ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

31 augustus 2019 ‘wegversmalling‘

31 augustus 2019 – het weer deed er met 26 tot 33 graden weer een paar graden bij. Ideaal om weer buiten te gaan werken.

De grond voor het vakwerk aan de rechterkant loopt taps toe. Aan het begin was er ruimte genoeg voor de steiger, maar aan het eind is het te smal. Om niet tegen het vakwerk of het hek van de buren, hebben we de steiger wat smaller gemaakt. Omdat we toch met de steiger aan de gang gingen, hebben we hem meteen wat rechter/haakser gemaakt. Door de omhooglopende en ongelijke grond was de steiger tijdens het verplaatsen uit model gegaan. Eigenlijk zijn buizensteigers ook niet bedoeld om te verrijden.

Toen dit gedaan was, zijn we leemstenen op maat gaan zagen en hebben we Dreikantleisten op het vakwerk gezet, zodat we vanmiddag de leemstenen kunnen gaan metselen.

Tijdens het aanpassen van de steiger was er tijd om nog wat op de puntkamer te doen, voordat we verjaagd zouden worden door de hitte, waarbij de temperatuur stijgt tot boven de 30. Vandaag was een mijlpaal, want de eerste leemverf ging op het vakwerk! Hoewel de 1e laag nooit helemaal dekt, zag het er toch meteen heel anders uit.

Er stond nog een restje lijnolie op de puntkamer en dat hebben we opgemaakt door het op het vakwerk te doen.

Toen de zon niet meer op het vakwerk aan de rechter kant scheen, zijn we daar verder gegaan om de versmalde steiger, die we ook hadden aangepast zodat de ladder tegen de steiger kan staan. We hebben weer een paar vakken gedaan, waaronder een smal en zeer puntig toelopend vak.

’s Middags was er ook nog wat tijd om verder te gaan met de deuropening van de Scheune naar de koeienstal. De vorige keer hadden we de linkerkant gedaan en nu was de rechter kan aan de beurt. Deze kant is iets lastiger, omdat hier een klink en een grendel moeten komen.

We zijn begonnen met het uitfrezen van een hoek, zodat dit dikkere deel over het dunnere deel -wat er al op zit- valt. De tijd was te kort om het af te maken, dus volgende keer gaan we verder.

Tegen zevenen zat de dag en ook de werkweek er op. We wilden nog ijs gaan eten en waren net op tijd voor de niet voorspelde regen met bakken uit de lucht kwam.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.