ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Sortengarten Zeltingen

12 augustus 2012 – nadat we vanuit Zeltingen-Rachting naar de ruïne van de Rosenburg gelopen waren, besloten we via een andere (om)weg terug naar Zeltingen te lopen, waar onze fietsen stonden.

Op deze terugweg kwamen we toevallig langs de Sortengarten. In deze tuin staan ongeveer 50 verschillende bomen en struiken met eetbare vruchten. Deels soorten die vroeger veel gebruikt werden en–volgens het informatiebord- te vinden zijn in ‘Omas Kuchbüchern’ en voor de rest zijn er soorten die uit warmere gebieden komen en die men als experiment hier neer gezet heeft. Ze gaan er ook van uit dat sommige soorten het niet houden en die worden dan weer vervangen door andere.

Op deze manier wordt er ervaring opgedaan met diverse fruitsoorten, die mogelijk commercieel geteeld kunnen gaan worden als uitbreiding op de wijnbouw, waarbij o.a. gedacht wordt aan nieuwe likeursoorten.

We zijn de hele tuin doorgelopen en 2 dingen vonden we extra interessant:
Een struik met bruine bladeren die ook in onze tuin staat en dat bleek een ‘Hasel’ (hazelaar) te zijn. We wisten dat niet en weer thuisgekomen bleken er aan onze struik inderdaad eetbare hazelnoten te zitten.

Onze tuin was grotendeels overwoekerd met reusachtige bramenstruiken en de afgelopen jaren zijn we bezig geweest om met snoeien het bramenbos beheersbaar te maken en bramen te oogsten. Dit gaat steeds beter, maar hier zagen we bramenstruiken staan op dezelfde manier als wijndruiven. Dit zou in onze tuin ook moeten kunnen en we gaan misschien ook proberen om een nette rij bramenstruiken te krijgen.

Dit Sortengarten project is gestart in 2011, waardoor de meeste bomen en struiken nog vrij klein zijn; over een paar jaar gaan we hier zeker weer eens kijken.

De foto’s op een rijtje:

 

Leave a Reply