ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

2 september 2022 ‘hoog en droog’

2 september 2022 – vandaag komt de voorspelling voor de maximumtemperatuur weer een graadje hoger uit; op 28 graden en is er voor de komende nacht regen voorspeld.

Na een kleine aanpassing van de steiger bij het keukenraam, kon er een trapje op staan, zodat we -zonder de hele steiger aan te passen- het vakwerkhout konden bijtippen met Oxenblutrot.

Het onderste stuk van de staander naast het keukenraam was voor een behoorlijk deel weggerot. De vermolmde delen hadden we al weggehaald en nu hebben we het onderste deel er afgezaagd. We gaan dit hout niet vervangen, maar het ontstane gat hebben we opgevuld met stukken leisteen, vastgezet met Putz & Mauermörtel.

Bij de boogdeur zijn de laatste spleetjes tussen de planken gedicht en zit er onderaan 1 deurhelft een dwarslat, die tevens de aanslag tegen het kozijn is.

Bij het werk op de vide kwamen we bovenop de nokbalk onder het dak, de nodige resten van vogelnestjes tegen. Toen er nog een boeiboord was, konden de vogels ongehinderd in en uit vliegen en op de nokbalk zaten ze hoog en droog en onbereikbaar voor katten.

De vogelnestrestanten moesten plaatsmaken voor houtvezelisolatieplaten en steenwol en toen dat erop zat, konden de dampremmende folie en het afdichtingsband erop. Nu kunnen de planken erop en dan is er weer wat af van de vide.