ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

30 augustus 2019 ‘leemsteenwerk‘

30 augustus 2019 de eerste werkdag begon met mooi weer, want de voorspelling was 24 tot 31 graden.

We konden de hele dag aan het vakwerk aan de rechterkant werken. Het begon met het voorbereidende werk, het zagen van leemstenen en Dreikantleisten in het vakwerk zetten. De Dreikantleisten zijn driehoekige latjes van eikenhout, die op vakwerk gezet worden. In de leemstenen wordt dan een driehoekige groef gezaagd, waardoor de stenen op hun plaats gehouden worden.

Het metselen van leemstenen gaat eigenlijk op dezelfde manier als traditioneel metselen met bakstenen en cement. Het enige verschil is, dat de stenen van leem gemaakt zijn en dat de mortel ook leem is. Het grote voordeel van dit leemmetselen is, dat het “omkeerbaar” is. Als het metselwerk droog en hard is, dan kun je er weer water bijdoen en dan is de mortel weer bruikbaar. Op deze manier hebben we leem van honderden jaren oud opnieuw gebruikt. Dit betekent ook, dat gereedschap, emmers en kuipen altijd schoon te maken zijn.

Rond een uur of zeven was het weer mooi geweest, morgen gaan we verder, maar dan moeten we eerst de steiger verplaatsen.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.