ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

29 juni 2022 ‘de tweede plintbalk’

29 juni 2022 – de weersvoorspelling is ongeveer hetzelfde als gisteren; bewolkt, kans(je) op regen en temperaturen tot maximaal 28 graden.

Ook een deel van het werk was hetzelfde als gisteren; we hebben in de puntkamer gewerkt aan de vulling van het vakwerk en de plintbalk.

Er zit een redelijke tolerantie in de hoeveelheid water waarmee je de witte afwerklaag moet aanmaken. Om het effect hiervan te kunnen beoordelen, hebben we bij de eerste emmer wat minder water toegevoegd. Het voelde wat dikker aan en het was lastiger om streepvrij te werken. Met een soort spons hebben we daarom de strepen weggewerkt.

Voor wat betreft de hoeveelheid water, gaan we nu tussen de eerste en tweede hoeveelheid in zitten. Dit beviel beter en we zijn verder gegaan met de rij vakken onder de bovenste rij. Nadat deze vakken gedaan waren, was er nog een beetje over; precies genoeg om nog een klein vakje te doen.

Voordat de rechter plintbalk erop kan, hebben we ook hier de spleet tussen de vloer en de gevel afgedicht met reepjes houtvezel isolatieplaat. Omdat het oude vakwerk scheefstaat ten opzichte van de vloer (die als het goed is redelijk waterpas ligt), zitten er op sommige plaatsen 6 cm isolatie en op andere plaatsen 4 cm.

Vanwege de kromheid van het hout ging de plintbalk er niet echt soepel op. Er waren extra schroeven nodig om hem op z’n plaats te krijgen. Om het stuken minder lastig te maken, hebben we ook hier weer dunne latjes tussen de plintbalk en de isolatie gedaan.

Ook aan deze kant was de plintbalk tekort en moest er een verlengstukje op. Dit keer hebben we het verlengstukje er als laatste op gezet en dat ging makkelijker. Het stukje is vastgezet met een verdiepte schroef, zodat later ook hier een vakwerkpen in kan.

Met het vastzetten van het verlengstukje zat ook de 2e plintbalk erin en kan er weer een karweitje afgestreept worden.