het liefst zouden we in de loze ruimte boven de rookruimte willen gaan, om te kijken hoe het vakwerk er aan de binnenkant uitziet, maar dat doen we nog even niet. We weten namelijk niet of er een vloer in deze loze ruimte zit, of dat er een hele berg leem en zooi bovenop de rookruimte ligt, waardoor het lijkt alsof er een vloer in zit.

Om te weten hoe het zit zouden we er een vak van de woonkamerwand uit moeten halen en dan via dat gat de troep eruit scheppen. Misschien gaan we dat nog een keer doen, maar nu even niet.

3 september 2022 – in een poging om beter zicht op aan de binnenkant van dit vakwerk te krijgen, hebben we nog wat meer opgeruimd boven de loze ruimte bij de rookkamer. We konden hierdoor zien, dat er nog een vloerbalk gescheurd of gebroken is, waar het dak op steunt of gesteund heeft. Deze breuk lijkt minder cruciaal te zijn, maar toch, het blijft een scheur of breuk in een dragende balk.

Dit betekent ook, het dak mogelijk nog deels rust op de staander met de onbekende -en waarschijnlijk slechte- onderkant. We gaan eens nadenken hoe we dit deel zo risicoloos mogelijk verder kunnen bekijken.

9 september 2022 – we hebben gekeken naar ondersteuning van de constructie boven de pas ontdekte gebroken balk. De kans dat er iets zou gebeuren is o.i. niet groot, maar een extra ondersteuning kan geen kwaad; zeker niet als we buiten wat Putz gaan weghakken. Er staat nu een eikenbalk onder als extra steun en hopelijk is dat voldoende als het ooit nodig is.