ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

10 juli 2019 ‘ramen’

10 juli 2019 – het zou een mooie dag moeten worden, 20 tot 26 graden, met ’s middags bewolking, maar geen regen.

De ochtendgymnastiek bestond vandaag uit het verplaatsen van 300 kg leemstuc. De bestelde leemstuc werd namelijk geleverd en die moest van de garage via de koeienstal in de Scheune worden gelegd.

Het werk vandaag was het vervolg van gisteren, we hebben bijna de hele dag op de puntkamer gewerkt, want de vakwerkwand aan de kant van de vide is voorlopig nog niet af, al schiet de Unterputz aan de linker kant al wel aardig op.

Tussen het werk door kwam de ramenman op bezoek, om te kijken naar de 4 ramen voor de achtergevel (van de punt kamer) en de 2 dakkapellen aan de zijkant. Oude ramen en kozijnen zoals wij die het liefst zouden hebben, maken ze helaas niet. Dit zou een ambachtelijk Schreiner kunnen doen, maar dan wordt het allemaal handwerk en een erg duur grapje.

We twijfelen nog wel tussen hout (authentieker en duurder) en kunststof (nagenoeg onderhoudsvrij en goedkoper) en gaan morgen of overmorgen kijken bij het bedrijf, wat vlakbij in Trarbach zit. Het zou niet gek zijn als er dit jaar ramen zouden komen, want het plastic wat er nu voor zit is aardig aan het verslijten en -nog belangrijker- je kunt het niet openzetten om te ventileren.

In de puntkamer waren we van plaats gewisseld; links werd de vulling hersteld en rechts werden er hapjes uit de staanders gehaald om de onderkant erin te kunnen zetten. Hierbij moest ook het nodige van het te ver uitstekende leem afgeschraapt worden. Toen dit gedaan was hebben we het hout bij de hapjes geïmpregneerd, zodat het ’s nachts kan drogen.

Rond halfzeven zijn we gestopt, om het nog mooie weer te benutten en een hapje te eten aan de Mosel.

Leave a Reply