ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

4-Bäche Runde (2019)

17 mei 2019 – op deze vrije dag zijn we naar de dorpjes Sosberg en Mörsdorf geweest, waarbij we de Geierlaybrücke (hangbrug) over gestoken zijn om van het ene naar het andere dorpje te komen. Hier hadden we lang niet de hele dag voor nodig, zodat er nog ruim genoeg tijd was voor een wandeling in een voor ons onbekend gebied.

De keuze viel op de 4-Bäche (4 beken) Runde, omdat we water altijd wel leuk vinden en omdat het qua zwaarte (Leicht), klimwerk (150 meter hoogteverschil) en afstand (8,7 km) geen enkel probleem voor ons zou moeten zijn.

Er was niet aangegeven welke 4 beken we zouden zien, maar het zouden de Mörsdorfer Bach, Bildbach, Nochelsbach en Meisbach kunnen zijn.

De route begon in het dorpje Mörsdorf, wat van afstand al te herkennen is aan de aparte toren van de Pfarrkirche St. Castor.

 

Op een paar mooie vakwerkhuizen na was er weinig te zien in dit dorpje met maar een paar honderd inwoners (581 in 2018).

Nadat we even door het dorpje gelopen hadden, gingen we verder. De weg liep deels door het bos naar beneden waar we bij de eerste beek (de Mörsdorfer Bach denken we) aankwamen.

Kort daarna splitste de beek zich, of er kwamen juist andere beken bij, dat was ons niet duidelijk.

Iets verderop gingen we de eerste brug over, waarvoor een stuk spoorrails (hoe krijg je dat daar?) gebruikt leek te zijn voor de ondersteuning. Voor de ondersteuning van de tweede brug iets verderop hadden ze een boomstam in de lengte door midden gezaagd.

Sommige planken waren aardig aangetast door de tand des tijds, maar ze waren gelukkig nog sterk genoeg om heelhuids aan de overkant te komen.

Het volgende stuk ging langs de Mörsdorfer Bach, waar het op sommige stukken behoorlijk drassig was. Blijkbaar goede grond voor bosanemonen.

Er stonden hele velden volop te bloeien in de schaduw onder de bomen. Misschien ook iets voor onze boventuin in Kröv?

Na een klein stukje door het bos gelopen te hebben, kwamen we onverwachts (wandelbeschrijving niet gelezen) bij een open plek in het beekdal.

Op deze idyllische plek waren ze balken uit bomen aan het zagen en stonden gebouwen in de klasse “Kröveriaans” (= met veel werk te redden van de ondergang). Dit bleek de Fettsmühle te zijn, sinds 2008 in (wisselende) Nederlandse handen. Meer informatie, foto’s en de geschiedenis van de molen is te vinden op www.fettsmuehle.de.

Hierna ging het eerst weer de heuvel op door het bos en daarna naar beneden, waar we weer een andere brug zagen. Deze was heel simpel,

Twee helften van een in de lengte doorgezaagde boom naast elkaar, met de rechte kant naar boven en met een stuk ijzer aan elkaar vastgemaakt.

Het laatste stuk begon met een vlak Nederlands-achtig landschap met weilanden. Daarna ging het pad naar beneden door het bos en na een stukje over een geciviliseerd grintpad gelopen te hebben, waren we weer in de bewoonde wereld en zat de route erop.

Hieronder staan de foto’s van de wandeling achter elkaar en er zijn ook nog andere foto’s:

  • Foto’s van Sosberg staan hier,
  • Foto’s van Mörsdorf staan hier.
  • Foto’s van de Geierlaybrücke staan hier,
  • Foto’s van de Fettsmühle staan hier.

Hier staan alle foto’s van de wandeling op een rijtje