ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

4 juni 2019 ‘tropisch’

4 juni 2019 – vandaag zou het echt warm kunnen worden, want er is 26 tot 34 graden voorspeld. Omdat dit wel erg warm is om in te werken, moeten we even kijken wat we gedurende de dag gaan doen.

’s Ochtends viel het nog mee en al vrij snel was er schaduw aan de zijkant, zodat we verder konden gaan met het vullen van het vakwerk. Ruim voor de koffie was het eerste vak gevuld en waren de leemstenen voor de volgende vakken op maat gezaagd. Een stukje verder hebben we er weer wat Dreikantleisten ingezet, wat niet altijd meeviel in de oude scheven balken van het vakwerk. Omdat we toch met het hout bezig waren, hebben we meteen een paar balkjes vastgezet met een schroef. Dit om te voorkomen dat ze bewegen tijdens het leemsteenmetselen. Normaal zitten vakwerkverbindingen muurvast, maar omdat dit vakwerk niet belast wordt door de dakconstructie (en min of meer los in de gevel staat) en het hout niet overal even goed is, zit er wat speling in sommige verbindingen.

Uiteindelijk bleek het wel mee te vallen met de hitte en hebben we de hele dag aan het vakwerk gewerkt. Er zijn 4 vakken gevuld en we zijn ongeveer op de helft met de Dreikantleisten.

We liepen ook nog tegen wat anders aan en dat is de afwerkingen van de openingen van de 2 deuren in het vakwerk. De rechter deur is een nepdeur (met een blinde muur erachter) en achter de linker deur zit een klein raampje. Oorspronkelijk zaten de deuren op het vakwerk en soortgelijke deuren van huizen in de buurt zitten ook op de muur aan de buitenkant. Op zich niet zo onlogisch, want dan heb je binnen geen last van de deur die naar binnen draait. Wij gaan de deuren dus ook aan de buitenkant zetten.

De roos op de hoek van het huis doet het weer prima en bloeit volop. Dit hoekje waar ook nog een oud uitziende straatlantaarn staat wordt vrij vaak gefotografeerd. Ook wij doen dit minstens eenmaal per jaar.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.