ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 24 mei 2014

24 mei 2014 – de afgelopen nacht had het flink geregend, want er stond een hoop water in het zeil in de tuin. Het weer zou net als de afgelopen dagen wisselvallig worden, met zon en buien.

In de tuin gingen we verder met het vullen van de ruimte achter het zichtbare deel van de muur. Omdat je dat deel niet ziet en het minder last heeft van weersinvloeden zoals regen, hagel en sneeuw,  zit er hier en daar wat meer leem tussen. Dit leem wordt in “kleivorm” tussen de stenen gedaan en als de leem droog is, dan wordt het keihard. Om binnendringen van water te voorkomen wordt de bovenkant van de muur afgedekt met platte stenen in cement. Dit alles is zeer arbeidsintensief werk, wat voor een belangrijk deel bestaat uit het zoeken naar de stenen met de juiste natuurlijke vorm, want in principe wordt er niet aan de stenen gehakt.

Het deel wat nu gevuld werd, was het stuk achter de aansluiting van het Winzertreppchen met de muur achter het eerste plateau.

Toen het vulwerk af was, kon de bovenste tree van het Winzertreppchen gecementeerd worden, nadat ook hiervoor de juiste stenen verzameld waren. Deze bovenste tree loopt door in de afdekking van het muurtje.

Na de voorgeschreven droogtijd van de geïmpregneerde keukentegel begonnen we met de “aardbeitest”, waar bij een stuk aardbei geplet werd op beide stukken. Het geïmpregneerde deel doorstond de test en weerde de aardbei af. 

Later op de dag volgde de “koffietest”, waarbij de koffie een duidelijke vlek achterliet op het niet geïmpregneerde deel, maar onzichtbaar werd afgeweerd door het impregneer middel. De tegels worden dus sowieso geïmpregneerd.

Binnen stond het vervolg van de waterleiding op het programma. Doordat de slang de hele nacht ongeveer in de juiste vorm had gelegen ging het vastlijmen van de beschermbuis redelijk makkelijk. Vervolgens werd er hier en daar nog wat leem weggehaald zodat de buis en slang ook hier onder afschot lagen. Het is de bedoeling dat wanneer de leiding in de kelder afgetapt wordt, die ook helemaal leegloopt. Nu zal het 25 cm. onder de grond in de gang niet zo gauw vriezen, maar je weet maar nooit.

Nadat de leiding goed lag, kon het vullen van de sleuf beginnen. Eerst natgemaakt  leem rondom de buis en daar overheen telkens een laagje van stenen, leem en beton resten. Elk laagje werd aangestampt en er werd gekeken of er geen scherpe stukken in de buurt van de buis lagen.

Voordat de laatste lagen erin kwamen werd eerst de opening naar de put dichtgemetseld. Even hebben we er over gedacht om hierin een LED spotje te plaatsen, maar omdat het LED licht niet mooi was, komt er een andere lamp in.

De sleuf werd niet tot de rand gevuld, want er moeten nog een dun laagje cement en tegels op. We hebben gelukkig nog wat vloertegels en die komen er tijdelijk weer in. Dit tijdelijk kon wel eens aardig lang gaan duren, want de gang komt pas aan de beurt als we ergens anders een keuken, badkamer en toilet hebben.

We konden nu verder met het deel in de garage en dat ging wat minder soepel dan gedacht. Het opruimen ging goed en ook het waterpas zetten van het tafeltje voor de wasbak. Het lastig zat dit keer in de leiding vanaf de kunststof slang naar de kranen.
De kranen en aansluitingleiding zitten direct op de muur, terwijl de aansluiting op het T-stuk van de kunststof leiding ongeveer 8-9 cm. van de muur af zit. Met een paar bochtjes zou je een soort S kunnen maken, maar dan moet je die bochtjes en tussenstukjes wel hebben en je moet boven nog op de juiste hoogte uitkomen.

Dit betekende weer een ritje Baumarkt om verder te kunnen. Omdat het inmiddels al over zessen was, ging dit niet ten koste van de reguliere arbeidstijd. We hebben meteen maar wat meer stukjes leiding gekocht, een flexibel stuk van ½” en een ook nog een nieuwe zak cement van 40 kg.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.