ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

3 juni 2022 ‘dakbalkproef’

3 juni 2022 – met 22 tot 28 graden ging de temperatuur weer iets omhoog. De mogelijke regenbuien die voorspeld waren, bleven (helaas voor de tuin) beperkt tot wat druppels in het begin van de avond.

Om beter de kunnen werken op de puntkamer, zijn we maar eens gaan opruimen. De balken die we nodig denken te hebben, hebben we apart gelegd en met de resten isolatie en lijm konden we 2 vuilniszakken vullen.

In het vakwerk van de achtergevel zitten ook kleine vakjes. Deze zijn niet per definitie makkelijker om te stuken, want dat hangt af van de aansluiting tussen de isolatie en het hout rondom het vak. Op de stuuklijst voor vandaag stond o.a. zo’n klein vak en dat is nu ook gedaan.

Zoals eerder gezegd, gaan we ook hier elektriciteit aanleggen. We moeten nog kijken waar er stopcontacten, maar er komt in ieder geval een dubbel stopcontact op de nokstaander. Omdat we er later niet meer bij kunnen, hebben we nu vast de kabel getrokken en het stopcontact erop gezet.  

Nu de kabel getrokken is, kunnen we onderaan het vakwerk van de achtergevel een plintbalk gaan maken. Dit wordt een ca. 4,5 cm dikke en 9 cm hoge plint van een oude eiken balk, die de illusie moet geven dat het een balk van het vakwerk is. Aan de andere kant van de kamer hebben we dat ook gedaan en het ziet er best wel aardig uit.

Het idee is om oude dakbalken tegen de planken aan te zetten, zodat het op het oude dak lijkt. Bij de sloop van het oude dak hebben we bruikbare dakbalken bewaard. Een aantal van die balken hebben we ontspijkerd, schoongemaakt en geïmpregneerd.  Om te zien hoe het staat, hebben we zo’n balk tegen de planken aan gezet. Het staat goed, waarmee de dakbalkproef geslaagd is.