ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Zell

Zell an der Mosel is een plaatsje op ca. 26 km vanaf Kröv (als je langs de Mosel rijdt en wat korter als je een stuk binnendoor rijdt). Naast de kernstad Zell (1.458 inwoners) bestaat het uit de Ortsteilen Zell-Kaimt (996 inw.), Zell-Merl (658 inw.), Zell-Barl (1.289 inw.) en het Ortschaft Zell-Althaus (56 inw.).

Zell is gesticht door de Romeinen en heeft stadsrechten sinds 1222. Het Ortsteil Kaimt, wat in 732/733 voor het eerst in een akte wordt vermeld is ouder en gesticht door de Kelten. Hoewel de beide delen slechts van elkaar gescheiden zijn door een voetgangersbrug ligt volgens zeggen de mentaliteit ver uiteen als gevolg van de ontstaansgeschiedenis.

Kaimt heeft zich vanaf de tijd van ‘Asterix en Obelix’ ruim 2.000 jaar verzet tegen elke vorm van overheersing. De bevolking bestaat al eeuwen uit (wijn)boeren en vissers, terwijl Zell meer een (kleine) stad is met rechte straten en winkels met etalages.

Merl heeft evenals Kaimt een Keltische achtergrond en wordt voor het eerste vermeld als ‘Merila’ in 782. Het huidige langgerekte Merl is in de loop van de eeuwen ontstaan uit diverse naar elkaar toe gegroeide plaatsjes en was tot 1969 zelfstandig.

Het buurtschap Althaus werd in 1927 formeel opgericht door de staat, maar door de 2 wereldoorlogen gebeurde er weinig. In 1952 bestond het nog steeds uit slechts uit 7 huizen. Men is Neu-Zell, zoals het toen ook genoemd werd, verder gaan ontwikkelen volgens de nieuwste stedenbouwkundige inzichten en er zijn 30 nieuwe burgers komen wonen.

Barl werd gesticht in 1968 en is daarmee het jongste deel van Zell. Het ligt op de heuvel boven Kaimt en kenmerkt zich door een groot modern industrieterrein met een aantal grote bedrijven, woonwijken en een ziekenhuis. Hierdoor biedt het werk voor ca. 1.500 mensen, terwijl het nog geen 1.000 inwoners heeft.

Naast de foto’s hieronder hebben we ook de nodige foto’s van Zell, Merl en de omgeving genomen tijdens de het wandelen van het Collis Steilfpad en de Collis Rundwanderweg op 14 juni 2015 en hier staan nog wat foto’s van de torens van Zell.

 

Onze foto’s van Zell (vanaf 2015):