ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 7 juli 2015

7 juli 2015 – de extreme hitte die gister voorspeld werd, zou maximaal 37 graden zijn, met daarna kans op regen, windvlagen en andere ongein.

Het vervolg van het stuukwerk van de muur tussen koeienstal en Scheune stond op het programma en voor de koffie was de eerste halve zak al weggewerkt. Links van de deur zat de muur vol gaten en was gemaakt van allerlei soorten materiaal. Na het dichten van de gaten met cement en stukjes leisteen kon de stuuklaag er overheen.

Tegelijkertijd wilden we verder gaan met het aanleggen van verlichting in de Scheune en net toen we wilden beginnen met het ophangen van een Tl-buis realiseerden we ons, dat we gisteren vergeten waren om de aardaansluiting te bespreken met de elektroman.

De aarde moet namelijk vernieuwd worden, of eigenlijk aangelegd worden, want wat er nu is, is niet meer dan een om de waterleiding gewikkelde draad. Het nut daarvan is betrekkelijk, want steeds meer waterleidingen worden van kunststof gemaakt.

We zijn dus maar even naar de elektroman gelopen, om nog een keer te vragen welk voorwerk we zelf zouden kunnen doen. Met het antwoord wat we kregen kunnen we weer de nodige uurtjes vullen.

Vanaf de nieuwe meterkast gaat er een Erdungsband (aardstrip) van 16 mm2 richting de tuin. Het gedeelte tot voorbij de boogdeur is nog wel te doen, want dat kan boven tussen de balken deur en dan bij een toekomstige muur weer naar beneden.

Op enige afstand van de achtergevel moet er vervolgens een minstens 30 cm. (dieper = beter) geul gegraven worden, bij voorkeur over de volle breedte (= 8 meter) van het pand. Dat gaat bij ons niet, omdat de varkensstal in de weg staat. Vanaf de uiteinden van die gleuf moeten haaks daarop 2 gleuven van 3 tot 4 meter lengte de tuin in worden gegraven. Kortom, genoeg werk om wat uurtjes mee te vullen!

We zijn maar meteen gaan graven en willen elke dag een stuk doen. Tijdens het graven kwamen we van alles tegen; stenen, keien, boomwortels, geglazuurde scherven (helaas geen oude aardewerk, maar stukken afvoerbuis) en het eind van –waarschijnlijk- een gietijzeren afvoerbuis. Het lijkt erop dat voor de varkensstal een afvoerputje heeft gezeten, op zich nog wel logisch.

Tussen de werkzaamheden door hebben we ook nog wat afvalhout afgevoerd naar de buren. Eerst een aanhanger vol en daarna nog een paar kruiwagens. De hoop afvalhout in de tuin is verdwenen, zodat we er weer wat anders neer kunnen leggen.

Tot ca. 7 uur hebben we gegraven en gestuukt en toen was het mooi genoeg geweest. Dat kwam ook met het weer goed uit, want het werd een stuk winderiger en er viel af en toe wat regen. ’s Avonds was er nog meer regen en af en toe een windstoot, maar toen zaten we binnen.

Leave a Reply