ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 10 augustus 2015

10 augustus 2015 – de regen die gisteren al had kunnen vallen is vannacht gevallen. Het groen in de tuin ziet er een stuk frisser uit en dat geldt ook voor de gevoelstemperatuur. Er zou vandaag nog meer regen kunnen vallen en plaatselijk kan het 34 graden worden (maar niet hier).

De werkdag begon met een ontzettende regenbui die we al tijden niet meer hadden gehad. Het bleek dat er door het leggen van de Erdband wat veranderd was aan de “waterkerendheid” van de doorgang bij de boogdeur, want in korte tijd kwam er een natte plek op de vloer van de Scheune, die zich in rap temp uitbreidde richting de koeienstal. In de regen hebben we toen snel een noodafvoerkanaaltje gegraven, zodat er niet nog meer water binnen kwam. We moeten dit snel wat definitiever gaan oplossen.

We hebben daarna een rondje door het oude deel gemaakt. Daar bleek dat de lekwaterabsorptiedeken nat was. Het water kwam van een plaats van het dak die gelukkig vrij dicht bij het steekraampje lag. Vanuit het raampje konden we de plek zien en daar bleek een (stuk) Schiefer te ontbreken. Dit zou best eens het stuk kunnen zijn wat we een tijdje geleden in de dakgoot vonden en waarvan we de herkomst op dat moment niet konden achterhalen. Het voordeel van een niet-opgeruimde zolder is dat er van alles ligt. Zo lag er ook een stuk dakleer wat we mooi als plaatsvervanger van de ontbrekende leisteen konden gebruiken. T.z.t. zetten we het nog vast met een stukje dakband.

Het afvoerputje buiten bij de koeienstal was ook weer eens verstopt en daardoor was er al een aardige plas ontstaan. Dit water kan nergens heen en loopt daardoor langzaam door de muur de lager gelegen garage in en onder de vloer van de koeienstal door richting de trap naar de garage. Nu we er redelijk bijtijds bij waren, is de trap een stuk droger dan bij de vorige regenbuien.

Buiten werken ging dus niet en daarom hebben we in de keuken weer een stuk van het plafond gedaan. Het schiet aardig op en deze week zou het af kunnen komen.

Daarna verplaatste het werk zich naar boven, waar in de slaapkamer weer wat stuukwerk afgepulkt werd om de sjabloontekening zichtbaar te maken.

In de Scheune gingen we verder met de elektra, de voorlopig laatste TL-buis hangt nu en morgen gaan we alles aansluiten.

We zijn ook nog verder gegaan in de gang om daar de wanden en wat houtwerk wat te fatsoeneren. Het stuukwerk laat op sommige plaatsen snel los, evenals het behang en de verf op het hout. Het behang hebben we provisorisch vastgezet en de deur van de put en de rand er omheen hebben we geschuurd om die te kunnen verven. De vorige bewoners, of de bewoners daar voor hielden blijkbaar van grijs, want van alles is grijs geverfd. Wij houden daar niet zo van, dus krijgt het nu een ander kleurtje.

Het laatste werk van de dag was niet echter werk, want we gingen een paar gaten boren in een gipswand in de woonkamer. Volgens zeggen zou hier een haard of schouw achter moeten zitten, maar of dat klopt weten we niet. Omdat de woonkamer en tevens slaapkamer één van de weinige goed bewoonbare ruimtes is, willen we er hier geen bouwplaats van maken. Dus blijft het onderzoek beperkt tot het boren van 2 gaten achter een schilderij. Dit schilderij hangt op ca. 1,8 meter hoogte en de kans dat er daar iets spannends zichtbaar is, is minimaal. Dat bleek ook zo, want toen we door de gipswand heen geboord hadden, bleek er achter het ene gat piepschuim met daarachter leisteen te zitten en achter het andere gat steen met een dunne laag leemstuukwerk (leem en stro). Wordt dus vervolgd…

Leave a Reply