ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

3 september 2022 ‘Croviacum al Riviera’

3 september 2022 – het weer deed de laatste tijd al behoorlijk mediterraan aan en de laatste tijd klinkt het op straat ook zo. Op dit moment wordt er in Kröv een glasvezelnetwerk aangelegd en dit werk wordt gedaan door Italianen; die niet alleen snel en hard werken, maar ook in hetzelfde tempo en volume praten. Gelukkig zijn deze Italianen een stuk vriendelijker, dan de Romeinen die Kröv in bezit namen rond het begin van onze jaartelling en die het de naam Croviacum gaven.

Op de schoongemaakte staander naast het keukenraam zit nu Oxenblutrot en we hebben meteen een kader van die kleur om het raam geverfd, want anders zou het er wat rommelig uitzien. Er zijn meer huizen waarbij dit gedaan wordt, zoals bij onze buren.

Het zonnezeil is weg en ook een stukje steiger is afgebroken. We hebben wat van het stucwerk op de oude gevel weggetikt om te kijken hoe de situatie eronder is. Het vakwerkhout lijkt nog in acceptabele conditie te zijn, al twijfelen we nog wel over de onderkant, want daar lijkt een klomp stucwerk en stenen te zitten in plaats van hout (wat waarschijnlijk weggerot is).

In een poging om beter zicht op aan de binnenkant van dit vakwerk te krijgen, hebben we nog wat meer opgeruimd boven de loze ruimte bij de rookkamer. We konden hierdoor zien, dat er nog een vloerbalk gescheurd of gebroken is, waar het dak op steunt of gesteund heeft. Deze breuk lijkt minder cruciaal te zijn, maar toch, het blijft een scheur of breuk in een dragende balk.

Dit betekent ook, het dak mogelijk nog deels rust op de staander met de onbekende -en waarschijnlijk slechte- onderkant. We gaan eens nadenken hoe we dit deel zo risicoloos mogelijk verder kunnen bekijken.