ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

14 september 2019 ‘dat doet de deur dicht’

14 september 2019  – vandaag begon de dag zonnig en het zou een mooie dag kunnen worden, want de voorspelde temperaturen zijn 20 tot 27 graden.

In de puntkamer, waar het ondanks de opengezette ramen toch nog 25 graden was, was het vakwerk weer aan de beurt. Het nodig hout werd voorzien van een laagje lijnolie en op 3 vakken hebben we Feinputz gedaan. Nog 1 vak te gaan en dan is het leemwerk aan de puntkamerkant van dit vakwerk gedaan.

Het is dan nog niet klaar, want er moeten daarna nog wat lagen leemverf op en er moet nog een heel nieuw stuk vakwerk gemaakt worden in de punt boven het bestaande vakwerk. Hier heeft nooit vakwerk gezeten, maar alleen wat schots en scheve planken. Het is de bedoeling om dit stuk vakwerk te maken in de stijl van het vakwerk van de achtergevel, wat wel helemaal tot de nok loopt.

2 verdiepingen lager werd er gewerkt aan het afhangen van de keukendeur. Zoals bijna standaard bij het werk hier liepen we weer tegen de maatonvastheid aan. Het kozijn waarin de deur zou moeten komen was niet haaks en niet recht. Er was het nodige schuur- en schaafwerk aan deur en kozijn nodig om het passend te krijgen.

Omdat de deur redelijk zwaar is, vroegen we ons van tevoren af of de stijl wel stevig genoeg zou zijn. Tot nu toe lijkt dat het geval te zijn. Na diverse inhangpogingen waarbij de deur steeds beter paste, hing die uiteindelijk redelijk goed. Na de voorlopig laatste poging hebben we deur weer op de behandeltafel gelegd om hem te schuren en in de grondverf te zetten. Daarna zetten we hem er nog 1 keer in voordat die geverfd wordt, om o.a. het slot erin te zetten en randjes op het kozijn te zetten waar de deur tegenaan komt.

’s Avonds zijn we naar het Wolfer Straßenfest gegaan, wat zoals de naam al aangeeft in Wolf plaatsvindt, ongeveer een halfuurtje lopen van Kröv. De weg er naar toe is een onverlicht wandel- en fietspad langt de weg, niet echt leuk lopen dus, maar een alternatief voor voetgangers is er niet. De enige andere wandelweg is door de wijnvelden en dat valt overdag al niet mee. Dankzij de volle maan was de verlichting op de terugweg wat beter.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.