ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 8 juli 2015

8 juli 2015 – het weer is een stuk koeler dan de afgelopen dagen en de voorspelde maximale 25 graden zit er hier voorlopig nog niet in. De kans dat het gaat regenen achten we groter.

We zijn verder gegaan met waar we gisteren mee bezig waren.

In de koeienstal werden de grote gaten in de muur opgevuld met stenen en cement. Als dit enigszins droog is en het blijkt dat het blijft zitten, dan gaan we het stuken.

Buiten zijn we verder gegaan met het graven van de Erdungsbandschlitz (geul voor de aardstrip.

Bij de mestvaalt vonden we resten van een vloer of bouwwerk van gemetselde bakstenen. Op zich apart voor deze streek, waar bijna alles van leisteen wordt gemaakt. Het “bouwsel” loopt door tot onder de wortels van de knotvlier en we hebben geen idee over de ouderdom en wat het geweest kan zijn.  We hebben er ook nog enkele grote keien en stukken zandsteen uitgehaald.

Door dit archeologische werk is de geul nog niet echt groter geworden, dus we gaan eerst maar weer een stuk graven, want dat moet gebeuren.

In afwachting van het drogen van het cement zijn we in de keuken gaan werken, waarbij we meteen de steiger kunnen testen. De oude originele eiken balken gaan we in de lijnolie zetten en het hout ertussen wordt wit gemaakt met leemverf.

Daarna verplaatste het werk zich naar de slaapkamer boven. Daar hebben we weer wat van de oude versieringen op de muren blootgelegd. Helemaal compleet krijgen we het nooit, want grote stukken ontbreken of zijn beschadigd. T.z.t. willen we dit gaan conserveren met een transparant “spul” (we weten nog niet wat), zodat het bewaard blijft.

In de slaapkamer hebben we ook de nodige stukken muur gerestaureerd en daar hebben we nu een laagje grondverfachtige hechtprimer  op gedaan. Hiermee zou de verf  van de definitieve laag kalkverf beter moeten houden.

Tegen zevenen zijn we gestopt  en morgen gaan we verder met stuken en graven.

Leave a Reply