ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

12 juli 2019 ‘slechter weer’

12 juli 2019 – voor vandaag is er wisselvallig weer voorspeld. Lokaal zou het behoorlijk tekeer kunnen gaan met regen, hagel en windstoten, waarbij de temperatuur kan oplopen tot 28 graden. Ook wij hebben de nodige regen en wind gehad, maar de grond blijft aan de droge kant.

’s Ochtends kwam de dakdekker op bezoek om te kijken wat we zouden willen. Hij had ook de nodige adviezen en ideeën, zodat we weer wat wijzer geworden zijn en er weer zaken zijn om over na te denken. Al met al duurde z’n bezoek zo’n 2 uur, maar het was zeker geen tijdverspilling.

Daarna was het wel de hoogste tijd om weer aan het werk te gaan. In de puntkamer zijn de meeste grote gaten zijn gevuld met leemsteengruis en vandaag zijn er weer de nodige kilo’s Unterputz op het vakwerk gedaan, wat er steeds beter uitziet. Ook zit het laatste stukje onderrand erop, waardoor het vakwerk aan de kant van de vide verder afgewerkt kan worden.

Boven de ramen van de achtergevel moet nog een schuine plank komen als een soort afdakje, om de ramen en het hout te beschermen tegen regen. Dit moet gebeuren voordat de dakdekkers komen. We dachten eerst een steiger te maken, maar daar gaat behoorlijk wat tijd in zitten en bovendien zouden we een andere steiger moeten afbreken om genoeg materiaal te hebben. We gaan het nu eerst proberen met een lange ladder. Dat wordt morgen, want het regende nu te hard.

De trappenmaker was niet tevreden over de onderste trappaal in de koeienstal en die moest er dus weer uit. Met een koevoet en door er spieën onder te slaan lukte het om de paal los te krijgen, al ging dat wel ten koste van een stukje dekvloer. Van de 4 ankers bleven er 2 in de vloer steken en 2 in de houten paal. We gaan nu kijken of we het beter vast kunnen zetten.

Aan het eind van de middag kregen we bezoek en dat was een mooie gelegenheid om te stoppen.

Leave a Reply