ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

3 juni 2019 ‘leemsteenmetselen’

3 juni 2019 – de nieuwe werkweek begint met mooi weer, want de temperatuur kan weer oplopen tot 32 graden, maar aan het eind van de dag is er ook kans op storm, regen en hagel. Even leek het erop alsof het eind van de dag al ’s ochtends begon, maar gelukkig bleef het bij een paar druppels en scheen verder de hele dag de zon.

Het bleek niet nodig om de steiger te verhogen, dus konden we nadat de planken erop gelegd waren, beginnen met het op maat maken van de leemstenen. Die doen we met een takkenzaag, waarmee we ook de groeven voor de Dreikantleisten in de stenen maken.

Tussen het leemsteenmetselen door kwamen er vaste bezoekers, die elk jaar 1 of 2 keer langskomen. Gezien het mooie weer, was het geen straf om even bij te praten in de tuin.

Het metselen met leemstenen en leemmortel in het vakwerk was weer even wennen in het begin, maar na het eerste vak hadden we de slag weer te pakken. Naast het metselen hebben we er ook nog wat Dreikantleisten opgezet en gekeken hoe we de kleine balkjes die los zitten vast kunnen zetten. Eigenlijk zou dit met RVS schroeven gedaan moeten worden, maar die hebben we niet. We hebben 2 vakken met leemstenen gevuld en morgen is het streven om er 3 te doen.

Het afsluitende karweitje was het verven van het vers gestukte randje boven de deur van de koeienstal. Op een paar plekken leek het stukwerk wat te dun, waardoor het ging poeieren en lastig te verven was. We hebben er daarom wat verfbaar wit stuksel overheen gedaan.

Ondertussen was het al weer 7 uur geweest en zat het werk er voor vandaag weer op.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.