ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Nieuws 23 september 2015

23 september 2015 – vandaag wordt het weer een regenachtige dag volgens de weersvoorspellers en met 9 tot 16 graden wordt het ook niet echt warm. Dit is niet echt een probleem, want we werken toch binnen.

In de gang wilden we kleine beschadigingen bijwerken, maar dat lukte niet echt met het dunne stuukmiddel. We hadden nog wat gips en daarmee ging het een stuk beter.

Ook hebben we in de gang wat geëxperimenteerd met kleuren en randjes. Wat het gaat worden weten we nog niet.

Gisteren hebben we kozijn 1 gemaakt en vandaag staat kozijn 2 van de ramen tussen keuken en Scheune op het programma. Toen dit af was konden ze allebei gelijmd worden. Wat we nu nog gaan maken is een vakwerkregel aan de boven- en onderkant en opvulstukken tussen het scheve oude vakwerk en het rechte nieuwe kozijn. Om de regel erin te kunnen zetten moest eerst het gat wat groter gemaakt worden, maar omdat dat zachte stenen zijn ging dat gemakkelijk.

Later vonden we ook dat de vensterbank verder door moest lopen, minstens tot onder het raam. Dat kunnen we hier niet doen, dus moet die vensterbank weer mee terug om groter gemaakt te worden.

Nadat de scherpe kanten van de vensterbank afgerond waren, hebben we de vensterbank op z’n plek gelegd en vastgelijmd met bouwkit en montagekit. Met lijmklemmen wordt die tegen het kozijn aangetrokken en om hem naar beneden te drukken hebben we er een zak met 40 kilo stuukmiddel op gelegd.

De afdichting van de trap en kelderdeur gaan we tijdelijk oplossen met PUR-schuim.  Eigenlijk hoort dit spul niet in een oud pand, maar het is maar tijdelijk. Wel gaan we kijken of we ook de spouw in de muur tussen keuken en Scheune hiermee kunnen vullen en dat is wel blijvend.

We hebben ook nog wat aan de trap “gesleuteld” en weer een verzakte trapboom een stukje opgekrikt. Daarna lukte het om wat delen deels terug in het verband te krijgen. Om het zo te houden hebben we het vastgeschroefd en het slecht uitziende hout bleek hier en daar toch nog keihard. Nu gaan we de omkasting nog repareren en dan komt er hopelijk minder vocht vanuit de kelder het huis in.

Leave a Reply