ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 26 april 2014

26 april 2014 – de temperatuur was ongeveer hetzelfde als gisteren, 15/16 graden in de woonkamer, 12 in de hal en 10 in de keuken. Volgens de weersverwachting zou het 13 tot 22 graden worden, met kans op (zware) buien, maar het zou ook droog kunnen blijven. Kortom wisselvallig dus.

Na het ontbijt doken we de kelder in, waar we wilden beginnen om een stuk leiding los te maken en een tijdelijke aansluiting voor een tuinslang te maken, zodat we boven weer een vorm van stromend water zouden hebben.

Met de nodige –ondanks de niet zo hoge temperatuur- zweetdruppels kregen we de koppeling na de watermeter los en nadat de aftapkraan eraf gedraaid was, konden we het stuk tot aan de eerste bocht eruit halen. Daarna was duidelijk te zien dat de doorstroom oppervlakte in de leidingen en kraan aanzienlijk verminderd was en soms niet meer was dan een kleine door roest omringde opening.

Wat bij het losdraaien van de kranen, T-stukken en wartels ook duidelijk te zien was, was dat het eerste stuk van de onderdelen in de leiding geen 3/4″ maar 1” was.  3/4″ lijkt ons groot genoeg, maar omdat het misschien met een voorschrift te maken heeft, zetten we nieuwe onderdelen in dezelfde maat terug. Dit gaat niet zomaar, want 1” onderdelen hebben we niet; dat betekent dus weer een ritje naar de Baumarkt. Voordat we naar de Baumarkt gaan, gaan we eerst proberen om de rest van het leidingstuk dat we willen vervangen eraf te halen. We weten daarna precies wat we allemaal nodig hebben en misschien besparen we ons hiermee weer een ritje naar de Baumarkt.

Naast het loodgieterswerk werd er ook buiten aan de tuinmuur gewerkt. Het weer werkte mee, zodat er onder het genot van een lentezonnetje aan de  basis van het trapje in de 2e muur gewerkt kon worden. Op de plaats waar het trapje komt is de muur ca. 54 cm. hoog en omdat de eerste tree 18 cm. is, worden het dus 3 treden. In tegenstelling tot de grote trap wordt het kleine trapje helemaal van leisteen gemaakt.
De stenen voor de treden worden aan de voorkant en bovenkant vastgezet met cement en de ruimte erachter wordt opgevuld met steen en leem. Vandaag zijn we vooral bezig geweest met het opvullen.

Ondertussen waren de eerste stukken oude leiding eruit gehaald. We hebben heel even geprobeerd ze los te draaien, maar al snel werd de haakse slijper gepakt en een paar minuten later lagen de stukken leiding op de keldervloer.

Het eerste stuk vanaf de watermeter werd helemaal uit elkaar gehaald, zodat we precies konden zien wat we nodig hadden. Bij de Baumarkt vonden we vrij snel alles wat we nodig hadden en dus konden we weer verder.

We besloten het hele nieuwe stuk eerst in elkaar te zetten en het daarna in 1 keer ertussen te zetten. De stukken leiding, bochtjes, T-stukken, kranen en stoppen aan elkaar zetten lukte aardig, maar het geheel passend tussen de 2 bestaande aansluitingen te krijgen ging pas goed na de 3e combinatie van verschillende stukjes leiding.

Het volgende probleem was het vastzetten van de leiding op de keldermuur. De leidingen zijn recht en de keldermuur heeft een boogvorm, is gemaakt van leisteen met leem en is vochtig. We hadden een paar beugels gekocht die je in stenen muren kunt slaan, maar dat moet gebeuren voordat de leiding erop komt. Het uitmeten waar de beugels moesten komen was al lastig en als er net een leisteen zat, dan lukt het niet om het op die plaats vast te zetten.

Gingen ze er wel in, dan werden ze vaak uitgetrokken als de leidingen eraan gehangen werden. Uiteindelijk hebben we er maar een paar planken onder geslagen zodat de leidingen op hun plaats blijven zitten.
Bij een volgend bezoek aan de Baumarkt kopen we beugels in de vorm van een soort kromme spijkers; die sla je over de leiding heen en je kunt ze er achteraf –als de leiding er al zit- op zetten. Tot die tijd blijven de planken staan en omdat we niet dagelijks in de kelder hoeven te zijn, staan ze niemand in de weg. 

De nieuwe aftapkraan zou er nog op moeten, maar die paste niet. Om een extra verloopstukje te besparen hadden we een T-stuk met 2 3/4″ aansluitingen en 1 1/2” (voor de kraan) gekocht. Het is dan wel zo handig als je dan ook een 1/2″ kraan koopt…
Die kraan kopen we nog wel en tot die tijd gaat de oude aftapkraan er weer op. Op zich is die nog wel goed, maar we willen een aftapkraan met tuinslangaansluiting. Hebben we in de toekomst dan weer een probleem met het water, dan kunnen we voor nood een tuinslang gebruiken.

Tot slot werd de aansluiting na de watermeter vastgezet, waarbij nog bijna de teflon ring werd vergeten en toen kon de hoofdkraan open. Helaas, al vrij snel nadat de leiding op druk gezet was, begon het te druppelen bij de 2 messing wartels . Bij de ene viel er heel af en toe een druppel, maar aan de andere moest sowieso wat gedaan worden.
De rest van de nieuwe leidingen met kranen en koppelingen was gelukkig wel dicht en als het dan toch ergens moest lekken, dan had het eerste deel onze “voorkeur”, om dat dat deel het makkelijkste los te maken was. 

We hadden dus wel weer stromend water, maar het werk aan de leidingen bleek  een onverwachte uitwerking op het toilet te hebben. De stortbak liep tergend langzaam vol, waarbij het water bovendien door bleef lopen als er genoeg in zat. Dit zou een vuiltje kunnen zijn en dus moeten we dit ook maar weer eens uit elkaar halen.
We dachten het eenvoudig op te lossen door het kleine kraantje bij de stortbak dicht te draaien, maar helaas. Dicht bleek niet dicht te zijn, want het water bleef in de stortbak lopen.

Omdat het intussen rond 21:00 uur was, besloten we maar te gaan eten en het zo te laten, om morgen verder te kijken.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.