ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Fettsmühle

17 mei 2019 – tijdens de ‘4-Bäche-Runde’ (de 4 beken wandeling) kwamen we in het bos opeens bij een klein beekdal uit, met daarin een open plek en wat oude gebouwen.

Dit bleek de Fettsmühle te zijn, een eeuwenoude watermolen, die begin 1800 is vernoemd naar de toenmalige eigenaar Johan Theodor Fett. De molen wordt al eeuwen eerder in de 15e eeuw onder diverse namen in akten genoemd als zogenaamde Bannmühle (ban- of dwangmolen), waar boeren uit de omgeving wettelijk verplicht waren hun graan te laten malen tegen inlevering van een deel van opbrengst.

Sinds 2008 is de molen -met een “wisseling van de wacht”- in Nederlandse handen en je kunt er overnachten in een Tiny House. Meer informatie, foto’s en de geschiedenis van de molen is te vinden op www.fettsmuehle.de.

De molen ligt behoorlijk afgelegen een aansluiting op het water- en elektriciteitsnet lijkt er niet te zijn. De elektriciteit wordt zelf opgewerkt met een aggregaat en zonnecellen en vanaf een watertank een stukje hoger op een heuvel loopt een slang naar beneden. In plaats van TV en Wifi hebben ze een beek, bomen en rust en dat is tegelijkertijd ook de charme van een verblijf hier.

De fotoserie van de Fettsmühle