ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

30 juni 2022 ‘stilte voor de storm?’

30 juni 2022 – gaandeweg de dag zou de temperatuur volgens de voorspellers kunnen oplopen tot 33 graden, gevolgd stevige regenbuien, storm en onweer. We hebben daarom een foto van de stokrozen gemaakt, want die zijn niet zo storm bestendig. Ook hebben we de eerste pruimen van 2022 verzameld.

Vlak onder het deels ongeïsoleerde dak van de puntkamer, waar we aan het werk waren, was het ’s ochtends al meteen  goed te merken dat het vandaag warm zou worden.

Vandaag stond ook de aanleg van de elektra in de puntkamer op het programma. Als dat nu gedaan wordt, dan kan het grootste deel van de kabels nog uit het zicht gelegd worden. Om de plafondlamp op te hangen, was het nodig om een gat van 12 mm door de 20 cm dikke nog te boren. Dit ging verre van soepel en toen een boor vastliep, was die alleen nog met een moordenaar los te krijgen.

Om ongewenste zaagselneerslag te voorkomen, kunnen we pas verder boren als de witte afwerklaag droog is. Vanaf de steiger en de trap hebben we een groot vak aan de rechterkant afgewerkt en net als gisteren, was er nog genoeg over voor een klein driehoekig vakje.

De elektra in de puntkamer is relatief simpel; her en der komen er wat dubbele stopcontacten en er komt een dubbele schakelaar bij de ingang, waarmee de plafondlamp en de lampjes in het leemwikkelplafond apart aan en uit gezet kunnen worden. Omdat het nog een soort bouwplaats is, gebruiken we zwarte spatwater- en stofdichte stopcontacten en schakelaars en zien later wel of we die nog vervangen (waarschijnlijk niet).