ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 24 september 2015

24 september 2015 – het weer zou iets beter moeten worden vandaag, met slechts een enkel buitje. Dat bleek aardig te kloppen, want het werd warm genoeg om buiten te werken.

Erg veel buitenwerk hebben we niet gedaan, want het werk lag vandaag binnen. We gingen de buitenmuur van de keuken stuken. Buiten hebben we de onderkant van een woonkamerraam gerepareerd, zodat we het na het schuren in de grondverf kunnen zetten. Eén opgeknapt raam geeft de hele gevel al een beter aanzicht.

Tussendoor hebben we ook nog een stuk muur in de gang geverfd. Het lelijke schimmelige behang was eraf en nu er witte verf op zit, ziet het er opgeknapt en bewoonbaarder uit.

De kozijnen en ramen tussen keuken en Scheune kunnen er niet zomaar ingezet worden, want er zitten spouwachtige ruimten tussen keukenmuur en oude vakwerkwand en tussen de oude vakwerkwand en het vakwerk in de Scheune. We zijn begonnen met ze dicht te maken en hebben er eerst wat PUR-schuim ingespoten.

In de keuken hebben we eerst wat opgeruimd en de nieuwe vensterbank en de dozen van de stopcontacten afgedekt. Daarna kon het stuken beginnen. In wisselende samenstellingen waren we telkens met tweeën aan het stuken terwijl nummer 3 de Putz- und Mauermörtel aanmaakte.

De bedoeling was om het een iets minder rustiek uiterlijk te geven dan de koeienstalmuur. Bij de koeienstalmuur herken je duidelijk een eeuwenoude stalmuur, maar dat was hier dus niet nodig.

Omdat vlakker stuukwerk meer tijd kost, waren we als onervaren stukadoors lang bezig met de muur. De rolsteiger die nog in de keuken stond kwam goed van pas. We waren ’s middags begonnen en met wat onderbrekingen om te eten, waren we ’s avonds tegen 11 uur pas klaar. We waren al blij dat het erop bleef zitten en zijn erg benieuwd hoe het er uitziet als het droog is.

Leave a Reply