ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 21 juni 2014

21 juni 2014 –  de planning voor vandaag is om verder te gaan waar we gisteren geëindigd zijn.

In de tuin werd nog voor de koffiepauze een grote steen bij de hoek op z’n plaats gelegd in cement. Eronder liggen wat kleine platte stenen, omdat de onderkant verre van recht was.

Toen deze stenen op hun plaats lagen was het weer puzzeltijd; het zoeken van passende stenen voor het volgende stuk. Het aantal stenen neemt af en dat maakt het zoeken aan de ene kant makkelijker, maar aan de andere kant wordt het lastiger, want de keuze neemt af.

Het lukte om passende stenen voor de aansluiting met het Winzertreppchen te vinden. Die konden ook  gecementeerd worden en daarmee was er weer een stukje af.

Ondertussen gingen we in de keuken verder met frezen, maar niet nadat we weer een oude elektriciteitsleiding weggehaald hadden; een diagonaal (wat verboden is) lopende leiding naar een voormalig  lampje boven het aanrecht.

Met een steen/beton gatenboor hebben we een paar gaten geboord voor de aansluitdozen en stopcontacten en kwamen erachter dat je beter eerst deze gaten kunt boren en daarna pas de sleuven moet frezen. Bij alles wat we nog moeten doen,  doen we het dus in deze volgorde.

Gisteren waren we begonnen met een stukje te frezen in de nieuwe en rechte betonmuur. Om makkelijker recht te kunnen frezen hebben we een soort geleide plank tegen de muur gespijkerd en dat ging een stuk beter.

Hierna kwam de volgende muur; de leisteen buitenmuur. Die muur is verre van recht met hier en daar los- en vastzittend stucwerk. In de handleiding staat dat je de frees recht tegen de muur aan moet zetten; dat is bij sommige van deze muren dus onmogelijk en dat is te zien aan het resultaat. Het is daarom maar goed dat alles later onzichtbaar zal worden weggewerkt.

Op deze muur kunnen we een bestaand gat voor stopcontacten hergebruiken en dat scheelt weer. We moeten er alleen een verticale sleuf naartoe frezen. We hebben op deze muur nog een paar gaten voor stopcontacten gemaakt en konden toen verdergaan met de volgende muur.

De muur aan de kant van de badkamer is een geval apart. Om een nog onbekende reden heeft men deze muur naderhand voor de oorspronkelijke leistenen buitenmuur gezet. Misschien omdat de oude muur niet recht genoeg was? Hoe dan ook, de muur staat er en men heeft hiervoor alle mogelijke materialen gebruikt. Er zitten oude bakstenen in, nieuwe(re) betonstenen, beton, leisteen en hier en daar lijkt er zelfs een stuk zandsteen in te zitten. Dit alles zit aan elkaar met diverse soorten cement, met daar overheen een keur van cement, stucwerk en gips, waarvan hele plakken losgelaten waren tijdens eerdere bouwactiviteiten.

Uitgerekend in deze muur moest het meeste gefreesd en geboord worden! Links en rechts van de gootsteen komen 2 stopcontacten, boven het aanrecht komt een vaste lamp (of lampje)  en onder een aansluiting voor een vaatwasser en een ‘Durchlaufhitzer’ . Dit lukte allemaal min of meer, maar de sleuf naar de lichtknop moet wachten tot de volgende keer, evenals het lampje in het raam naar de Scheune.

Het is niet uitgesloten dat we sommige stukken opnieuw moeten frezen en/of boren, want niet al het stucwerk is even goed meer. Op sommige stukken moet eerst een hechtmortel komen en als daar net een gat of sleuf zit, dan moet dat opnieuw gedaan worden.

Om even wat anders te doen en te ontsnappen uit de stofzooi, zijn we begonnen met het weghalen van de eerste Kehlregel in de puntkamer. Het is eigenlijk geen echte Kehlregel want we hebben geen Kehlbalkendach, maar een dak met een nok, een zogenaamd Pfettendach.

Aanvankelijk wilden we hier een vloertje hebben, maar later werd dit een half vloertje, zodat de originele vakwerk achtergevel volledig zichtbaar blijft. Dus moeten een aantal balken er weer uit. De losgeschroefde balken werden met een touw opgevangen, waardoor het werk met 1 man te doen was. We hebben 2 balken eraf gehaald en de andere 2 doen we morgen (misschien).

Inmiddels was het al weer 7 uur geweest en tijd om te stoppen.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.