ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

26 juli 2019 ‘regen’

26 juli 2019 – de temperatuur kan vandaag oplopen tot 39 graden en in de loop van de dag zou er lokaal een bui kunnen vallen. We zitten in de regel niet echt te wachten op regen, maar een stevige bui zou welkom zijn voor de tuin.

Het lijmen van het stukje balk was goed gelukt, alles zat goed vast toen we de klemmen er afgehaald hadden. Omdat de zon ’s ochtends niet op de achtergevel staat, zijn we daar gaan werken aan het randje boven de ramen.  Dit begint zoals wel vaker met het opmeten en het maken van proefstukjes om te kijken hoe het eruit moet komen te zien. Toen we dit voor ogen hadden, konden we de planken gaan zagen, deels in verstek zodat het goed aansluit. Voor de dakdekkers is dit misschien niet nodig, maar kwaad kan het ook niet.

De keuken is meestal een minder favoriete werkplek, maar nu niet. Buiten is het 35 graden en in de keuken ongeveer 24 graden. Ideaal om een beschadiging van het trapje te repareren.

Ook in de Scheune annex werkplaats blijft het opvallend koel. Ondanks een vrij lange periode met temperaturen boven de 35 graden is het daar nog maar net boven de 20 graden. Aardwarmte is tegenwoordig actueel, maar wij hebben bij dit weer ‘aardkoelte’, doordat delen van het pand op sommige plaatsen meer dan 1 meter in de grond zitten.

Naast een soort van natuurlijke lichamelijke remming op werken bij hoge temperaturen, zijn er ook technische remmingen. Zo ging het stuken van een muur van de toekomstige woonkamer niet door, omdat de temperatuur daar hoger was dan de maximale verwerkingstemperatuur van 31 graden.

In de tuin hebben we de gevallen pruimen opgeruimd. We dachten nog even aan tuttifrutti van zongedroogde pruimen, maar vanwege de oneetbaarheid gaat dat niet door.

Dit keer vielen wij ook in de regio’s waar lokaal een bui viel. Aanvankelijk waren het een paar grote druppels die al verdampt waren voordat ze de grond bereikten, maar gaandeweg het eind van de middag viel er gelukkig ook echt wat. Door de warme lucht ontstond er een vochtige warme tropische sfeer.

Door de regen waren we gestopt met het werk aan het randje op de achtergevel en zijn we binnen verder gegaan met de doorgang tussen de koeienstal en de Scheune. De muur in de doorgang willen we aftimmeren met hout, zodat de te moderne stenen niet meer te zien zijn. We hebben wat planken uitgezocht, schoongemaakt, gezaagd en geïmpregneerd. Het begin is er, maar er gaat nog wel wat tijd in zitten, want de deur moet ook aangepast worden.    

Tegen het einde van de werkdag kregen we bezoek. Dat was gezellig en we hebben een rondgang in en om het pand gemaakt. Het is wel leuk en interessant om reacties en ideeën van anderen te horen.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.