ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 4 juli 2015

4 juli 2015 – de weervoorspellers doen er vandaag nog een paar graden, want vandaag zou de warmste van het jaar worden, met temperaturen van 33 tot 40 graden. De mogelijk bestaat zelfs dat het warmterecord van de afgelopen 130 jaar (zolang wordt hier temperatuur gemeten) gebroken wordt, wat op 40,2 graden staat.

Het record werd niet verbroken, zelfs bij lange na niet, want de officiële temperatuur bleef steken op 39,2 graden. Dit kwam aardig overeen met de thermometer in onze tuin, want die stond ook op 39 graden in de schaduw.

Na dagen van temperaturen tegen de 40 graden begint het zelfs in de woonkamer warm te worden. Het vorige record van 25 graden werd verbroken  en staat nu op 26 graden, al voelt het niet zo warm. ’s Nachts daalt de temperatuur nauwelijks en blijft het 25 graden. Dit is op ‘tafelhoogte’, want dichterbij de vloer is het wat koeler.

In de keuken blijft het wel koeler. Dit komt doordat er nauwelijks directe zon is, maar nog meer omdat de keuken deels in de koude grond ligt. Hier zou je prima een airco op aardkoude kunnen maken.

Bij dit soort temperaturen kun je niet zoveel doen, dus we hebben ons beperkt tot wat opruim- en schoonmaak werk. Gelukkig stond er toevallig ook een karweitje in de keuken op het programma en dat was het maken van een steiger om bij het plafond te komen.

Met de meegenomen voetjes, koppelingen en korte buizen hadden we alles wat we nodig hadden. We hadden nog niet eerder een buizensteiger opgezet en het lukte redelijk. De volgende keer zal het sneller gaan, omdat we nu iets beter weten hoe we de spiekoppelingen vast moeten zetten zodat ze elkaar niet in de weg zitten en ook nog los te maken zijn.

Wat we nog niet hebben zijn steigerplanken en daarvoor hebben we een OSB-plaat van de zolder gehaald. Kortelingen om de planken in het midden te ondersteunen hebben we ook niet, dus daar hebben we een steigerbuis en wat hout voor gebruikt. Het bouwsel doorstond de belastingstest en we kunnen nu dus verder met het plafond in de keuken.

Aan het eind van de middag vielen er opeens een paar druppels regen. Veel effect had het niet, wan ze leken te verdampen voordat ze de grond raakten. De tot dan toe droge lucht van tegen de 40 graden werd in korte tijd enorm vochtig, zodat we het gevoel kregen een tropisch regenwoud in de tuin te hebben.

’s Avonds, toen het nog steeds boven de 30 was, gingen we naar beneden naar de Mosel. Daar, op het drijvende podium, traden de deelnemers aan het Trachtentreffen op. Vanuit diverse landen waren er weer folkloristische gezelschappen naar Kröv gekomen. Elk jaar is er wel een land of groep die opvalt en dit keer waren dat de Argentijnen die met de gelijknamige tango’s lieten zien dat hun volksdansen toch van een andere orde zijn dan de gemiddelde Europese dans.

Na afloop kwam Mosella aanvaren in haar schelp en werd de Mosel verlicht door duizenden drijvende lampjes. Op de oever en in de heuvels werd felrood Bengaals vuur ontstoken, wat zorgde voor een haast apocalyptische verlichting van de fonteinen van de brandweer.

Normaal drijven de lichtjes richting de Wolf, maar vanwege de droogte was er nagenoeg geen stroming. Sterker nog, de wind blies de lampjes terug richting podium en oever en werden massaal opgevist door souvenirzoekers.

Hierna was er nog een optreden van Winzerkapelle, die weer diverse bekende nummers in een blaaskapellenjasje gegoten hadden. Toen we ruim na middernacht teruggingen leek het nog steeds rond de 30 graden te zijn.

Leave a Reply