ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

15 september 2019 ‘Wolfer Straßenfest’

15 september 2019 – opeens is het weer mooi weer vandaag en de temperatuur kan oplopen tot 30 graden. De ochtend begon koel, maar in de zon kun je prima buiten zitten.

Het was ook prima weer om naar Wolf te lopen, om het Wolfer Straßenfest bij daglicht mee te maken.

Je kunt van Kröv naar Wolf lopen via een smal pad door de Weinbergen, of over een asfaltpad langs de autoweg. Omdat Wolf vandaag ons doel was en het geen wandeling was, kozen we voor de makkelijke en saaiere, maar snellere weg.

Als je de brug bij Wolf over bent, dan staat er aan de linkerkant op de hoek van de Maistraße en de Moselweinstraße een groot en al jaren leegstaand huis. De voorkant hebben we al een paar keer gefotografeerd en doordat het hek openstond konden we de achtertuin om een foto te maken van de achterdeur. Dit is op zich een mooi renovatieproject, al is de ligging wat minder.

Toen we Wolf binnenliepen stond daar een oude kruiwagen. We dachten een onderdeel te herkennen en het zou kunnen dat we dit ergens hebben liggen. Binnenkort gaan we wel eens zoeken. Bij een huis wat te koop stond zagen we een opvallende opening in de muur zitten. Dat hadden we al eerder gezien, maar nu denken we te weten dat dit het inlaatkanaal van de rookkamer is. Wij hebben ook zo’n rookkamer, maar de inlaat daarvan hebben we nog niet gevonden.

De Mosel stroomt hier kronkelend tussen de heuvels door en dat betekent dat er weinig ruimte is voor het water. Er zijn geen uiterwaarden, dus het kan alleen omhoog en daarbij kan het erg hoog komen. In veel dorpjes is aangegeven hoe hoog het water ooit gestaan heeft. In 1993 stond het water voor de laatste keer extreem hoog en daarna zijn er meer stuwen aangelegd.

Als we langs oude gebouwen lopen, dan kijken we altijd naar ideeën die we zelf zouden kunnen uitvoeren. Dit keer was dat een luik voor een raam en een deur in het vakwerk die naar buiten opengaat. De deur in het vakwerk gaan we sowieso maken en een luik zal er ook wel een keer komen.

Als we door Wolf lopen, dan valt het op dat daar meer bouwvallige huizen staan dan in Kröv. Ook nu liepen we weer langs zo’n huis waarvan de kans klein is dat het ooit opgeknapt zal worden. De kans dat het vervalt en gesloopt wordt is groter.

Boven de deur van de bouwval zat een plaatje wat we weleens vaker gezien hadden op oude gebouwen en we zijn op Internet gaan zoeken naar informatie. Het bleek een verzekeringsplaatje te zijn uit de tijd dat verzekeraars hun eigen brandweer hadden. Was er ergens brand, dan konden ze aan het plaatje zien of het een gebouw was wat ze verzekerd hadden.

Nadat we wat rondgekeken hadden op het Wolfer Straßenfest en naar de muziek geluisterd hadden, was het tijd om weer terug te gaan naar Kröv. Toen we over de brug liepen zagen we dat de weg richting Rißbach opgebroken was. We zijn benieuwd of alleen het asfalt vernieuwd wordt, of dat er ook een fiets-/wandelpad wordt aangelegd.

 

 

 

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.