ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Schweinestall

Inleiding Achter de schuur staat de varkensstal; een echte Schweinestall dus, al is het zoldertje en het dak niet al te best meer.
Nadat we alle zooi uit de stal gehaald hadden, kwam er een zandstenen trog te voorschijn. De trog lijkt nog goed en dus de is stal nu weer bijna klaar voor een nieuwe bewoner.
Het nog intacte voerluik zorgt ervoor dat er ook van buitenaf gevoerd of gegeten kan worden.

Mei/juni 2009 Het houten gedeelte van de varkensstal was al niet zo stevig meer en het instorten van een wand van de Scheune had het er niet beter op gemaakt. De muur aan de kant van de buren vertoonde een dermate grote gelijkenis met de bekende toren in het gelijknamige Pisa, dat er voor de zekerheid wat ondersteuningshout geplaatst werd.

Dit was maar een zeer tijdelijke oplossing, want om goed bij de Scheune te kunnen moesten het dak het tussenvloertje van de varkensstal eraf. Ook alle rommel moest eruit.
Er was sprake van enige tijdsdruk, want de afspraak met de steigerbouwer was al gemaakt en een deel van de steiger kwam in de varkensstal te staan. Dit betekende dat de regen dit keer geen reden kon zijn om het werk uit te stellen en dus gingen we aan de slag.

Eerst werd de rommel die erin lag eruit gehaald en vervolgens de leitjes van de dakbedekking. Die werden er netjes 1 voor 1 afgehaald en weggelegd voor toekomstig hergebruik. Daarna werd de hout constructie ontmanteld en met een touw werd het voorgeveltje naar voren omver getrokken.

Als laatste werd de tussenvloer afgebroken en hier vonden we nog een erg vuile, maar goed bruikbare, oude binnendeur. Na alle resten verwijderd te hebben was het restant van de voormalige varkensstal gereed voor de komst van de steiger.

8 mei 2017 –in die droge periode zijn we ook bezig geweest met maken van een afdakje boven de varkensstal, zodat we die als tijdelijke opslag voor hout kunnen gebruiken. Overal ligt nu hout wat ontspijkert en schoongemaakt moet worden en regelmatig ligt het ook nog in de weg.

Voor het dak hebben we hout van de noodreparatie na de instorting van mei 2009 gebruikt; als balken de staanders van het noodvakwerk en voor het dak de nooddakplanken. We hadden niet genoeg planken om ze tegen elkaar aan te leggen en dus zit er telkens een opening van 15 cm tussen 2 planken

Over de planken hebben we een zeil gelegd, wat we met planken en spijkers vastgezet hebben. Het moet nog wat verder afgewerkt worden, maar daar was geen tijd meer voor. 

19 mei 2017 – door de regen konden we ook zien dat er wat water op het dak van de varkensstal of houtopslag bleef staan. We hebben er van binnenuit 2 planken bijgelegd en nu loopt het water beter weg.

20 mei 2017 – het houtopslaghokje is een ideale schuilplaats voor ongewenste dieren en om het minder toegankelijk te maken komt er een simpel deurtje van oude planken. Het deurtje hangt aan de oude duimen, maar omdat die scheef zaten (wat we te laat in de gaten hadden), hangt het deurtje ook een beetje scheef en dat gaan we nog aanpassen.

26 mei 2017 – we zeggen regelmatig tegen elkaar dat het niet zo erg is als iets niet helemaal recht is, want het hele huis is scheef. Maar, af en toe is iets toch te scheef en dat was nu het geval met de deur van de varkensstal. Doordat de duimen niet boven elkaar zaten, hing de deur zelfs voor Krövse begrippen scheef. Nadat we de deur uit elkaar gehaald hadden en aangepast hadden, hangt die recht (genoeg).

2018 – 2023

Geen werkzaamheden verricht.

2024

 

De complete fotoserie van de varkensstal:

En de foto’s van de sloop: