ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

11 juli 2019 ‘de tweede onderrand’

11 juli 2019 – het wordt iets minder warm, 17 tot 24 graden, het blijft bewolkt en lokaal is er kans op regen. Dat lokale was dit keer ook bij ons, het regende weliswaar niet hard, maar wel vrij langdurig.

De rechter onderkant was klaar om erop gezet te worden, we hoefden alleen de gaten nog te boren. “Gelukkig” zaten er nog gaten in de leemwand, want daar kon mooi een lijmklem doorheen om het hout op de juiste plaats te houden totdat de eerste schroeven erin zitten. Ook hier hebben we weer constructieschroeven gebruikt en korte tijd later zat alles goed vast. Net als aan de andere kant zit er een spleet onder de onderrand, maar die valt weg als de plankenvloer er t.z.t. op ligt.

Omdat de leemspullen vanmiddag komen, zijn we vanochtend naar de ramenmaker geweest om alles live te zien. Hij gaat voor diverse varianten een offerte maken en dan zien we wel verder.

Ook vandaag stond het leemstucen in de puntkamer weer op het programma. Dit keer werden er aan de rechter- en linkerkant weer de nodige kilo’s Unterputz weggewerkt. Aan de andere kant van het vakwerk, waar t.z.t. de vide komt, moet de leemwand ook gerepareerd worden, maar daar is geen vloer. Met OSB-platen hebben we daarom een tijdelijke werkvloer gemaakt.

Tussendoor kwamen eindelijk de leemmortel en de leemstenen. We zouden nu verder kunnen gaan met het vakwerk buiten, maar helaas is het mooie weer net voorbij.

Aan beide uiteinden van de nieuwe onderkant van het rechter vakwerk in de puntkamer ontbreekt nog een stukje. We hebben de hapjes uit de betreffende staanders gehaald en nu kunnen de stukjes onderkant er in. Het linker stukje ging vandaag we nog en de rechter moet wachten tot morgen, want het was alweer bijna halfacht.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.