ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

Reuze hagel

26 augustus 2011 Na vooraf even op de buienradar gekeken te hebben gingen we toch maar op weg. Er zou de nodige regen gaan vallen, maar binnen hadden we ook nog werk genoeg.
Aangekomen in Kröv was het raar weer; bewolkt, geen zon, windstil, maar wel ruim boven de 30°C. Je hoefde geen Pelleboer of KNMI medewerker te zijn om aan te voelen dat er wat zou kunnen gaan vallen. Aan het eind van de middag viel er inderdaad ‘wat’, maar dat ‘wat’ was iets wat we –en met ons de andere inwoners van Kröv- nog nooit meegemaakt hadden!

Het begon met een regenbuitje, gevolgd door hagel. Niet direct iets om je druk over te maken, maar toen de hagelstenen bleven groeien en het stadium kippenei voorbij waren, begonnen we ons wel zorgen te maken. In het dagelijks leven zijn we aanhangers van het filmgenre ’meteorologische rampenfilms’, maar om zelf als onbetaalde figurant mee te doen was een heel stuk minder leuk. Bij het formaat ‘groot ganzenei’ zorgde de hagelstenen voor een niet-aflatend tromgeroffel op het dak en de ruiten en het was eigenlijk wachten op schade. Gezien het formaat hagelstenen was het eigenlijk raar dat niet alle dunne (2 en 3 mm dik) ruitjes kapot waren.

Het duurde dan ook niet lang voordat de eerste ruit in de woonkamer aan diggelen ging en dit werd even later gevolgd door voltreffers op 2 slaapkamerramen en 2 dakramen.

De oude –nog te vervangen- dakbedekking bleek niet bestand tegen de hagelbeschieting en als snel stonden er her en der lekbakjes, emmertjes, potjes en pannen om het binnenkomende water op te vangen. Ook het nieuwe zeil op het dak van de Scheune werd enigszins geperforeerd en begon op steeds meer plaatsen te lekken.  Inmiddels waren er ook nog 2 dakramen gesneuveld; 1 op zolder en 1 in de Scheune, waar ook nog een gat in het te renoveren dak zat.

Toen de hagel/regen opgehouden was gingen we net als de buren/omwonenden de overige schade  buiten opnemen. De tuin was bezaaid met takken en bladeren als na een zware herfststorm en zelfs een tuinstoel had de strijd tegen de hagel verloren. Net als het zeil op het dak was ook het afdekzeil van de tuintrap-/muur kapot. Dit was niet erg, veel erger was het Schieferdach (leistenen dakbedekking) wat het best bewoonbare gedeelte want de straat ervoor lag bezaaid met stukken leisteen en ook de goot lag vol.

Tot zover het pand, maar wat zou er met de auto gebeurd zijn die op z’n gebruikelijke plekje op de open parkeerplaats aan de Mosel stond? Toen de regen wat minder geworden was zijn we er naar toegelopen en kwamen onderweg bijna geen auto tegen waarvan er niet minsten 1 ruit kapot was! Ook koplampen, dakvenster en buitenspiegels waren bij bosjes gesneuveld en aangekomen bij de auto bleek de voorruit gesneuveld te zijn en de tientallen hagelstenen  die als minimeteorieten ingeslagen waren, hadden het plaatwerk het uiterlijk van een landschap van de onbekende blauwe planeet 38GZD9 gegeven.

Het weer was intussen gekalmeerd en zelfs de regen verdween. Een mooie gelegenheid om de stukken Schiefer uit de dakgoot te halen. Zes emmers later was dit karweitje geklaard en was het gevaar voor vallende leistenen verdwenen. Omdat ramen zonder glas iets te luchtig zijn, hebben we die maar dichtgeplakt.

27 augustus 2011 (zaterdag) De volgende dag begon het echte werk, want het dak moest dichtgemaakt worden. We dachten even een stuk of 10 gaten boven de slaapkamer te dichten, maar op het dak aangekomen bleken dit er bijna 40 te zijn. We hebben ze allemaal “dichtgestickerd” en zijn toen naar het dak boven de doorzakkamer gegaan, want daar was sprake van een waar (in)slagveld. Het was meer gat dan dakbedekking en gelukkig hadden we nog een rol dakleer. Die hebben we over de bestaande dakbedekking gespijkerd zodat er weer wat lekbakken weg konden.
Hierna was het stuk boven de koeienstal aan de beurt en ook hier zaten de nodige gaten die we dichtgemaakt hebben. Tijd om gaten boven de garage te dichten was er niet, want de duisternis begon in te vallen.

28 augustus 2011 (zondag) Normaal wordt de zondagsrust in Kröv niet verstoord door timmergeluiden, maar dit was een bijzondere zondag, want overal waren mensen druk in de weer om de schade te herstellen of ergere schade te voorkomen. Wij waren er nog redelijk goed uitgekomen, want op sommige daken moest plastic gelegd worden. De dakdekkersbranche in onze omgeving gaat goede tijden tegemoet, net als de autoreparatiebranche. Tot de middag zaten we op het dak om de grootste gaten te dichten en het weer was eigenlijk ideaal; een licht windje, droog en niet te warm.

YouTube filmpje

Hierna moesten we naar huis en dit keer per trein. Bij de autoruitherstelbedrijven waren er enkele honderen voor ons en huurauto’s waren er ook niet meer te vinden in de omgeving. Door de buren werden we naar het treinstation gebracht en een uur of 6-7 later waren we thuis.

Alle hagelfoto’s op een rij

1 comment to Reuze hagel

  • Karla

    Hallo Marianne en Erik,
    Hoewel jewel van een verrassing houd, denk ik dat deze niet erg welkom was. Het geeft een hoop werk en dat heb je al genoeg. Zoiets maak je zelden mee en dat spannende verhaal kun je je kleinkinderen vertellen maar leuk is anders. Wel bedankt voor het sturen van foto’s en het filmpje op You Tube want daar is ook nog geluid bij. Het einde der tijden leek wel gekomen maar alles gaat gewoon door. Veel succes en goede moed om verder te gaan. Nogmaals bedankt en de groeten van ons beiden.